EkonomiKıbrısManşet

Fırıncılar: Ömer Çıralı başkanımız değildir




20 fırın işletmecisi bir araya geldi ve yaptıkları toplantının ardından Ömer Çıralı‘nın kendilerini temsil etmediğini açıklayarak, un ve unlu mamullerin ithalatına karşı olduklarını belirtti

Toplantıya çok sayıda fırın işletmecisi katıldı

Ülke gündemini son dönemlerde sıkça meşgul eden un ve unlu mamul ithalatının serbest bırakılmasıyla ilgili 20’ye yakın fırıncı 22 Aralık Çarşamba günü bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya; “Kardeşler Fırını, Ustam Trading Ltd., Tunaş Fırını, Narin Bakery, Paşaköy Fırını, Zeytinni Köy Fırını, Pamuklu Ekmek Fırını, Yeni Erenköy Ekmek Fırını, Taza Fırını, Çınar Ekmek Fırını, Kısmet Merkan Fırını, Metin Kısmet Fırını, Lapta Fırını, Dano Bakery” gibi fırınlar katıldı.

Fırıncılardan yapılan ortak açıklamada, toplantıya 3 un değirmeni (yerli un fabrikaları) sahiplerinin de davet edildiği ve ithalat konusunun tüm detaylarıyla değerlendirildiği belirtildi.

“Un ithalatına şiddetle karşı karşıyız”

Açıklamada, “İlgili fırıncılar olarak un ithalatına şiddetle karşı karşıyız” denildi.

Açıklamanın tamamında şunlar kaydedildi;

“Sonuç olarak, yerli üretimin her alanda korunmasını, un, ekmek ve unlu mamul ithalatının doğru olmayacağını ve sektöre ciddi zararlar getireceğini düşünüyoruz.

“İthalat fiyatları düşürmez”

Un, ekmek ve unlu mamul ithalatının, hane halkına yansıyan fiyatları düşüremeyeceği bir gerçektir. Bu sorun ancak girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve teşviklerin sağlanmasıyla mümkün olacaktır.

Örneğin Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) buğday ithal ederek değirmenciye bu dönemde daha düşük fiyatla veya TL üzerinden satış yapabilir. Fiyat istikrarının sağlanması için akaryakıtta uygulanan havuz sistemi TÜK üzerinden buğday için de uygulanabilir”

Açıklamanın sonunda fırıncılar, halihazırda resmi bir Fırıncılar Birliği de olmadığını belirterek, yeni bir Fırıncılar Birliği kurmak için harekete geçeceklerini bildirdi.









Başa dön tuşu