EkonomiKıbrısManşet

Avcıoğlu: Bu makinalar doğalgaz ya da motorinle çalışıyor ve bizim doğalgazımız yok






Halkın Partisi (HP) Milletvekili adayı Yusuf Avcıoğlu, Türkiye’den hibe edileceği söylendikten sonra yılda 2 milyon dolara kiralanacağının anlaşıldığı jeneratörlerin, hem daha az verimli hem de daha pahalı üretim yaratacağını söyledi ve ‘Baştan yanlış yapıldı’ dedi

Avcıoğlu: Bu makinalar doğalgaz ya da motorinle çalışıyor ve bizim doğalgazımız yok

Özgür Web TV’de yayınlanan Seçim Özel programında Pınar Barut’un sorularını yanıtlayan Avcıoğlu, Türkiye’den Kıb-tek’e hibe edileceği intibası yaratılan ancak yılda 2 milyon dolar kira ödeyeceğimizin anlaşıldığı 2 jeneratörün ilk gündeme geldiği zamanlarda Hasan Taçoy’un Ekonomi Bakanlığı’ndaki son günleri olduğunu hatırlattı.

Avcıoğlu, “Ardından Erhan Arıklı göreve geldi ve jeneratörler için, ‘geldi, geliyor’ dedi ama bir türlü gelmedi. Bu jeneratörler şu an Teknecik’teki tribünlerden farklı olarak doğalgaz ile ya da motorin ile çalışan jeneratörler ve bizim şu an doğalgazımız yok” dedi.

“Hem verimlilik kaybı yaratacak hem de yüzde 40-45 daha pahalı”

Jeneratörlerde kullanılacak olan motorinin de hem verimlilik kaybı yaratacağını hem de yüzde 40-45 daha pahalı bir üretim olacağını gördüklerini söyleyen Avcıoğlu, Kıb-tek’in zaten hali hazırda maliyetinin altında satış yaptığının altını çizdi.

“Daha pahalı bir yakıtla elektrik üretmek kurumu zarara uğratacağı gibi vatandaşın da sırtına ekstra yük olacaktır” diyen Avcıoğlu, kiralama bedelinin de makinaları kullanılıp kullanılmamasıyla alakalı olmadığını ve her halükarda ödenmek zorunda olduğunu belirtti.

 “Göz boyama olarak ‘yatırım yaptık’ diyebilmek için baştan yanlış yapıldı”

Makinalar için 5 yılda toplam 10 milyon dolar ödeme yapılacağını, protokol imzalandığı için de resmi olarak kiralamanın Türkiye’nin Kıb-tek’i tarafından KKTC’nin Kıb-tek’ine yapılacağını vurgulayan Avcıoğlu, kira bedelinin de imzalanan protokole göre, TC’den KKTC’ye aktarılacak gelirlerden sağlanacağının belirtildiğini söyledi.

Avcıoğlu, “Kıb-tek maliyeden borçlandırılacak ve bu ödeme yapılacak. Hibe değil yani. Burada vatandaşa göz boyama olarak ‘yatırım yaptık’ diyebilmek için baştan yanlış yapıldı. Bu makineler, şu an kullanılamayacağı gibi güneyden alınana enerjiden dolayı da zaten borçlanıldığı ve geri verilemediği için bizim üretimimize bir artı sağlamayacak. Muhtemelen bu jeneratörler buraya gelecek ve vatandaşın sırtından bu ödeme yapılacak” dedi.

Kıb-tek nasıl kurtarılabilir? Hangi önlemler alınabilir?

Kurumun devletten alacakları konusunda yaşadığı sıkıntıların giderilmesinin, zararı durdurmak için ve maliyetleri aşağıya çekecek adımları atmak için çok önemli olduğunu belirten Avcıoğlu, üretim maliyetinin giderlerin yüzde 70’ini oluşturduğunu anlattı.

Kıb-tek’in içinde bulunduğu durumdan çıkarılmasıyla ilgili yapılabilecekleri örneklendiren Avcıoğlu şunları kaydetti;

Doğalgaz tesisi yatırımı, yapım maliyeti de göz önünde bulundurulduğunda yapılabilir bir yatırımdır. Güneş enerjisi için depolamanın devlet elinde toplanması ve fosille üretilen üretimi yüzde 30 kadar ucuzlatmak da maliyetlerde büyük bir düşüşü yaratıp kurumun kendi kendini sübvanse etmesini sağlanabilir”

 











Başa dön tuşu