KıbrısManşet

1.aşamada 770 küçük ölçekli işletmeye 1500 Euro destek sağlandı






‘İstihdamın Korunması ve Yaratılmasına Yönelik Hibe Programı”nın 2. aşaması Kıbrıs Türk toplumundaki KOBİ‘leri desteklemeye devam ediyor

1.aşamada 770 küçük ölçekli işletmeye 1500 Euro destek sağlandı

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, 7,2 milyon Euro değerinde önemli bir bütçeye sahip İş İstihdamını Koruma ve Yaratma Destek Paketi, Kıbrıs Türk toplumunda yiyecek ve içecek sektörü ile birlikte saç ve güzellik hizmetleri sektörlerinde 1500’ü aşkın KOBİ’ye destek sağlayan 3 milyon Euro bütçeli ‘İşletmelere Can Suyu Desteği‘ programının başarıyla tamamlanmasının ardından hayata geçirilmiştir.

Hibe programının 1. aşamasında 15 kişiye kadar çalışanı olan ve destek almaya uygun bulunan 770 küçük ölçekli işletmeye 1500 Euro destek sağlanmıştır. 2. aşamada ise, 49 kişiye kadar çalışanı olan 86 işletmeye 60.000 Euro’ya kadar hibe desteği sağlanmaktadır. Bu işletmeler doğrudan finansal destek ve danışmanlık desteği almaya ve planlarını uygulamaya koymaya artık hazır durumdalar.

Kıbrıs Türk toplumunda ekonominin pandemi sonrasındaki istikrarını olumlu yönde etkilemektir

Programın uygunluk kriterlerini karşılayan KOBİ’ler, bir dizi hedef arasında, faaliyetlerini geliştirme veya çeşitlendirme, yeni pazarlarda rekabet edebilme ve/veya yeşil ekonomi ve dijitalleşme kabiliyetlerini göstermişlerdir. Bu işletmelere hibe teklifleri sunulmuş ve artık planlar uygulandıktan sonra yatırımın büyümeyi teşvik etmeye katkı sunmasını bekleyebileceklerdir.

Avrupa Komisyonu Yapısal Reform Destek (DG REFORM) Genel Müdürü Mario Nava, bu ay içerisinde programdan yararlanan ve hibe programının desteği olmaksızın mümkün olamayacak bir hedef olan 2023 yılı sonuna kadar üç yeni istihdam yaratma ve satış cirosunda yüzde 38 oranında büyüme elde etme umudunu taşıyan bir hibe faydalanıcısının planlarını yerinde görmek üzere bir saha ziyaretine liderlik etmiştir.

240 kadar yeni iş imkânı ve çıraklık desteği sağlanacak

Nava, işletmenin, niş bir pazara girmenin yanı sıra, yeşil ve dijital dönüşüm taahhüt etme konusundaki inovatif yaklaşımından özellikle etkilenmiştir. İstihdamın Korunması ve Yaratılması Programının nihai amacı Kıbrıs Türk toplumunda ekonominin pandemi sonrasındaki istikrarını olumlu yönde etkilemektir.

Program, yeni ekipman alımı ve istihdamı finanse etmenin yanı sıra uzun vadede istihdam kaybı yaşanmasını önlemek ve işletmelerin sürdürülebilir bir büyümeye sahip olmasını teşvik etmek amacıyla uzman desteği de sunacaktır. Program çerçevesinde Kıbrıs Türk toplumunda toplamda 240 kadar yeni iş imkânı ve çıraklık desteği sağlanacaktır.

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen hibe programı, Northern Ireland-Cooperation Overseas (NI-CO) tarafından Kıbrıs Türk Yatırım Geliştirme Ajansı (YAGA), Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO), Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) ve Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi ile işbirliği halinde yürütülmekte olup, Avrupa Birliği’nin finanse ettiği ve NI-CO tarafından uygulanan ‘İnovatif Girişimcilik ve Diyalog’ Projesi kapsamında yönetilmektedir.











Başa dön tuşu