Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Faiz Sucuoğlu, DP ve YDP ile yeniden hükümet kurma çalışmaları bağlamında görüşmesinin mümkün olmadığını söyledi
Sucuoğlu:
Hükümet kurma çalışmaları kapsamında Cumhurbaşkanlığı makamında bulunan Ersin Tatar‘la görüşmesinin ardından basına açıklamada bulunan Sucuoğlu, son durumun ortaya çıkması için Pazartesi gününün bekleneceğini söyledi.
Sucuoğlu, “Görevlendirmeyi yapacak olan Cumhurbaşkanı’nın kendisidir, Sayın Tatar’ın ifadesi de Pazartesi günü tekrar görüşme ya da direk görevlendirme yapacağı yönündeydi. Daha önceki yaptığı görüşmelerdeki bilgileri bize aktardı biz de kendi görüşlerimizi aktardık” dedi.
“Bu iki partiyle bu anlamda yeniden muhatap olmam benim kendi değerlerime ters düşer”
Kendilerinin bir hükümet denemesi olduğunu ve güvenoyu sırasında da, DP ve YDP’nin geri durmayı tercih ettiğini hatırlatan Sucuoğlu, prensip ve duruşlarının yeniden aynı partilere gidip koalisyon için oturup konuşmaya izin vermeyeceğini söyledi.
Sucuoğlu, “Bu iki partiyle bu anlamda yeniden muhatap olmam benim kendi değerlerime ters düşer. Böyle bir şey söz konusu değil” dedi.
“Kişi veya kişilerin üstünde bir durum var”
UBP içinden başka bir vekile hükümet kurma görevinin verilmesi halinde nasıl tavır alacağı sorulan Sucuoğlu, kişi veya kişilerin üstünde bir durum olduğunu ve bunun da memleket olduğunu belirterek, yapacakları çalışmalarda hangi noktaya varacaklarının da birkaç gün sonra belli olacağını kaydetti.
Sucuoğlu, “Sonuçta parti başkanı olarak ben, Genel Sekreterimiz ve Parti Meclisi’miz ortak paydada buluşacağız” dedi.
Neler olmuştu?
Elektrik zammına indirim yapma konusunda Maliye eski Bakanı Sunat Atun‘la ters düşen Sucuoğlu, Atun’u görevden almak istemiş ancak Tatar Anayasa’ya aykırı olarak kabine değişikliğini imzalamamıştı.
Sucuoğlu bunun üzerine 59 günlük UBP-DP-YDP Hükümeti‘nin istifasını Tatar’a sunmuş, kabine değişikliğini onaylamaması halinde istifayı onaylamasını talep etmişti.
Kabine değişikliğini yine onaylamayan Tatar, hükümetin istifasını kabul etmiş, ardından yeni hükümet kurma görüşmeleri başlamıştı.
Kulislerde konuşulanlar;
Ankara rejiminin müdahale ettiği Kıbrıs Türk siyasetine son darbesi de Sucuoğlu hükümeti oldu. Sucuoğlu’nu Başbakan olarak istemeyen Ankara, Atun’un kabineden çıkarılmasına tepki göstermişti.
Kulislerdeki iddialar, Ankara’nın Sucuoğlu dışında bir UBP’liye hükümet kurma görevinin verilmesini istediği yönünde. Ancak bu demokratik teamüllere aykırı.
Partisinde yüzde 65’lik bir oyla Genel Başkan seçilen Sucuoğlu’na karşı Ankara’nın organize ettiği bir muhalif kesim olduğu da belirtiliyor.