KıbrısKültür&SanatSürmanşet

Harmancı: İnsanı ve tiyatroyu yaşatmak için AKP zihniyetine biat etmemeliyiz






Yaşar Ersoy’un yeni kitabı “İnsanı ve Tiyatroyu Ne Öldürüyor?Merkez Lefkoşa’da yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlikte okurlara tanıtıldı, etkinliğe kitap severlerin ve tiyatro sanatçılarının yanı sıra Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı ile bazı milletvekilleri de katıldı

Ersoy’un yeni kitabının tanıtım etkinliği yoğun bir katılımla gerçekleşti

Khora Yayınevi adına konuşan kitap gönüllüsü Nazen Şansal’ın, ülkemize dayatılan karanlığı kitaplarla ve ifade özgürlüğüne sahip çıkarak aydınlatmayı amaçladıklarını vurgulayan sunuşunun ardından Belediye Başkanı Mehmet Harmancı bir konuşma yaptı.

Harmancı: İnsanı ve tiyatroyu yaşatmak için AKP zihniyetine biat etmemeliyiz

Konuşmasında Yaşar Ersoy’un uzun yıllar belediyeye emek verdiğini hatırlatan Harmancı, aydın sorumluluğu ve toplumsal duyarlılıkla üretmekten hiç vazgeçmeyen bir sanatçı olduğunu söyledi. İnsanı ve tiyatroyu öldürmemek için AKP zihniyetine karşı birlikte mücadele etmek gerektiğini vurgulayan Harmancı, varoluşumuz için kültür, sanat ve kitapla direnmenin önemine dikkat çekti.

Ersoy: Bütün kötülükler iyiler susarken olur

Yaşar Ersoy, insanı merkeze alan tiyatro sanatının toplumla olan güçlü bağına değinerek, toplumsallıktan soyutlanan sanatın gerçeklikten koptuğunu, bireysel sorunları kapitalist neoliberalizmin lehine manipüle ederek yansıttığını belirtti.

Göz göze yapılması gereken tiyatro sanatının pandemi sürecinde sekteye uğradığına veya farklı formlar aldığına değinen Ersoy, “teknolojiye karşı değilim ama kapitalizme karşıyım” ifadelerini kullandı. Kapitalizmin doğayı yok ettiği gibi insanları da yaşayan ölülere dönüştürdüğünü, bunun tiyatroyu da etkilediğini anlatan Ersoy, kitapta bu konuda da yazılar olduğunu okurlarla paylaştı.

Kitaptaki 34 makalenin bazılarının içeriği hakkında bilgi veren Yaşar Ersoy, pandemide servet sahibi patronların iyilik meleği kesilmesini hicvederek “iyilik yapmasınlar, vergilerini versinler” dedi.

“Kıbrıslı Rum Kardeşlerim Christos Zanos ve Kostas Kafkaridis” başlıklı makaleye değinen yazar, bölünmüş adamızda sanatın birleştirici gücünün altını çizdi. Kitapta da yazdığı gibi Afrika Gazetesi’ne yapılan saldırıda kendisinin de içeride olduğunu ve faşizmin yüzünde ölümü gördüğünü anlatan Yaşar Ersoy, ifade özgürlüğü için faşizme karşı mücadelenin yükseltilmesini, bütün kötülüklerin iyiler susarken olduğunu vurguladı.

Ekmeğimizi elimizden almaya çalışanlara karşı direnirken örgütlü olmanın önemini ifade eden Ersoy, ekmek çalan bir kadının suçlu bulunabildiğini ama milyonları çalanların ülkeyi yönettiğini belirtti.

Konuşmaların ardından okurlar, Belediye Orkestrası’nın dinletisi eşliğinde yazarla sohbet etme ve kitaplarını imzalatma imkânı buldular.











Başa dön tuşu