EkonomiKıbrısManşet

Maviş: Alım gücümüz adanın güney yarısından üç kat geride

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, Kıbrıs Türk toplumunun boynunda, sahibi olmadığı “milli paranın” yüzde 88’e ulaşan yıllık enflasyon vergisinin asılı durduğunu söyleyerek, alım gücünün güneye göre üç kat gerilediğini belirtti

Maviş: Alım gücümüz adanın güney yarısı ile karşılaştırıldığında üç kat geriledi

Yazılı açıklama yapan Maviş, Kıbrıs Türk toplumunun Türk lirası kullanmanın yarattığı olumsuzluklar nedeniyle, etkisi uzun süre hissedilecek bir şekilde hızla fakirleştiği ve yoksullaştığına dikkat çekerek, Türk lirasının değer kaybının, muazzam zamlar ve enflasyonun yıkıcı etkisiyle alım gücünde “kelebek etkisi” yarattığını, sahibi olmadığı milli paranın yüzde 88’e ulaşan yıllık enflasyon vergisinin de Kıbrıs Türk toplumunun boynunda asılı durduğunu söyledi.

Maviş, “Benzin, tüp gaz, elektrik ve temel gıda maddelerine yapılan zamlar sonrasında maaş ve ücretler erimiştir. Alım gücümüz adanın güney yarısı ile karşılaştırıldığında üç kat gerilemiştir. Vatandaşı, arabasına nasıl benzin koyup işe nasıl gideceğini, fahiş elektrik kullanım fiyatları nedeniyle sıcaklardan nasıl korunacağını, market alışverişini nasıl ucuza getireceğini düşünür hale düşürenler kendinden utanmalıdır. Kıbrıs Türk Toplumu böyle bir yönetimi hak etmemektedir” dedi.

“Hükümet sözde teslimiyet protokolü ile ilgilenmek yerine, ekonomik sorunlara çözüm üretmek için çalışmalı”

Vatandaşın alım gücünü korumanın formülünün açık olduğunu, stabil bir muhasebe birimi kullanılmasının, Kamu ve özelde çalışan tüm ücretlilere hayat pahalılığının gerçek rakamlar üzerinden iki ayda bir ödenmesinin gerektiğini belirten Maviş, asgari ücretin en düşük memur maaşı seviyesine getirilmesinin ve temel ihtiyaç ürünlerinde fiyat artışı olmamasının, toplumu koruyabilecek ekonomik araçlar olduğunu kaydetti.

Maviş, “Hükümet ortakları sözde teslimiyet protokolünün eylem planı ile ilgilenmek yerine, ekonomik sorunlara çözüm üretmek için çalışmalıdır. Kamuda ve özelde çalışan emekçilerinin alım gücünü koruyabilmesi için alternatif önerilerimiz geçerliliğini korumaktadır. Bu önerilerin hayata geçirilmesi için sendikalar ile birlikte mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.











Başa dön tuşu