Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Mustafa Yalınkaya, sendikalarının son Genel Kurulu’na Ulusal Bilik Partisi (UBP) tarafından müdahale edildiğini tespit ettiklerini söyleyerek, siyasi entrikaların sendikalar üzerinde etkili olamayacağını belirtti
Yalınkaya: BES onların, entrikalarıyla dizayn edebileceği bir sendika değil
Genç TV‘de Muazzez Gazihan‘ın sorularını yanıtlayan Yalınkaya, geçtiğimiz hafta sonu yapılan ve bir kez daha Başkan seçildiği 36. BES Genel Kurulu’nda demokrasinin çok güzel bir örneğini yaşadıklarını belirterek, tüm üyelere bir kez daha teşekkür etti.
Yalınkaya, seçimden önce de sonra da tüm üyelere belediyelerin içinde bulunduğu kaotik durumu, ileriye dönük ne yapılması gerektiğini anlattıklarını belirttiklerini ancak üzüldüğü birkaç nokta olduğunu söyledi.
Yalınkaya, “Bu ülkede yıllarca hükümet eden UBP’nin bazı vekillerinin BES’in Genel Kurulu’nda bizzat taraf olmasını buradan kınıyorum. BES onların, entrikalarıyla dizayn edebileceği bir sendika değil” dedi.
“Üyeler telefonlarla arandı, evlerine kadar gidildi, vaatlerde bulunulup baskı yapıldı”
Sendikalar üzerinde çok oyunlar oynandığını, bu yüzden diğer sendika yetkililerinin de çok uyanık olması gerektiğini kaydeden Yalınkaya, BES Genel Kurulu‘nda yaşananların bunun en yakın örneği olduğunu, üyelerin önce telefonlarla arandığını sonra evlerine kadar gidildiğini ve bazı vaatlerde bulunulup baskı yapıldığını belirtti.
Birkaç milletvekilinin BES üyeleri üzerinde ciddi baskı oluşturduklarını tespit ettiklerini belirten Yalınkaya, “Ancak biz büyük bir demokrasi örneği göstererek, son yılların en yüksek katılımlı genel kurulunuyaptık.BES çatısı altında, tüm üyelerimiz bizim hem üyelerimiz hem de çalışma arkadaşlarımızdır. Onların geleceği için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Bizim emekçilerimiz onların entrikalarıyla hareket etmez, emekçiyle oyun olmaz. Herkes haddini bilecek” dedi.
“Belediyeler yıllardır devlet eliyle çalınıyor”
Hükümet edenlerden farklı olarak, bir yerlerden talimat alıp hareket etmediklerini hatta talimat alınan yerlere karşı direnç gösterdiklerini vurgulayan Yalınkaya, Belediyelerin bugünkü sıkıntılarının en büyük sebebinin de talimatla yönetilen, iş bilmez hükümetlerinolduğunukaydetti.
Yalınkaya, “Onlar seçimlerimize müdahale etmeye çalışırken, biz sokaklarda eylem yaptık, basında sesimizi duyurmaya çalıştık, belediyelerin ve emekçilerin durumunu her mecrada anlattık. Belediyeler yıllardır devlet eliyle çalınıyor. Belediyelerde sorunların büyük kısmı maddi olarak çözülebilecek durumdadır. Siz ay sonu geldiğinde emeğinizin karşılığını alamıyorsanız, mutsuz olursunuz. Deniz bitti gemi karaya oturdu ancak görmezlikten geliniyor” dedi.
“Hırsızlık sadece kümesten tavuk çalmak değildir. İsterse beni yargılasınlar”
Belediyeler Birliği‘nin yıllar önce bu sıkıntıların üzerine gitmesi gerektiğini ancak çok geç harekete geçildiğini söyleyen Yalınkaya, şimdi de “reform” adı altında başka bir oyun oynandığını,öncelikle devlet eliyle batırılan belediyelerde gasp edilen hakların geri verilmesi gerektiğini belirtti.
Yalınkaya, “Bakanlar Kurulu olarak 12 yıldır belediyeler için sınav tüzüğünü yapmadılar. O dönemin iktidarındaki partilerle de kavga etmiştik. O memurları atamaları yapıldı da yükselmeleri nasıl olacak? Hırsızlık sadece kümesten tavuk çalmak değildir. İsterse beni yargılasınlar ama belediyeler devlet eliyle yıllardır çalınıyor. Bugün Muazzez hanımın evinin önündeki çöpü alamayacak kadar güçsüz duruma düşmüşse belediyeler, başlıca sebebi budur” dedi.
“İşlevselliğini kaybetmiş Belediyeler Yasası’nın değişmesi için mücadele ediyoruz”
Belediyelerin devletin belirlediği Hayat Pahalılığı oranını bile emekçisine ödeyemeyecek durumda olduğunu söyleyen Yalınkaya, hükümetin bunları görmediğini ancak zenginin daha zengin olması için elinden geleni yaptığını vurguladı.
Kendilerinin, bugünün koşullarında işlevselliğinikaybetmiş ve 27 yıl önce yapılmış Belediyeler Yasası’nındeğişmesi için mücadele ettiklerini anlatan Yalınkaya, “Onlar da ‘yapalım ama reform da yapalım’ diyerek, aldıkları talimatlar dolayısıyla belediyeleri yok etmeye çalışıyorlar. Siz belediyelerin önünü açmak için önce yasasını yapın sonra bakın bakalım belediyeler sürdürülebilir mi sürdürülemez mi” dedi.
“Sadece bu kriterle bağlayacağınız belediye sayısı 5’i geçmez”
Bugün kapatılmak istenen belediyelerin, aynı zihniyet tarafından oy almak için açıldığını hatırlatan Yalınkaya, yasaya kriter olarak koyulan maddelerin de kargaların bile güleceği komiklikte olduğunu söyledi.
Yalınkaya,“Örneğin; ‘mesafe kriteri’ koydular, iki yerleşim yeri arasındaki mesafe.Erenköy-Dipkarpaz arasında 40 km mesafe var. Esentepe-Çatalköy arasında da uzun mesafe var. Hadi bağlayın bakalım bu belediyeleri. Nasıl bağlayacaksınız? Bağlayamazsınız.Meclis’teki Danışma Kurulu hazırladı bu raporu. Alın işte; sadece bu kriterle bağlayacağınız belediye sayısı 5’i geçmez” dedi.
“Yasa görüşülmeye başlanmazsa belediyelerde cenazeler bile kalkmayacak”
Hükümetin, ağustos sonuna kadar belediyelerin ve emekçilerin gasp ettikleri haklarını teslim etmemesi durumunda grev ve eylem yapacaklarını ilan eden Yalınkaya, birinci önceliklerinin de belediyelerin devletten alacağı olan katkı payları ve Kasım ayında yapılacak olan belediye seçimleri öncesi seçim yasakları girmeden (20 Eylül’e kadar) 51/95 sayılı Belediyeler Yasası’nın görüşülmeye başlanması olduğunu kaydetti.
Yalınkaya, “Yasa görüşülmeye başlanmazsa belediyelerde cenazeler bile kalkmayacak.Belediyeler bitmiştir, yolun sonudur, düz yola çıkmanın tek yolu 51/95 sayılı yasadır. Belediyeler Yasası üzerinde siyasi entrikalarla oyun oynamak değildir çözüm” dedi.
“Taleplerimizi yerine getirmezseniz biz sokakta olacağız dedik”
Maliye Bakanı Alişan Şan ile yaptıkları son görüşmeyi hatırlatan Yalınkaya, bu görüşmede de Bakan Şan’a kararlılıklarını ifade ettiklerini ve uyumlu çalışmak istediklerini belirttiklerini anlattı.
“Taleplerimiz ortadadır, yerine getirilirse elbette sorun yok ama getirmezseniz biz sokakta olacağız dedik” diyen Yalınkaya, Belediyeciliğin anlaşılması kolay olduğu kadar ağır ve zor bir iş alanı olduğunu,buna uygun bir yasa olması gerektiğini kaydetti.