Eğitim Bakanlığı, öğretmen sendikaların tüm eylem ve itirazlarına ve dünkü Yüksek Danışma Kurulu toplantısına polis engeliyle katılımlarının önlenmesine rağmen, Öğretmenler Yasası‘nda yapılmak istenen değişiklikleri Kurul’da onaylayarak, Meclis’e sevk edilmek üzere Bakanlar Kurulu’na gönderileceğini açıkladı
Öğretmenler itiraz etti, Çavuşoğlu dinlemedi
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası‘nın (KTOEÖS) iki gün boyunca ülke gündemine oturan Eğitim Bakanlığı önünde yaptığı eylem ve basın açıklamalarına rağmen, Öğretmenler Yasası’nda yapılmak istenen değişikliklerin, sendikaların olmadığYüksek Danışma Kurulu toplantısında onaylandığı açıklandı.
Sendikaların, Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu‘ndan kendilerinin görüşlerinin de alınacağına dair söz almalarına rağmen, dün Bakanlık önünde polis engeliyle karşılaşmaları ve toplantıya yasaya göre istedikleri sayıda danışmanla katılmalarının önüne geçilmesi sonrası değişiklikler kurulda onaylandı.
Değişiklik önerileri, sendikaların olmadığı toplantıda onaylandı
Bakanlık’tan yapılan açıklamada Çavuşoğlu’nun yanı sıra, Maliye Bakanı Alişan Şan, Çalışma Bakanı Hasan Taçoy, Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Aytunç Şirket ve danışman olarak Talim ve Terbiye Dairesi Müdürü Murad Aktuğ‘un katıldığı toplantıda, yasa üzerinde öngörülen değişiklik önerileri oybirliği ile onaylandı ve Meclis Genel Kurulu’na sevk edilmek üzere Bakanlar Kurulu’nun gündemine gönderileceği bildirildi.
Bakanlık değişiklik önerilerinin, Bakanlar Kurulu’nun onayından geçip Meclis’te görüşülerek kabul edilmesinin ardından yürürlüğe gireceğini belirtti.
Neler olmuştu?
Öğretmen sendikaları KTÖS ve KTOEÖS, yasada yapılmak istenen değişikliklerin öğretmenlerin haklarını budamak ve eğitimde kaliteyi düşürmek adına, “talimatla” yapılmak istendiğini savunarak, Eğitim Bakanlığı önünde 2 gün süren eylem ve protestolar düzenlemişti.
Sendikalar, kendilerinin dinlenmediğini, görüşlerinin alınmadığını savunarak, ilk günkü eylemlerinde Yüksek Danışma Kurulu toplantısının yapılmasını engelleyebilmiş ve Bakan Çavuşoğlu’ndan kendileriyle görüşecekleri sözünü almıştı.
Ancak sendikalar toplantıya katılmak için ikinci kez Bakanlık önüne geldiklerinde, tüzüğe göre hakları olmasına rağmen istedikleri danışman sayısıyla toplantıya giremeyeceklerini Bakanlık danışmanları tarafından öğrendi ve polis engeliyle karşılaştı.
Öğretmenlerin Bakanlık’tan ayrılması sonra yapılan toplantıda da öneriler onaylandı.
Sendikalar, bu ihtimalin gerçekleşmesi durumunda, okulların eylemlerle açılacağı uyarısında bulunmuştu.