KıbrısManşet

Anayasa Mahkemesi; yerel seçimlerin ertelenmesine ilişkin yasayı Anayasa’ya aykırı buldu

Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) yargıya taşıdığı yerel seçim tarihinin Kasım ayına ertelenmesini öngören Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’na ilişkin kararı Anayasa‘ya aykırı buldu, yerel seçimlerin ertelenmesine ilişkin yasayı iptal etti

Anayasa Mahkemesi “Yerel Seçimlerin Ertelenmesi”ne ilişkin yasayı iptal etti

Anayasa Mahkemesi Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik başkanlığında toplanarak bahse konu yasanın Anayasa’nın 119’uncu maddesine aykırı olduğuna oy birliğiyle karar verdi.

Solyalı: Mahkeme; “Yaratılan kaosun çözümü Anayasa Mahkemesi değildir” dedi

Kararın ardından basına konuşan CTP Milletvekili Ürün Solyalı; iki parçadan oluşan yasanın tümünün iptal edildiğine vurgu yaptı.

Solyalı, yasanın birinci kısmının; “Bundan sonraki seçimlerin kasım ayına ertelenmesi” olduğunu, ikinci kısmının ise; “Yenisi seçilene kadar eski yerel yöneticilerin görevlerine devam etmesi” şeklinde iki maddeye ayrılmış olduğunu aktardı.

Anayasa Mahkemesi’nin her iki maddeyi de Anayasa’nın 119’uncu maddesine aykırı bulduğunu söyleyen Solyalı, mahkemenin; “Yaratılan kaosun çözümü, Anayasa Mahkemesi’nde değildir” dediğine vurgu yaptı.

“Yeni dönemde yapılması gereken konsensusun doğru şekilde sağlanmasıdır”

Anayasa Mahkemesi’nin; Meclis’te çoğunluğu bulunan herhangi bir siyasi partinin ya da hükümetin Anayasa’ya aykırılığı istediği şekilde gündeme getiremeyeceğini aktardığını söyleyen Solyalı sözlerini; “Yeni bir dönemde başlıyor. Yeni dönemde yapılması gereken konsensusun doğru şekilde sağlanmasıdır” diyerek noktaladı.

Neler olmuştu?

Meclis’te 26 Haziran’da gerçekleşmesi gereken yerel seçimin 27 Kasım’a ertelenmesi hükümet edenler tarafından kabul edilmişti.

Meclis genelinde bu konuda fikir ayrılıkları ve tartışmalar yaşanmış; muhalefet bu kararın Anayasaya aykırı olduğunu söyleyerek, yargıya başvuracağını söylemişti.

Bunların ardından ana muhalefet partisi CTP bu kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı.











Başa dön tuşu