KıbrısManşet

UCN: Kıbrıs’ta serbest dolaşım herkesin çıkarınadır

Unite Cyprus Now” hareketi, Kıbrıs’ın kuzeyinde ‘Askeri Yasak Bölgeyi Fotoğraflamak’ suçundan yargılanıp hüküm giyen Kıbrıslırum barış aktivisti Andreas Soudjis’in tutukluluk süresi dolduktan sonra Kıbrıs’ın kuzeyine geçemeyecek olması ile ilgili verilen karar üzerine açıklamalarda bulundu, “Kıbrıs’ta serbest dolaşım herkesin çıkarınadır” dedi

UCN: Soudjis’in yedi gün daha tutuklu kalacak olması bizleri üzmüştür

“Unite Cyprus Now” tarafından yapılan yazılı basın açıklamasının tam metni şu şekilde:

“Geçtiğimiz Salı günü verilen karar sonrasında barış aktivisti arkadaşımız Andreas Soudjis’in yedi gün daha tutuklu kalacak olması bizleri üzmüştür. Bu verilen karar sonrasında Andreas toplamda 36 gün hapishanede tutulmuş olacaktır.

Andreas, Maraş’ın kapalı bölgesinde fotoğraf çektiği için, askeri bölgede fotoğraf çekme suçuyla 27 Eylül tarihinde bir ay hapis cezasına çarptırılmıştır. Fotoğraflara ilişkin süreç, göz altına alınmasının ardından başlaması nedeniyle, 7 Ekim tarihine kadar tutukluluk hali devam edecektir.

Öncesinde, 20 Eylül tarihinde ruhsatsız telsiz cihazı (walkie talkie) kullanmaktan suçlu bulunmuş, suçun tekrarı karşısında para cezası ödeyeceğine dair kefalete bağlanmıştır.

“Soudjis ne casuslukla suçlanmış ne de böyle bir ceza almıştır”

Altını çizmek isteriz ki Andreas ne casuslukla suçlanmış, ne de böyle bir ceza almamıştır. Dolayısıyla bazı medya organlarının kendisini casus olarak yansıtması, herhangi bir kanıta dayanmadan kendisini hedef göstermeleri ve masumiyet karinesini ihlal etmeleri bizi derinden endişelendirmiştir. Bu iftirayı atanların, bunun sorumluluğunu da üstlenmesi gerekir.

“İnternetten de erişilebilen fotoğrafları çektiği için hapis cezası alması büyük bir hayal kırıklığıdır”

Andreas’ın Maraş’ın fotoğrafını çektiği için yasada mümkün olan en ağır cezayı almadığının bilincindeyiz. Tutukluluğu boyunca tıbbi gereksinimlerinin yerine getirildiğinin de farkındayız. Bununla birlikte, internette fotoğraflarına kolaylıkla erişilebilecek bir bölgenin fotoğraflarını çektiği için kendisine hapis cezası verilmesi bizde büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. #Maraş’ın Instagram’da binlerce fotoğrafı bulunmaktadır.

Tutuklandığı ilk andan itibaren UCN aktivistleri Andreas’ın yanında olmuşlardır. Andreas zamanının, enerjisinin ve sınırsız iyi karakterinin büyük bir kısmını adanın her iki yanından insanları bir araya getirmek için harcamaktadır. Kıbrıs’ın ve Kıbrıslı Türklerin gerçek bir dostudur.

“Andreas’ın kuzeye geçisinin yasaklanması kendisini ve diğer barışsever dostlarını etkilemekle kalmayacak”

Andreas’ın adanın kuzeyine geçişinin yasaklanması yalnızca kendisini ve diğer barışsever dostlarını etkilemekle kalmayacak, kuzeyde ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir dönemde “dışardan gelenlerin” istenmediği mesajını da verecektir.

“Kıbrıs’ta serbest dolaşım herkesin çıkarınadır”

Kıbrıslı Türk yetkilililere, Andreas ve tüm Kıbrıslı Rumların adanın kuzeyine serbestçe seyahat edebilmelerinin sağlanması için gerekli adımları atmaları çağrısında bulunuruz. Kıbrıs’ta serbest dolaşım herkesin çıkarınadır.”











Başa dön tuşu