EkonomiKıbrısManşet

Barçın: Eylül ayı hayat pahalılığı hatalı ve eksik açıklandı, tam anlamıyla skandal!




KKTC İstatistik Kurumu‘nun Eylül ayı hayat pahalılığı oranını %3.08 şeklinde açıklamasının ardından, hesaplamanın hatalı ve eksik olduğunu söyleyerek kendi verilerini paylaşan CTP Milletvekili, ekonomist Devrim Barçın; “Hayati öneme sahip hayat pahalılığının yanlış hesaplanması, tam anlamıyla bir skandaldır” dedi

Barçın: İstatistik Kurumu, hayat pahalılığı oranını Tüketici Endeksi 2015 Metodoloji Kitapçığı ışığında hazırlar

Sosyal medya hesabından açıklama yapıp verilerini paylaşan Barçın;” Bilindiği üzere 4 Ekim Salı günü KKTC İstatistik Kurumu Eylül ayı hayat pahalılığı oranını %3.08 açıklamıştır. İstatistik Kurumu mevzuat gereği hayat pahalılığı oranını Tüketici Endeksi 2015 Metodoloji Kitapçığı‘na göre hesaplar ve açıklar” şeklinde bir hatırlatma yaptı.

“Mevzuatımız gereği ilgi ayın hayat pahalılığı oranı açıklanırken Ana Grup‘ta yer alan 12 kalemin bir önceki aya göre değişim oranının ana grup ağırlıkları dikkate alınarak hesaplanmaktadır” diye konuşan Barçın; bunu şu şekilde örnekledi:

“Örneğin Eylül ayında Gıda ve Alkolsüz İçecekler Ana Grubu‘ndaki değişim oranı yani fiyatlardaki artış oranı %4.11’dir. Bu ana grubun ağırlığı ise %18.54’dür.

Bu çerçevede Eylül hayat pahalılığı hesaplanırken; %4.11’in %18.54’ü alınarak çıkan sonuç enflasyon hesaplamasına katılmaktadır.”

“İstatistik Kurumu tüm bu verilere dayanarak Eylül ayındaki enflasyonu %0.22 eksik açıkladı”

Bu veriler ışığında Eylül ayı hayat pahalılığı hesaplamasında Gıda ve Alkolsüz İçecekler Ana Grubu‘ndaki fiyat değişimlerinin etkisi %0.76 olması gerektiğini kaydeden Barçın; İstatistik Kurumu‘nun bu rakamı %0.54 şeklinde açıkladığını, yani sadece bu kalemde kendi verilerine göre enflasyonu %0.22 eksik açıkladığını belirtti.

“Eylül ayı hayat pahalılığı %4.31 olması gerekirken; %3.08 şeklinde hatalı hesaplandı”

Barçın’ın açıklaması şu şekilde devam etti:

“Geriye kalan diğer 11 kalem için de yine İstatistik Kurumu’nun kendi verilerine göre bu işlemleri yaptığımızda görülmektedir ki, Eylül ayı hayat pahalılığı oranı %4.31 olması gerekirken; kurum Eylül ayı hayat pahalılığı oranını hatalı bir şekilde, %3.08 olarak yani; %1.23 eksik açıklamıştır.

“Her şeyin hayat pahalılığı oranında belirlendiği bir ülkede bu yanlış çok büyük bir skandaldır”

Bu ülkede gerek ekonominin planlanmasında gerekse asgari ücretten sigorta emeklilerine, özel sektörden kamu çalışanlarına aldıkları maaşların belirlenmesinde çok büyük bir öneme sahip olan hayat pahalılığı oranının yanlış ve eksik açıklanması tam anlamı ile bir skandaldır.

Bu yanlışın bir an önce düzeltilmesi ve gerçek hayat pahalılığı oranının İstatistik Kurumu tarafından derhal açıklanarak hataya yönelik gerekli yasal işlemlerin başlatılması büyük önem arz etmektedir.”









Başa dön tuşu