KıbrısManşet

Kıbrıs’ın güneyinde demiryolu ve tramvay gündemi

Kıbrıs‘ın güneyinde demiryolu ve tramvay ulaşımının gündemde olduğu ve gerekli hazırlık çalışmalarının tamamlandığı belirtilirken; projenin Avrupa Birliği (AB) fonlarından gerekli ortak finansmanla da destekleneceği duyuruldu

Kıbrıs’ın güneyinde demiryolu ve tramvay fikri gündemde

Cyprus Mail’de yer alan habere göre;  AB Ulaştırma Komiseri Adina Valean, 2022 Maritime Cyprus 2022 Uluslararası Konferansı‘na katılmak üzere adada bulunurken; Kıbrıs Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanı Yiannis Karousos ve Denizcilikten Sorumlu Bakan Yardımcısı Vasilis Demetriades ile de görüştüğü kaydedildi. Karousos, görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında demiryolu ve tramvay fikrini tartıştıklarını aktardı.

Karousos: Hafif bir demiryolu ile Kıbrıs’ın ana şehirlerini ve havaalanını birbirine bağlayabileceğiz

Karousos, “Çalışmalar var ve bazı çok iyi hazırlık çalışmaları yapıldı ve hafif bir demiryolu ile Kıbrıs’ın ana şehirlerini ve havaalanını birbirine bağlayabileceğimizi biliyoruz” diye konuştu. Haberde, bakanların Valean ile projeyi ortak finanse etmenin yollarını da görüştükleri aktarıldı. Karousos’a göre, bir demiryolu, trafik sıkışıklığını hafifletmenin yanı sıra yüksek enerji fiyatları nedeniyle artan özel seyahat maliyetlerinin üstesinden gelmeye yardımcı olacak.

“Demiryolu, mevcut karayolu ağının içinde kurulabilir”

Yapılan çalışmalara göre demiryolunun, mevcut karayolu ağının içine kurulabileceğini söyleyen Karousos, “Bugün kapı açıldı, ilk adımı attık ve mevcut çeşitli AB fonlarından gerekli ortak finansmanı teşvik etmek ve güvence altına almak için elimizden gelen her şeyi yapacağız.” dedi.

Kıbrıs’taki son tren seferi 31 Aralık 1951’de yapılmıştı, şu an aktif bir demiryolu yok

Kıbrıs‘ta şu anda aktif demiryolu bulunmuyor. 20. yüzyılın başlarından itibaren Kıbrıs’ta faaliyet gösteren dar hatlı bir demiryolu ağı olan Kıbrıs Devlet Demiryolları (CGR), fon yetersizliği nedeniyle 1951‘de kapatıldı.

 

Kıbrıs Demiryolu İşletmesi (Wikipedia)

CGR, Gazimağusa, Prastio Mesaoria, Angastina, Trachoni, Lefkoşa, Kokkinotrimithia, Morphou, Kalo Chorio ve Evrychou‘ya hizmet veren 39 istasyon ve durak noktasından oluşmaktaydı. Kıbrıs Madencilik Kurumu‘na hizmet etmek üzere inşa edilen demiryolunun bir uzantısı 1974 yılına kadar işletildi. CGR’de son sefer yapan tren, 31 Aralık 1951‘de Lefkoşa‘dan Gazimağusa‘ya hareket etti.

Kıbrıs Demiryolu Tarihi ve Haritası











Başa dön tuşu