KıbrısManşetSanat

Çizenel: Trafik ışıklarında bunu yapan kişinin para cezasını ben ödemek istiyorum



Kıbrıslıtürk ressam Emin Çizenel, Lefkoşa’da trafik ışıklarına kalp şeklinde naylon yapıştıran ve polis tarafından tespit edilip para cezasına çarptırılan şahsın cezasını ödemek istediğini açıklayarak; şahsın yaptığını sokak sanatçısı Bansky‘nin eserlerine benzettiğini söyledi

Çizenel: Bu kişi her kimse, ona verilen para cezasını ben ödemek istiyorum

Kıbrıslıtürk sanatçı Emin Çizenel, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada; polis tarafından ceza verilen ‘işi’ sokak sanatçısı Banksy’nin sanat projelerine benzeterek, “Bu kişi her kimse, ona verilen para cezasını ben ödemek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Tıpkı Banksy sokak graffitileri gibi. Hem gülümsetiyor, hem de gergin ortama yapıştırıyor”

Çizenel; “Aslında çok yaratıcı bir güncel sanat projesini andırıyor. Tıpkı Banksy sokak graffitileri gibi. Hem gülümsetiyor, hem de gergin ortama yapıştırıyor. Ne güzel bir mesaj. Bu kişi her kimse, ona verilen para cezasını ben ödemek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Bir şahıs; dün Lefkoşa’da, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı üzerinde bulunan trafik ışıklarına kalp şeklinde bir naylon yapıştırarak kırmızı ışığın bir süre kalp şeklinde yanmasına neden olmuş, sonrasında polis tarafından kimliği tespit edilmiş ve 988.50 TL para cezasına çarptırılmıştı.

Bansky’nin eserlerinden birkaçı: No Ball Games

İronik ‘No Ball Games‘; Banksy’nin toplumu günlük olarak kısıtladığına inandığı kuralları eleştirir. Banksy, dışarıda top oyunları oynamak gibi masum, günlük aktivitelerin bile devlet tarafından kontrol edildiğini ima ederek, kişisel tercihlere müdahale eden aşırı korumacı hükümetlerle (bazen ‘dadı devletler’ olarak anılır) alay ediyor.

BANSKY | Arte urbano, Arte de calle, Arte urbano banksy
No Ball Games – Bansky

Love Is In The Air (Flower Thrower)

Maske olarak bandana takan, kaya veya molotof kokteyli olabilecek bir şeyi fırlatma eyleminde olan öfkeli bir genç adamı tasvir eden grafitti, ancak bunun yerine elinde bir buket çiçek var.

Bu eser; sevgi ve barışın temsili olarak yorumlanıyor. Banksy’nin Filistin ve İsrail arasında devam eden mücadelede barışçıl bir çözüm için hala umut olabileceğinin bir göstergesi olarak Kudüs’ün çatışmalı Gazze şeridi bölgesinde de graffiti olarak görünmüştü.

The power of Banksy street art - Urban Gateways
Love Is In The Air (Flower Thrower) – Banksy, Molotof kokteyli bir bukete dönüşen bir protestocu imajında ​​sokak dövüşü tutkusu ile pasifist şevki birleştiriyor.

Kırmızı Balonlu Kız

Banksy, sosyal kampanyaları desteklemek için birçok kez “Kırmızı Balonlu Kız” tasarımının çeşitlerini kullandı. (2005’te Batı Şeria bariyeri hakkında, 2014’te Suriye mülteci krizi hakkında, ve 2017 Birleşik Krallık seçimleri hakkında.) 2017 yılında Samsung’un yaptığı bir ankete göre, Birleşik Krallık’ta en sevilen sanat eseri olarak ‘Kırmızı Balonlu Kız’ seçilmiştir.

Banksy | Biography, Art, Auction, Shredded Painting, & Facts | Britannica
Kırmızı Balonlu Kız – Bansky










Başa dön tuşu