InstagramKöşe Yazarlarımız

Goodness

Adı Goodness. Anası babası hayatında hep iyiliklerle karşılaşsın ya da kendisi iyilik yolundan hiç şaşmasın diye vermiş adını belki de.

Nijerya’nın ücra bir köyünde, çok zor şartlarda yaşayan yoksul bir ailenin çocuğu. Pasaportundaki doğum tarihine göre yaşı 23’tü tanıştığımızda.

Boyu posu ihtişamlı, tavırlarıysa saf, çekingen ve çocuksu. Bu kızın yaşı daha da küçük olmalı diye düşündüğümü hatırlıyorum karşısına oturup da hikayesini dinlemeye başladığımda.

Çalışmak için geldi Kıbrıs’a. Öyle lüks veya rahat bir hayat için filan da değil. Ailesinin geçimine katkı koymak için; kendi yaşadığı zorluk, çaresizlik ve umutsuzluktan belki kardeşlerini kurtarır diye.

Bir tanıdığı aracılığıyla ulaşmışlar ona. Çok güzel para kazanacaksın, ailene dolar göndereceksin, kalacak yerini de biz ayarlayacağız demişler. Tüm izin işlemlerini ve uçuşları da onlar ayarlayacaklarmış. Öyle de yapmışlar.

Aralık 2020’de Ercan Havalimanı’na indi Goodness. Hiçbir sorun yaşamadan polis kontrolünden geçti. Kapıda karşıladılar onu.

Pasaportunu aldılar önce, sonra başka kızların da olduğu bir daireye götürdüler. Bir uygulama yüklediler telefonuna, bu uygulama üzerinden her gün en az 3-4 müşteri bulması gerektiğini söylediler. Topladığını da gün sonu onlara verecekti. Binlerce dolar borçluydu şimdi onlara, o para ödenene kadar böyle devam edecekti. Diğer kızlardan öğrendi işin ne olduğunu.

Birkaç işten sonra bu işi yapmak istemediğini söyledi. Birkaç gün aç bıraktılar, sonra dövmeye başladılar. Hayatını riske atarak bir kaçış yolu buldu ve bize ulaştı bir hafta sonra.

Ben karşısına oturduğumda taze darp izleriyle doluydu yüzü ve bedeni. Sağlığını ve güvenliğini garanti altına almaktı önceliğimiz. Onu buraya getirenlerin peşine düşme riski vardı. Bir şekilde pasaportunu da geri almamız gerekirdi. Ve geldiği yerde başka kızlar vardı… Kendi onayıyla polisi müdahil ettik sürece.

Birkaç gün sonra “güvenilir” üniversitelerimizden birinden telefon aldım. Goodness bu üniversitenin öğrenci belgesiyle ülkeye giriş yapmış. Polis tarafından aranmış üniversite evraklarına ulaşmak için. Ancak bir şekilde kaybolmuş dosyası okulda, bulamıyorlarmış(!). Goodness’te kopyaları olabilir miymiş acaba?

Ellerindeydi dosya, hiç şüphem yok. Okul kaydını yaptıran “agent”ın temiz olmadığını da çok iyi biliyorlardı, herkes biliyor, hiç şüphem yok.

Sahte belge kullanmış Goodness’in tacirleri öğrenci belgesi için kaydını yaptırırken. Bu bir suçtur dedi polis, işlem yapmamız lazım. Yaptılar. Ellerimizle teslim ettik onu polise. Birkaç gün içinde cezaevine gönderildi. Bir ay boyunca bir yandan orada rahat ve sağlıklı olabilmesi için elimizden geleni yaptık, diğer taraftan da cezaevi sonrası sınır dışı edilmemesi için yasaların elverdiği her türlü girişimi yaptık. Ama başaramadık, koruyamadık onu.

Nijerya-KKTC yolunda insan ticareti düzeni kuran çetenin bir bacağı burada, bir bacağı da Nijerya’da. İkisi de dokunulmaz. Başka hangi karanlık işlerin içinde olduklarını bilmiyorum. O çetenin eline geri gönderdik biz onu; polisi müdahil ettiği, onları ve düzenlerini tehlikeye attığı için cezalandırılmak üzere…

Onu buraya getirenlere de, buna ortaklık edenlere de, bundan menfaat elde edenlere de hiçbir şey olmadı. Başka Goodness’lerle devam ettiler düzenlerine. Tıpkı ondan önce olduğu gibi.

LTB Kadın Sığınma Evi’nde bir ay kadar misafir ettik onu. Elini tuttuk, geçmişini geleceğini canlandıramasak da gözümüzde kısa bir süreliğine yoldaşlık ettik zorlu hayatına. Dokunduğu herkeste derin bir iz bıraktı Goodness. Kalbinde iyiliği kaybetmemiş olan herkeste…











Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu