InstagramKöşe Yazarlarımız

Miras

Mülkiyet kavramı oluşmadan önce atalarımızın en önemli mirası sosyal statüydü.

Köylüden köylülük, asilden “asalet”, kraldan krallık miras kalıyordu.

Şimdilerde Kıbrıs’ta miras kavramı çok enteresan bir hal aldı.

Mülkiyet kavramının oturmasıyla beraber toplumlar çok daha enteresan hallere büründü. Aileden miras kalan dönüm dönüm arsaları, kat kat apartmanları yabancılara satarak veya kiralayarak hiçbir üretim yapmadan yaşayan çok.

Tabii, Kıbrıs’ın kuzeyinde böyle bir durum yok. Birinin dedesi, babası zamanında şöyle veya böyle bazı yerleri parselledi diye kimsenin hayatı kurtulmaz.

Biliyorsunuz, bizde asla böyle bir adaletsizliğe yer yoktur. Çalışmadan para kazanma konusunda asla tolerans göstermeyen bir toplumuz. Bu konulardaki hassasiyetimiz herkesin malumudur.

Büyükbabam Ferruh Aslım (Çavuş) aslen Omorfo’luydu. Kendisi sonradan tabelası değiştirilip üzerine Güzelyurt olarak yazılan bu ilçede yaşayan 3 Kıbrıslı Türk aileden birine mensuptu.

Geriye kalanı güneyden, Peristerona, Gilan ve Polemidya’dan Omorfo’ya geldi. Bu bölgelerde tabela değişikliğine gidilmese de Polemidya, Binatlı olarak da bilinir.

1974’te Leymosun’dan, Baf’tan Omorfo’ya göç edenlerin çoğu kendilerine vaat edileni bulamadılar. Omorfo, ne bıraktıkları malların karşılığını, ne oradaki hayatı onlara veremedi. Çocukluğumda sık sık geride bırakılan hayatı dinledim, özlemlerine şahit oldum.

Özellikle “Geldiğimizde dolaplarda hep ilaç bulduk, burada çok hasta vardı”, “Bizim yerimiz böyle nemli değildi, eserdi”, “Gurudu oğlum burası” Omorfo’da sık sık söylenen cümleler.

Omorfo ha verildi, ha verilecek derken oraya hiç yatırım yapılmadı. Vizyontele filmindeki kasaba gibi, enflasyon dahil her şeyin geç gittiği Omorfo unutuldu, güneyden oraya göç edenlerin çocukları da Omorfodan göç ettiler.

Geçtiğimiz haftalarda Instagram’da takip ettiğim Be Real Cyprus sayfasının yine benim gibi batı kökenli yöneticisi sevgili Özper Özorun’un da göç ettiğini gördüm. Kendisiyle hiç tanışmadım ama göç kararını öğrenince çok üzüldüm.

Özper, başarılı bir sporcu. Dövüş sporlarında sayısız şampiyonluğu var. Dövüş sporlarını maalesef çok takip etmiyorum ancak dünya çapında bilinen önemli bir sporcumuz olduğunu biliyorum. Söylediğine göre Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı kendisine yardım sözü vermesine rağmen destek verilmemiş, kendisi de göç etmeye karar vermiş.

Başarılı olan her gencimiz bu sistemle değil, bu sisteme rağmen başarılı oluyorlar.

Bunu şahıslar ile ilgili değil, genel yapı ile ilgili söylüyorum ve bu düşüncem Özper ve diğer başarılı gençlerimizin neredeyse tamamı için geçerlidir.

Görüyorsunuz, miras tek tür değil. Maalesef, memlekette kimine mal mülk, kimine önemli koltuklar, bazılarımıza da göç miras kalıyor.

Tüm göçmen kuşlara selam olsun. Memlekete bahar gelecek ve biz yeniden buluşacağız.











Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu