InstagramKöşe Yazarlarımız

Olası Durumlara Hazırlıklı Olmak ve Kıbrıs’ın Gerçekleri






Kıbrıs olarak her hangi bir salgına, olası depreme, afete ya da savaşa hazırlıklı mıyız ?

Hiç sanmıyorum.

Genel eğilim, günü yaşamak. Yumurta kapıya gelince, ya da “köprünün başına gelince düşünürüz artık” modundayız…

Ada genelinde böyle durum, sadece kuzey yarısına mahsus bir durum değil yani “Kervan nasılsa yolda dizilir” diye düşünülüyor. “Neyin ne zaman olacağını önceden kestirebilmek mümkün değil ki, olacak olan olacak, zamanı geldiğinde çözüm buluruz

Deprem olasılık dâhilinde. Önceki haftalar bu konuyu yazmıştım…

Bölge ateş çemberinde. Suriye’deki gelişmeler neye evirilecek, İsrail’in Gazze’deki ve bölgedeki saldırgan tutumu nasıl gelişecek, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin İsrail ile flörtleşmesi, İngiliz üslerinin kullanımı, ABD’nin araya konuşlanması ne gibi sonuçlar doğurabilir? Bu tehditler, adaya yönelik olası füze saldırılarını da gündeme getirebilir mi ?

Bunlar hep olasılık dâhilinde değil mi?

5 yıl oldu Covid pandemisi dünyayı ve bizleri hazırlıksız yakalayalı. 2020’de dünyayı kasıp kavuran Covid-19 pandemisi, hiçbir ülkenin, hiçbir toplumun hazırlıklı olmadığını gözler önüne serdi.

Kıbrıs da dünyanın geri kalanı gibi pandemiye karşı savunmasızdı. Salgın, sağlık sistemlerinin ne kadar kırılgan olduğunu, kamu hizmetlerinin ne kadar yetersiz olduğunu ve toplumların krizler karşısında ne kadar hazırlıksız olduğunu gösterdi.

Başka bir salgının olmayacağını kim söyleyebilir?

Başka bir salgın ya da doğal afet olursa ya da bölgedeki ateş çemberi bize de sıçrarsa?

Kıbrıs’ın kuzeyi ve güneyi bu tür bir duruma karşı ne kadar dayanıklı? Adanın kuzeyi ve güneyi olarak ne kadar hazırlıklıyız? Öyle tek başına değil tümüyle birlikte hazır mıyız?

Yangınlarda bile iş bilirliği yapamıyoruz, ortak mücadele edemiyoruz, böyle bir işbirliğini “siyaseten doğru bulmayan” egemen zihniyet nedeniyle!

İyi de ne deprem ne taşkın ne savaş ne de salgın, bunları bilmiyor, tanımıyor ki!

Bir zamanlar Rauf Denktaş’a, kadın grubu olarak bir ziyaretimizde de söylediğimiz gibi, “Farz edelim ki taksimi herkes kabul etti ve gerçekleşti, öyle olsa bile bu küçücük adada güneyi ile kuzey ile birlikte ortak mücadeleyi, işbirliği gerektiren nice durumun yaşanabileceği bir ada coğrafyasında yaşıyoruz. Bunu şimdiden düşünmek gerekmez mi?

Bu soru, o gün olduğu gibi bugün de geçerliliğini koruyor.

Bu konuda da iki toplumlu ya da iki taraflı teknik komite kurulmalı acilen. Adada üzerinde beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olabilmek, olası riskleri en aza indirgeyebilmek, böylece dirençli hale gelebilmek için çeşitli olası senaryolara dayalı stratejiler geliştirilmesi şart.

Akıl ve bilim bunu gerektirir çünkü…

İki toplumun da ortak bir hazırlık yapması, sadece adanın güvenliği için değil aynı zamanda halklar arasındaki güvenin güçlendirilmesi açısından da büyük önem taşıyor.

Kıbrıslıların gündeminin neresinde bu konu?

Kuzey’in Gündemi: İnşaat ve Sosyo-Ekonomik Yapı: Rant Düzeni

Adanın kuzey yarısında gündemimiz daha çok daha büyük daha yüksek inşaat, kestirme yoldan rant!

Bir süre adaya gelmemiş olanlar, bir aradan sonra geldiklerinde şöyle bir sağa sola baktıklarında gördüklerinden kolayca anlayabiliyorlar burada olan biteni.

Mekan, sosyo–ekonomik yapının yansımasıdır ya…

Kuzeyin ve güneyin kentlerine, köylerine, çevresine, doğasına bakanlar kolayca görebilirler farkı.

Bakınız 8 yıl sonra, bir etkinlikte konuşma yapmak üzere ilk kez gelen Mehmet Altan ne demiş “(…) 101 yıllık Cumhuriyet ama hiçbir temel sorununu çözememiş” (..)Kıbrıs en iyi örneklerden biri, 50 yıldır çözemiyor. (…) 8 yıldır adaya gelmedim, Girne’yi görünce, durumu anladım. Bunlar inşaatçı… Siyasetin en kolay rant alanı, inşaatçılık… Müteahhitler finanse ediyor siyaseti…(…)”

Mehmet Altan yıllardır bizim söylediğimizi söylemiş.

Doğru söze ne denir! Yıllardır söylenen bir durum bu.

2004-2007, 2009-2010, 2018-2023, dönemleri. Önce Karşıyaka’dan, Esentepe’ye kadar, Girne, sonra İskele talan edildi. Şimdilerde Gaziveran, Lefke talan edilmekte

Müteahhitlerin siyaseti finanse etmesi, sadece ekonominin değil aynı zamanda toplumun ruhunu da yozlaştırıyor.

İnşaat sektörünün genişlemesiyle birlikte, müteahhitlerin artan güçleri, halkın çıkarlarına hizmet etmek yerine sadece kendi çıkarlarını gözetiyor

Kumar, uyuşturucu, insan ticareti ve kara para aklama gibi suçlardan beslenen bir zenginleşme söz konusu.

Bu yapay zenginlik, toplumsal eşitsizliği derinleştiriyor ve halkın büyük kısmı, bu durumdan nasıl etkilendiğinin farkında bile değil.

Kumar, uyuşturucu, insan ticareti, kara para, çevre talanından zenginlesen bir kesimin yarattığı sonradan görme statükonun yapay refahını toplumsal refah sananlar, Kıbrıs sorunun çözümün önündeki en önemli engeldir.

Önce bu rantçı düzenin berhava etmek şart!

Dönüp bir de adanın güneye bakalım …

Şu sıralar christmas, yeni yıl dönemi ya, cıvıl cıvıl her yer. Geçtiğimiz haftalarda Agros köyünü yazmıştım.

Bu defa da Kalopanayiotis ‘ya günü birlik bir kaçamak yaptık birkaç arkadaş.

Bu, Kıbrıs’ın en dağlık bölgesi olan Marathasa bölgesinin on dört köyünden birisidir, Kalopanayiotis…

Bir çok köy var böyle Noel ve yeni yıl döneminde sokakları ışıklarla süslenen cıvıl cıvıl olan. Kakopetria, Platres, Mudulla bu köylerden bir kaçı. Çoğunlukla Trodos Dağları etrafında yoğunlaşmaktadır.

Bunca ortak güzellikleri nesiller boyunca birlikte yaşamak, bunları geleceğe taşıyabilmek, olası gelişmelere karşı ortak zenginlikleri koruyabilmek için birlikte hazırlıklı duruma gelmekten başka seçenek yok!

Ortak Bir Gelecek İçin Hazırlık

Kıbrıs’ın kuzeyinde ve güneyinde, halkların güvenliği, sağlığı ve huzuru için ortak bir vizyon geliştirilmesi, yeni ortak bir anlayışı geliştirmesi şarttır.

Kıbrıs, ancak her iki tarafın da ortak hareket etmesiyle güvenli, dirençli dayanıklı, huzurlu ve sürdürülebilir bir geleceğe adım atabilir.

Bu yüzden, hem kuzeyde hem güneyde, halkların ihtiyaçlarına göre şekillenecek yeni bir yapıya, daha sağlıklı ve güvenli bir düzene ihtiyacımız var.

Akıl, bilim ve işbirliğiyle hareket etmek, geleceği güvenle inşa etmenin tek yoludur.











Başa dön tuşu