Gençler YazıyorInstagram

Aşk ve Sevgi Sizce Aynı Şey Midir?

Aşk ve sevgi sizce aynı şey midir, yoksa alakalı mı? Eğer alakalıysa nedir aradaki fark?

Bu kavramlar soyut olduğu için eminim aradaki ayrımı yapmak biraz zor olacaktır.

En temelden başlamak gerekirse, sevgi hissedilebilen bir duygu aşk ise sadece hissettiklerimizle değil zihnimizle ve hatta istediklerimiz ihtiyaç duyduklarımızla alakalı olabilir mi?

Bir anne çocuğunu sever, bir insan kardeşini sever, hatta bir hayvan bile bir insanı sevebilir sanki. Sevmek sevilenle değil sevenle alakalı gibi gözüküyor.

Daha önemli bir nokta, insan kendine zararlı olanı da sevebiliyor; bu severken düşünmenin göz ardı edildiğini göstermez mi? Aklı başında bir birey kendine zarar veren bir şeyi sevmez çünkü…

Sevgi daha içgüdüsel bir şey gibi durduğu için herkesin (herkes derken sevebilen her şey dâhil, hayvanlar da örneğin) sevgisi ve bunu gösterme şekli farklıdır o zaman.

Bunu anlayabilmemiz nedeni gözlemlerimizden ve davranış bilimlerinden geçiyor bence. Sevdiği şeylere zarar veren, sevdiği şeyden; sevmekten korkan, sevdiğini onaran…

Sevdikten sonra bin bir farklı davranış gösteren insanlar var sonuçta. Kısacası sevmek daha içgüdüsel olduğu için daha net ve anlaşılır bir şekilde kavrayabiliyoruz bence.

Peki ya aşk, aşk da bu kadar içgüdüsel mi?

Bu noktada kesin bir kanıya varmak imkânsız gibi çünkü travmalarımızı tetikleyen insanlara da âşık olabiliyoruz, onları sevmesek hatta nefret etsek de tam aksine bizi iyileştiren insanlara da âşık olabiliyoruz bunu istemesek, yaralarımızı kendimiz sarmak istesek de.

Böyle bir durumda sevmek gibi içgüdüsel dürtülerimiz olmadığı için davranışlarımızda afallıyoruz bence. Aşk bu tam da bu yüzden aklımızla bağlantılı bir kavram olmalı.

Birini sevip sevemeyeceğimizi tam seçemesek de aşk sevmekten daha seçilebilir hissettiriyor.

Aranızda “hayır ben görür görmez âşık oldum bu nasıl seçmek olabilir?” diyenler olabilir ama ben bunun aşk olduğuna inanamıyorum çünkü tanışılan birine hemen âşık olabileceğimize değil de ondan hoşlanabileceğimize veya ona ilgi duyabileceğimize inanıyorum.

İlk görüşte aşkı reddediyorum bir bakıma. Bunu tamamen cinsel bir dürtü, daha iptidai bir istek gibi kabul etmek istiyorum.

Aşk ve sevgi denince benim kafamda oluşan ayrım böyle, peki siz aşk ve sevgiyi nasıl ayırt ediyorsunuz?











Başa dön tuşu