Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, Tahıl Koridoru Anlaşması‘nın 120 gün uzatılacağını açıkladı, anlaşmanın süresi Cumartesi günü doluyordu
Kubrakov, anlaşmanın uzatılacağını Twitter’dan duyurdu
Kubrakov, kararın, “küresel gıda kriziyle mücadele atılmış bir diğer önemli adım” olduğunu söyledi. Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler‘den ise henüz konuyla ilgili açıklama yapılmadı.
TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün yaptığı açıklamada, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracına izin veren anlaşmanın uzatılabileceğine inandığını söylemişti.
G20 Zirvesi için gittiği Bali’de konuşan Erdoğan “Anlaşmanın devam edeceği kanaatindeyim. Döner dönmez yine başta Sayın Putin olmak üzere görüşmelerimizi devam ettireceğiz. Çünkü barışın yolu diyalogdan geçer biz bu konuda kararlı olduğumuzu hep söyledik. Ve bu sürecin devam etmesi zaten tüm dünya için geçerli olan bir şeydir” dedi.
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da anlaşmanın uzatılmasına yönelik görüşmelerde ilerleme sağlandığını açıklamıştı.
22 Temmuz’da yapılan anlaşmanın taraflarından Türkiye, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) tahıl ihracının genişleterek devam etmesinden yanaydı.
Rusya ise anlaşma kapsamında olmasına karşın kendi gıda ürünleri ve gübresini ihraç edemediğinden yakınıyor ve engellerin kaldırılmasını istiyordu.
24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’yı işgale başlamasıyla çıkan savaşın en önemli yan sonuçlarından biri küresel gıda bunalımını başlatmış olması oldu. Dünya tahıl gereksiniminin yaklaşık yüzde 30’unu karşılayan; mısır, arpa ve gübre konusunda da önemli ihracatçılar arasında yer alan Ukrayna ve Rusya’nın savaş yüzünden ihracat yapamaması başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere dünyada gıda tedariki konusunda sorun yarattı.
Mayıs ayında başlayan müzakereler sonucunda, Rusya ve Ukrayna, Türkiye ve BM ile 22 Temmuz’da ayrı ayrı anlaşmalar imzaladı ve Karadeniz’de oluşturulan koridor üzerinden tahıl ihracatı başladı.
Geçen sürede sadece Ukrayna’nın gıda ürünlerinin ihraç edilebilmiş olması, Rusya’nın gübre ve tahılını satamamış olması Moskova’nın anlaşmanın devamına ilişkin itirazlarına neden oldu.
Rusya, sigorta-taşımacılık ve ödeme garantisi istiyor
Rusya’nın ihracatının önündeki engeller, ABD ve Avrupa Birliği’nin uyguladığı yaptırımlardan kaynaklanıyor. Gübre ve gıda ürünlerinin satışı yaptırımlardan muaf olsa da bu ihracatın gerçekleştirilmesi için gerekli taşımacılık hizmetleri, sigortalanmaları ve bankacılık işlemlerinin yaptırım kapsamında olması Rusya’nın satış yapmasını engelledi.
Bu sorunların aşılması için 4 aydır yapılan teknik çalışmaların sonuç vermemesi üzerine Moskova, anlaşmanın uzatılmayacağına ilişkin mesajlar vermişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, 9 Kasım’da yaptığı bir açıklamada, anlaşmanın Rus ihracatına ilişkin kısmında ilerleme olmadığını belirterek, “Bunu, anlaşmanın uzatılması konusunu ele aldığımızda dikkate alacağız” değerlendirmesini yapmıştı.
Rusya ile BM arasında 11 Kasım’da Cenevre’de yapılan teknik çalışmaların umut verdiği ancak tam bir sonuca ulaşmak için erken olduğu kaydedildi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, G20 Zirvesi öncesi yaptığı açıklamada, “Rus tahıl ve gübresinin ihracatının önündeki engelleri kaldırma konusunda oldukça ilerleme sağlandı. Umuyorum ki çabalarımız başarılı olacak ve kalan engelleri de kaldıracağız” ifadelerini kullandı.
Rusya’nın talebi başta gübre ve diğer gıda ürünleri olmak üzere Rus limanlarından yapılacak taşımacılık faaliyetlerinin ABD ve AB yaptırımlarından tamamen muaf olması ve bunun garantisinin verilmesi. Ödemelerin sağlıklı yapılması için tarımsal faaliyetleri destekleyen Rus kamu bankalarının yaptırımdan muaf tutulması da talepler arasında.
Guterres ile G20 Zirvesi sırasında ikili bir görüşme yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Genel Sekreter Guterres’in ABD ve AB tarafından kendisine iletilen güvenceler hakkında bilgi verdiğini kaydetti. Lavrov, “Ancak tüm mesele kağıtlarda değil, pratikte nasıl hayata geçirileceğine bağlı. Umarım bu sözler yerine getirilir. En azından BM Genel Sekreteri, bu yükümlülüklerin yerine getirilmesinin kendisi için öncelikli konu olduğunun güvencesini verdi” dedi.
Ukrayna daha çok limandan ihracat istiyor
Karadeniz gıda koridorunun işletilmeye başladığı günden bu yana 10 milyon tondan fazla tahıl ürününü dünya pazarlarına satan Ukrayna, girişimin genişleyerek devam etmesinden yana.
22 Temmuz’da yapılan anlaşma, ihracatın Ukrayna’nın Odesa, Chernomorsk and Yuzhni limanlarından yapılmasını öngörüyor.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, G20 Zirvesi’ne yaptığı hitap sırasında, küresel gıda güvenliği açısından girişimin devamının önemine dikkat çekerken, “İhracatı ayda birkaç milyon ton artırabiliriz. Bunun için tahıl ihracatı girişimini diğer limanlarımıza, özellikle de Mıkolayiv ve Olvia limanlarına genişletmeyi öneriyorum” dedi.
Ukrayna, silolarında bekleyen tahıl ürünlerinin yanı sıra yeni hasat ürünlerini de uluslararası pazarlara sürmek istiyor. Mevcut ihracat kapasitenin artırılması bu açıdan önem taşıyor.
Yeni anlaşma gerekebilir
Rusya ve Ukrayna’nın taleplerinin kabul görmesi durumunda tahıl girişimi anlaşmasının yenilenmesi gündeme gelebilir. Liman sayısının artırılması, Rusya’nın istediği güvencelerin metne yansıtılması ve anlaşmanın yürürlük tarihinin uzatılması durumunda anlaşmanın yenilenmesi gerekebilir.
Yeni bir anlaşma metnine gereksinim olup olmayacağı, tahıl koridoru girişiminin uzatılıp uzatılmayacağı ve uzatılırsa hangi değişiklikleri beraberinde getireceğine göre, ileriki günlerde ortaya çıkacak.
BBCTürk