DünyaInstagramManşetSiyaset

Blinken Orta Doğu turu kapsamında Türkiye’ye giderek mevkidaşı Hakan Fidan’la görüşecek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze ile alakalı gelişmelerle ilgili çıktığı bölge turu kapsamında yarın Ankara‘ya gidiyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Miller ziyareti doğruladı

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların ve Orta Doğu‘da gerginliğin sıcaklığını koruduğu bir dönemde bölge turuna çıkan Blinken’in Ankara’ya gidebileceği geçen hafta gündeme gelmişti.

Türk tarafı Blinken’in geleceğine ilişkin ilk işareti verirken, resmi programında Türkiye‘ye yer verilmemesi soru işaretlerine neden olmuş ancak ABD’li yetkililer bu tür seyahat programlarına sonradan başka durakların da eklenmesinin her zaman görülen bir uygulama olduğunu belirtmişti.

TC Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Blinken’in ziyareti kesinleşmiş durumda. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan‘ın ABD’li mevkidaşı ile Pazartesi günü Ankara’da görüşmesi planlanıyor.

Bu arada Reuters‘a göre ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da ziyareti doğrulayarak, Ankara’da görüşmelerin yapılacağını duyurdu.

Blinken, ikinci kez çıktığı Orta Doğu turunun İsrail ayağında “Filistinli sivilleri korumak için daha fazlasını yapmalıyız. Bu çatışmanın başka alanlara sıçraması önlenmelidir” derken, bölge ülkelerinin gerilimin tırmanmasını önlemede kritik bir rol oynadığını belirtmişti. Blinken İsrail’in ardından Ürdün’e geçmişti.

Türkiye saldırıların ilk zamanlarında ihtiyatlı bir politika takip ederek taraflara itidal tavsiye ederken, İsrail’in saldırılarında giderek daha çok sivilin hayatını kaybetmesi ve diğer etkenlerle bu çizgisini sertleştirmişti. Son olarak Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi istişareler için geri çağrıldı.

Kaynak: DW











Başa dön tuşu