InstagramKıbrısManşetSiyaset

Elcil: Muhalefet sadece Türkiye’yi aklıyor

Arif Hasan Tahsin Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Şener Elcil, atanmış Cumhurbaşkanı Tatar’ın Birleşmiş Milletler (BM) Özel Temsilcisi Holguin‘in üçlü görüşme teklifini reddetmesinin hiçbir hükmü olmadığını belirterek, çözüm isteyen yurtseverlerin müzakerelerin önünde duran engelin Tatar değil, Türkiye olduğunu anlaması gerektiğini belirtti

Elcil: “Türkiye’nin Tatar’ın duruşundan habersiz olması mümkün değildir”

Şener Elcil yaptığı açıklamada, Kıbrıs Sorunu çözümü ile ilgili çabaların, Türkiye’nin 1974 yılından beri uluslararası hukuku ve altına imza koyduğu antlaşmaları ihlalinden kaynaklanan suçlamaları aklama çabasına dönüştüğünü belirtti.

Toplum liderliği seçimlerinde Türkiye’nin açık müdahalesi ile görüşmeci pozisyonuna atanan Ersin Tatar’ın aldığı talimatla BM’nin önerdiği üçlü görüşme teklifini reddettiğini hatırlatan Elcil, Tatar’ın bu duruşundan Türk yetkililerin habersiz olmasının mümkün olmadığını vurguladı.

İki toplumu yakınlaştırmaya yönelik engellerin Türkiye ve onların adanın kuzeyindeki işbirlikçileri tarafından yaratıldığını söyleyen Elcil, ‘İki ayrı egemen devlet’ tezi ile adayı bölmeyi hedefleyen Türkiye’nin altına imza koyduğu Kıbrıs Cumhuriyeti Antlaşmalarını da ihlal ettiğini ve suç işlediğini söyledi.

“Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplum bu bölücüleri uluslararası mahkemelerde yargılama yerine, çıkarları gereği muhatap kabul etmekle hata yapmaktadırlar” ifadelerini kullanan Elcil, Türkiye’den emir almadan adım bile atamayan Tatar’ın görüşme sürecini reddetmesinin hiçbir hükmünün olmadığını dile getirdi.

“Muhalefet sadece Türkiye’yi aklıyor”

Açıklamasında, “Muhalefet sadece Ersin Tatar’ı eleştirerek ona talimat veren Türkiye’yi aklamaktadır. Kıbrıs Türk toplumunu siyasi rehine olarak kullanıp pazarlık yapan Türkiye’nin çözüm istemediği açıktır” ifadelerini kullanan Elcil, Türkiye’nin bunu gizlemek için Ersin Tatar’ı kullandığını, adanın kuzeyindeki muhalefeti de Ersin Tatar’a saldırtarak kendini gizlemeye çalıştığını belirtti.

Elcil açıklamasını “Çözüm isteyen yurtseverlerin, adanın birleşmesinin önündeki engellerin Ersin Tatar tarafından değil Türkiye tarafından çıkarıldığını görmesi ve bir araya gelerek çözüm görüşmelerinde doğrudan taraf olmalıdır” şeklinde sonlandırdı











Başa dön tuşu