DünyaManşet

Çavuşoğlu: Nefret söylemi daha da arttı




Türkiye Cumhuriyeti (TC) Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, çözüm için her türlü çabayı göstermelerine rağmen, Kıbrıs Türk halkının insanlık dışı ambargolara ve haksız izolasyona maruz kalmaya devam ettiğini ifade ederek, “Bu baskılara rağmen, Kıbrıslı Türklerin yaşayan bir demokrasi şeklinde işleyen kendi devletleri var” dedi

Çavuşoğlu: İnsanoğlunun birbirine bağımlı olduğu gösterildi

Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 46. Oturumu’nun yüksek düzeyli bölümünde video konferans yöntemiyle hitapta bulundu. Tarihi açıdan zor bir yılın geride kaldığını söyleyen Çavuşoğlu, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) insanoğlunun ne kadar zafiyete müsait ve birbirine bağımlı olduğunu gösterdiğini belirtti. Çavuşoğlu, “çok taraflılığa” duyulan gereksinime dikkati çekerek, “Pandemiyle mücadelede insan hakları temelinde bir yaklaşım şart. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar, göçmenler, sığınmacılar ve özgürlüklerinden mahrum bırakılmış kişiler dahil tüm hassas grupların ihtiyaçlarına özen göstermeliyiz.” diye konuştu. Aşılara, ilaçlara ve tıbbi malzemelere adil ve uygun fiyatlı erişimin hayati önem taşıdığını kaydeden Çavuşoğlu, bunun, Türkiye’nin küresel yardım çabalarının ve ülkedeki herkese ücretsiz sağlık hizmeti sunmasının altında yatan ilke olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, Türkiye’nin Covid-19’la mücadele kapsamında 157 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa yardım ettiğini belirterek, “Türkiye’de göçmenler ve sığınmacılar dahil herkese Kovid-19 için bedava tedavi ve aşılama sağlıyoruz.” ifadesini kullandı.

“İnsan haklarına olan bağlılığımız devam ediyor”

İnsan haklarının yaygınlaşmasının ve korunmasının, hükümetin temel önceliklerinden biri olmaya devam ettiğini iddia eden  Çavuşoğlu, son yirmi yılda önemli reformların hayata geçirildiğini ifade etti. Daha iyisinin elbette her zaman için mümkün olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Birçok terör örgütünün tehditlerine rağmen, insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne olan bağlılığımız devam ediyor. Yargı reformu stratejisi, geçen yıl kabul edilen üç yasama değişikliği paketi ve yakında açıklanacak insan hakları eylem planı bunun somut örnekleridir.” dedi. Yabancı düşmanlığı, ırkçılık, İslam karşıtlığı ve nefret söylemi gibi tehlikeli eğilimlerin, Covid-19’un etkisiyle daha da arttığına dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“İslam ve Müslümanlar aleyhindeki saldırgan yayınlar ve nefret söylemleri dünya çapındaki yaklaşık 2 milyar inananı tahkir ediyor. Evet, ifade özgürlüğü demokrasilerin temel taşıdır, ancak bu özgürlük başkalarının kutsal değerlerini tahkir etme hakkı vermez. Bir arada yaşama kültürünü ilerletmedikçe, ortak demokratik değerlerimizi ve sosyal bütünlüğümüze zarar verme riski taşırız.”









Başa dön tuşu