DünyaEkonomiManşet

Pandemi dönemi küresel servet yüzde 7,4 oranında büyüdü






Yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisinden kaynaklanan ekonomik hasara rağmen, 2020’de dünya genelinde beş milyondan fazla insan milyoner oldu.

İsviçre merkezli bir banka olan Credit Suisse araştırmasına göre, yoksullar daha da yoksullaşırken, milyoner sayısı dünya genelinde 5,2 milyon artarak 56,1 milyona ulaştı. Borsaların toparlanması ve yükselen ev fiyatları, bu kişilerin servetlerinin artmasını sağladı.

Pandeminin olumsuz etkisi Haziran 2020’den itibaren tersine döndü

Credit Suisse 2020 yılına ait Küresel Servet Raporu‘nu yayımladı.

Raporun yazarlarından ekonomist Anthony Shorrocks, pandeminin küresel piyasalar üzerinde kısa vadeli bir etkisi olduğunu, ancak bu durumun Haziran 2020’nin sonunda büyük ölçüde tersine döndüğünü söyledi.

Shorrocks, “Küresel zenginlik sadece bu tür kargaşa karşısında sabit kalmakla kalmadı, aslında yılın ikinci yarısında hızla arttı” dedi.

Finansal varlıkları olmayan gruplarda hane halkı serveti çoğunlukla geriledi

Bununla birlikte, dünyada servet farklılıkları arasındaki uçurum 2020’de genişledi.

Shorrocks, “Eğer ev fiyatlarındaki artışlar gibi varlık fiyatlarındaki yükselişeler analizden çıkarılırsa, ancak o zaman küresel hane halkı serveti düşmüş olabilir” yorumunu yaptı.

Shorrocks, “Finansal varlıkların daha az yaygın olduğu alt servet gruplarında, servet durma ve çoğu durumda gerileme eğiliminde. Altta yatan faktörlerin bazıları zamanla kendi kendine düzelebilir. Örneğin, faiz oranları bir noktada tekrar yükselmeye başlayacak ve bu varlık fiyatlarını azaltacaktır” dedi.

Covid-19 pandemisine rağmen milyonlarca kişi milyoner oldu - 7Küresel servet yüzde 7,4 oranında büyüdü

Diğer taraftan, raporda toplam küresel servetin geçen yıl yüzde 7,4 büyüdüğü belirtildi. 21. yüzyılın başlangıcından bu yana, 10 bin ila 100 bin dolar arasında serveti olan insan sayısı, 2000’de 507 milyondan 2020’nin ortalarında 1,7 milyara yükseldi, yani üç kattan fazla arttı.

Artışın özellikle Çin olmak üzere yükselen ekonomilerin artan refahını ve gelişmekte olan dünyadaki orta sınıfın genişlemesini yansıttığı ifade edildi.

Credit Suisse’in baş yatırım yetkilisi Nannette Hechler-Fayd’herbe, “Hükümetlerin ve merkez bankalarının pandemiden en olumsuz şekilde etkilenen bireyleri ve işletmeleri desteklemek için büyük gelir transferi programları düzenlemesi ve faiz oranlarını indirmesi tam ölçekli bir küresel krizi başarıyla önledi.

Merkez bankalarının faiz oranlarını düşürmesi muhtemelen en büyük etkiye sahip oldu.Hisse fiyatlarının ve ev fiyatlarının artmasının önemli bir nedeni bu ve bunlar doğrudan hane halkı serveti değerlemelerine dönüşüyor” dedi.

Covid-19 pandemisine rağmen milyonlarca kişi milyoner oldu - 6Dünya genelinde birçok ülkede kamu borcu yüzde 20 arttı

Ancak, Hechler-Fayd’herbe bu müdahalelerin “büyük bir maliyeti olduğunu” da sözlerine ekledi:

“GSYİH’ya göre kamu borcu, dünya genelinde birçok ülkede yüzde 20 veya daha fazla arttı. Kamu sektöründen hane halklarına yapılan cömert ödemeler, harcanabilir hane gelirinin nispeten istikrarlı olduğu ve hatta bazı ülkelerde yükseldiği anlamına geliyor.”

Son olarak, Hechler-Fayd’herbe, hisse fiyatlarının ve ev fiyatlarının “yükselmesinin” en büyük nedeninin bankaların faiz oranlarını düşürmesinden kaynaklandığını ve bunun “doğrudan hane halkı servetinin değerlenmesine çevrildiğini” söyledi.









Başa dön tuşu