SürmanşetYaşam

2050 yılına kadar dünyadaki istilacı türlerin sayısı yüzde 36 artacak






Biyoçeşitliliği ve ekosistemleri tehdit eden istilacı bitki ve hayvan türlerin bu yüzyılın ortasında dünya genelinde yüzde 36 artması bekleniyor.

İstilacı türler, vahşi yaşamda yerel olarak bulunan türleri avlayarak habitat yıkımına neden oluyor. Bilim insanları pek çok ülkenin istilacı türlerle mücadelede hazırlıksız olduğunu ve bu durumun insanların geçim kaynaklarıyla biyolojik çeşitliliği tehdit ettiği uyarısında bulundu.

İngiltere’de College London Üniversitesii tarafından yapılan yeni bir araştırmada, dünyadaki yerli olmayan türlerin sayısının yüzyılın ortasına kadar yüzde 36 artacağı açıkladı. Bu kapsamda 2050 yılına kadar Avrupa’ya rakun ve Amerikan Istakozunun da dahil olduğu 2 bin 500 istilacı türün ulaşması bekleniyor.

Global Change Biology dergisinde yayınlanan çalışmada bilim insanları  artışın özellikle böcekler, eklembacaklılar ve kuşlarda görüleceğini belirtti. İstila oranının en yüksek olacağı tahmin edilen Avrupa kıtasında tüm bitki ve mememeliler hayvan grupları için yeni gelen türlerin sayısı yüzde 64 artacak.

Araştırmacılar, rakun bir dizi Avrupa hayvan türünü avlayacağı için özel bir risk oluşturduğunu belirtti. Çalışmada, uluslararası ticarete daha sıkı biyo-güvenlik düzenlemeleri ve sınırlamalar getirmenin istilacı türlerin sayısını azaltmaya yardımcı olabileceği belirtildi.

Yerli olmayan türlerin ekosisteme tehdidi ile ilgili daha önceki küresel çalışma 2005 yılında gerçekleştirildi ve dünya genelinde  35 binden fazla istilacı bitki, böcek ve hayvan türü kaydedildi. 2014 yılında ise araştırmacılar 500 göçü inceledi ve 93 tanesinin yerel yaban hayatı için risk oluşturduğunu ve o zamandan beri Asya dev eşek arısı da dahil olmak üzere birçok yabancı türün Avrupa kıtasına ulaştığını buldu.

Gelecek yıllarda küresel ticaret ve taşımacılığın artması beklendiğinden, yabancı türlerin yayılmasının daha hızlanması tahmin ediliyor. Bu nedenle, birçok türün kaçak yolcu olarak yeni habitatlara sızarak yaban hayatındaki yerli türlerin zarar verecek ve ülke ekonomilerinde büyük kayıpalara yol açacak.

Araştırmacılar, sadece İngiltere’de japon madımağı adı verilen ve ekinlere zarar veren istilacı bitkileyle mücadele etmenin her yıl 1,7 milyar sterlin (yaklşık 17 milyar Türk lirası) maliyeti olduğunu açıkladı.

Öte yandan, College of London Üniversitesi’nden araştırmanın başyazarı Doktor Tim Blackburn, ortalama olarak, yüzyılın ortalarına kadar Avrupa dışında yer alan  Afrika, ılıman Asya, tropikal Asya, Avustralya, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Pasifik Adaları’na ise bin 200 istilacı türün ulaşacağını açıkladı.

Viyana Üniversitesi’nden ortak yazar Doktor  Franz Essl ise, “Böcekler, araknidler ve kabuklular gibi diğer eklembacaklılar için artışların özellikle büyük olması bekleniyor. Bu gruplardan gelen istilacı sayısının yüzyılın ortalarına kadar dünyanın her bölgesinde artacağını tahmin ediyoruz” dedi









Başa dön tuşu