EkonomiGüncelInstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

Mahkeme yapılan itirazlara ilişkin kararını 8 Kasım tarihinde açıklayacak!




Adanın güneyinde bir süredir tutuklu olan iş insanı Simon Mistriel Aykut‘un avukatlarının dün gerçekleşen duruşmada Ceza Mahkemesi’nin davayı yargılama yetkisini ve müvekkilinin tutulduğu koşulları sorgulayan üç duruşma öncesi itirazda bulunduğu açıklandı

Mahkeme yapılan itirazlara ilişkin kararını 8 Kasım tarihinde açıklayacak

Yargıç Christiana Parpotta, mahkemenin itirazlarla ilgili kararını 8 Kasım saat 11:00’da açıklayacağını ve Aykut’un bu zamana kadar gözaltında kalacağını söyledi.

Adanın kuzeyindeki Kıbrıs Rum topraklarında 43 milyon euro değerinde mülk geliştirip satmakla suçlanan Aykut’un davası, savcılara savunmanın pozisyonlarını incelemeleri için zaman vermek amacıyla 27 Eylül’de ertelenmişti.

Dünkü duruşmada savunma avukatı Nikoleta Charalambidou, müvekkilinin suçlandığı suçların Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kontrolü altındaki bölgelerde işlenmemesi nedeniyle mahkemenin davayı yargılama yetkisine sahip olmadığını söyledi.

Charalambidou ayrıca, devam eden yargılamanın Aykut’un adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini ve gözaltında olmasının kişisel özgürlük hakkını elinden aldığını ekledi.

Charalambidou, suçlamaların Kıbrıs Cumhuriyeti yasalarının uygulanamadığı kuzeydeki çoğu kişi için geçerli olabileceğini söyledi.

Tartışılan konu Kıbrıs Cumhuriyeti mevzuatının kendi kontrolü olmayan bölgelerde uygulanması!

Savunma avukatı, tartışılan şeyin Türkiye’nin Kıbrıslı Rum mülk sahiplerinin hakları konusundaki sorumluluğu değil, düzenleyici yargı yetkisi ve Kıbrıs Cumhuriyeti mevzuatının kendi kontrolü altında olmayan bölgelerde uygulanması olduğunu sözlerine ekledi.

Savcılık makamı adına avukat Elena Kleopa, savunmanın itirazlarının reddedilmesini yazılı olarak sundu.

Mahkemenin yargı yetkisinin sorgulanmasının Cumhuriyet’i zayıflattığını, 1974 işgalinin etkili kontrolde geçici bir engel oluşturduğunu, ancak Cumhuriyet’in tüm toprakları üzerinde hakimiyetini sürdürdüğünü söyledi.

Kleopa, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye’nin kuzeydeki Kıbrıslı Rum mülk sahiplerinin mülkiyet haklarını koruma yükümlülüğünü tanıdığını ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğinin ve yargı yetkisinin sorgulanmadığını sözlerine ekledi.











Başa dön tuşu