DünyaKültür&SanatSürmanşetYaşam

Cezayir’in ilk feminist dergisi ‘La Place’ cinsiyet eşitliği için mücadele ediyor






Bir grup kadının kolektif emeğiyle 8 Mart 2022‘de ilk sayısı çıkarılan Cezayir‘in ilk feminist dergisi “La Place“, Arapça ve Fransızca yazılan öyküler, bilimsel çalışmalar, tarihi ve siyasi makalelerle kadınların sorunlarına çözüm arayışında bulunmayı ve ortak mücadeleyi büyütmeyi hedefliyor

La Place kadınların gerçek sorunlarına çözüm arıyor

Kadın Haber Ajansı Jinha‘dan Necwa Rahim‘in, La Place’in kurucularından Saadîa Gacem‘le yaptığı ve hem dergiye hem de Cezayir’de kadınların sorunlarına dair konuştukları röportaj habere göre Gacem derginin, “Cezayir’de kadınların yeri nerede? Kadınların varlığı görünüyor mu? Hangi sorunları yaşıyoruz? Çözüm nasıl olmalı?” gibi sorulara yanıt arayışıyla doğduğunu belirtti.

Gacem: Medya kadınların gerçek yeteneklerine değil, basmakalıp imaja ışık tutuyor

Çeşitli medya organlarının kadınların gerçek yeteneklerini göstermediğini; aksine basmakalıp geleneksel imaja ışık tuttuğunu söyleyen Gacem, derginin çıkış sürecini şu sözlerle ifade etti:

“Cezayir lehçesinde olan “La Place” sadece kadınlara ait bir alan olsun istedik. Yayıncı Maya Abadî ile yazarlar Maysa Bey ve Newal Lourad, tarihçi Malika Rahal, sanatçı Amal Zan ve yönetmen Habîba Jahneen gibi birçok Cezayirli kadının derginin çıkmasında emeği oldu.

Saadîa Gacem

“Yazılarımızda cinsiyet eşitliğini önceliyoruz”

Dergimizin ikinci sayısında Cezayirli efsane Lalla Fatima N’Soumer‘in savaşçılığını ve özgürlük mücadelesini işledik. Cezayirli romancı Sarah Haidar‘ın “Cezayir’de ve dünyada feminizme karşı ve toplumda meydana gelen değişime karşı” başlıklı makalesine yer verdik. Yazılarımızda cinsiyet eşitliğini önceliyoruz”

“Farkındalık ve değişim için çok çalışacağız”

Kadınların dünyanın her yerinde sadece kadın oldukları için şiddete maruz bırakıldıklarına dikkat çeken Gacem, “Dergimizle kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği üzerinden farkındalık oluşturarak bir değişim yaratmak istiyoruz. Kadınlara dayatılan toplumsal rolleri değiştirmeyi hedefliyoruz. Bir gecede olmayacaktır ama bunun için çok çalışacağız” dedi.

Saadîa Gacem

“La Place ile kadınlara kendilerini ifade etmeleri için alan sağladık ve toplumda yaşadıkları sorunlar hakkında diyalog ve konuşmanın kapısını araladık” diyen Gacem, derginin üçüncü sayısında kadınların Cezayir Devrimi’ndeki rolünü işleyeceklerine yer verdi.

JINHA









Başa dön tuşu