GenelKıbrısManşet

Atlı: Eğitim Bakanlığı’nda taşeronun ne işi var? Hukuksuzlukla lakaytlığın bedelini işçiler ödüyor

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Toplumsal Kurtuluş Partisi (TKP), Kamu İşçileri Sendikası‘na (Kamu-iş) bağlı hademelerin Meclis önündeki eylemine destek vererek, Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ve Çalışma Bakanı Hasan Taçoy‘u istifaya çağırdı

Atlı: Bu kadınlar; çocuklarımızın oturduğu sıraları temizleyen emekçilerdir

Meclis önünde partiler adına basın açıklaması yapan TDP Genel Başkanı Mine Atlı, 230 kadının verdiği emek, hukuk ve adalet mücadelesine taraf olduklarını belirtmek için buraya geldiklerini belirtti.

Atlı, “İş-Aş Çadırı emekçilerinin yanında olduğumuzu, yürüttükleri emek mücadelesinin parçası olduğumuzu  ifade etmeye geldik. Toplum olarak bu kadınlara iyi bakın. Bu kadınlar; çocuklarımızın oturduğu sıraları temizleyen, çocuklarımıza sağlıklı bir okul ortamı sağlayan, öğretmenlerinden sonra çocuklarımızı emanet ettiğimiz, ihtiyaçlarını gideren emekçilerdir” dedi.

“Hukuksuzlukla lakaytlığın bedelini işçiler ödüyor”

Atlı açıklamasına şöyle devam etti;

“Bu kadınların arasında aylarca maaş alamayan var. Emeğinin karşılığını alamayınca çocuğunu mezuniyet balosuna gönderemeyen anneler var. Karı-koca hademe olan, ev kirasını ödeyemediği için evinden tahliye ile tehdit edilenler var.

Düşünün, bir Eğitim Bakanlığı bugün temizlik ihalesini bir emlak ve danışmanlık şirketine veriyor. Rekabet Kurulu İhale Komisyonu’nun yasal yükümlülüklerini yerine getirmediğini söyleyerek söz konusu ihaleyi iptal ediyor ve bu hukuksuzlukla lakaytlığın bedelini işçiler ödüyor. Bu asla kabul edilebilir değildir.

“Milli Eğitim Bakanlığı’nda taşeronun ne işi var?”

Kamu-İş’in sorduğu soruyu ben de tekrarlıyorum; ‘Milli Eğitim Bakanlığı’nda taşeronun ne işi var?’ Bugüne kadar bu işçi kadınlar, başvurularını bir emlak ve danışmanlık şirketine yapmadı. Eğitim Bakanlığı’na yaptı.

İktidarın taşeronluk diye bahsettiği sistem bir kölelik sistemi haline çoktan gelmişti ama bu olay ve bu grev bunu gerçek anlamda ayyuka çıkarmıştır.

“Utanmıyor musunuz insanları ekmeksiz aşsız bırakmaya?”

Okulların sağlıklı ve hijyenik koşullarda eğitim sağlayabilmesi için, bu kadınların Eğitim Bakanlığı tarafından hizmet sözleşmeleriyle derhal işe alınması gerekir. Bugüne kadar yatırılmayan maaşları ve özlük hakları derhal yatırılmalı, sendikalarının talep ettiği şekilde Toplu İş Sözleşmeleri derhal imzalanmalıdır.

Utanmıyor musunuz insanları ekmeksiz aşsız bırakmaya? Utanmıyor musunuz başka işçileri grev kırıcılığına zorlamaya? Utanmıyor musunuz çocuklarımızı, evlatlarımızı emanet ettiğimiz okul emekçilerimizi köle gibi çalıştırmaya?

Bugüne kadar bu grevde yer alan bütün kadınlara ettiğiniz hakaretleri aynen iade ediyorum. Bu ilkenin hak savunucuları yalnız değildir. Bu ülkenin işçileri, emekçileri yalnız değildir.

‘İş Mahkemeleri’ kuracağız

TDP ve TKP olarak bu tarihsel emek mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz. Yaptığınız yolsuzlukların, haksızlıkların tümünün hesabını soracağız. Bir gün yine yönetimde olup; yıllardır parti programlarımızda söz verdiğimiz gibi ‘İş Mahkemeleri’ kuracağız.

Son olarak belirtmek isterim ki; bunca kadının bir araya geldiği hiçbir mücadele sonuçsuz kalmaz. O yüzden; Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, sizlere tavsiyem; ya bu kadınlara talep ettikleri hakların tümünü  iade edin ya da derhal istifa edin”











Başa dön tuşu