EkonomiGenelInstagramKıbrısManşetSiyaset

Hamit: Vekil maaşı 2022’de 44 bin TL, 2024’de 280 bin TL!






Ekonomist Mertkan Hamit, “KKTC Milletvekilliği” maaşının 1 Eylül itibariyle 280 bin TL’ye (7 bin 424 Euro) ulaştığını, 2024 yılında AB üyesi, resmi olarak tanınmış Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki bir milletvekilinin maaşının ise 4 bin 991 Euro olduğunu hatırlattı!

Tanınmayan kuzeyde vekil maaşı: 7 bin 424 euro
AB’ye üye güneyde vekil maaşı: 4 bin 991 euro

Mertkan Hamit, asgari ücrete yansıtılan hayat pahalılığı oranıyla bir emekçinin işverenine 40 bin 436 TL’ye mâl olduğunu, işverenin de fiyatlarını ona göre belirleyeceğini hatırlattı, “Enflasyon sarmalı ile sosyoekonomik kutuplaşma yükselecek” dedi.

Hamit, “Lojman sağlayanlar asgari ücretin yüzde 70’ini ödeyecek” iddiasının gerçekleşmesi durumunda, “Bazı işverenler lojman vermediği halde verirmiş gibi gösterecek ve Sosyal Sigortalar üzerinde yeni bir kaçak alanı yaratılmış olacak” dedi.

Kamuda üst kademede maaş alanlara da dikkat çeken Hamit, “2022 yılında göreve başlayan bir milletvekili brüt 44 bin TL (2 bin 839 euro) gelire sahipken, Ağustos 2024’e geldiğimizde brüt kazancı 234 bin TL’ye ulaştı (6 bin 318 euro)” dedi.

Mertkan Hamit

Hamit, “Vekil maaşı, son zamla beraber 1 Eylül itibari ile yüzde 20 oranında artarak brüt 280 bin TL’ye (7 bin 424 euro) ulaştı. 2024 yılında, AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki bir vekilin maaşının 4 bin 991 euro olduğunu da hatırlatalım” dedi.

Hamit: Enflasyon sarmalı ile sosyoekonomik kutuplaşma artacak

Hamit’in açıklamasının tamamı şöyle;

“Asgari ücretli emekçi, işverenine 40 bin 436 TL‘ye (1063,26 euro) mal olacak.

İşveren, çalıştırdığı ücretlilerden 40 bin 436 TL’den daha yüksek bir getiri sağlayabilmek için fiyatlarını ona göre düzenleyecek. Hane halkları için satın alacağı çeşitli hizmet ve mallar da ona göre yeniden fiyatlandırılacak.

Enflasyon sarmalı ile sosyoekonomik kutuplaşma bu şekilde açılacak.

“Sosyal Sigortalar da yeni kaçak alan yaratılıyor”

Bunun yanında, iddialar eğer doğruysa çalışanlarına lojman sağlayan işverenler, asgari ücretin yüzde 70’ini çalışanlarına ödeyebilecek.

Bu iddia uygulanırsa yerli ve yabancı işçiye dönük ikili asgari ücret uygulamasına geçmiş olacağız.

Üstelik bu düzenlemeden sonra kuvvetle muhtemelen lojman desteği vermediği halde yabancı işçi çalıştıran işverenler yabancı işgücüne lojman desteği verirmiş gibi gösterecek; sonuçta Sosyal Sigortalar üzerinde yeni bir kaçak alanı yaratılmış olacak.

Yerli işgücü yerine yabancı işgücüne odaklanan bu istihdam politikası bir taraftan yabancı işgücüne olan bağımlılığı arttıran, katma değer kaygısı taşımayan özelliklere sahip olmakla beraber sosyal sigorta ve emeklilik konusunu da ciddi riske atmaktadır. Konuya dair güncel akademik çalışmalar mevcut sosyal sigorta sistemindeki riskleri ortaya koymaktadır. (Hasan U. Altıok, Amin Sokhanvar&Glenn Jenkins (https://econpapers.repec.org/paper/qeddpaper/4613.htm)

“Vekiller 2022’de 44 bin TL, 2024’de 234 bin TL alıyordu!”

Diğer tarafta ise kamuda üst kademede maaş alanlar farklı bir gerçeklik deneyimleyecek.

Mesela 2022 yılında göreve başlayan bir milletvekili brüt 44 Bin TL (2 bin 839 euro) gelire sahipken, Ağustos 2024’e geldiğimizde brüt kazancı 234 bin TL’ye ulaştı (6 bin 318 Euro).

“Bugün itibariyle 280 bin TL!”

Son zamla beraber 1 Eylül itibari ile yüzde 20 oranında artarak brüt 280 bin TL (7 bin 424 Euro) civarında bir rakama ulaşmış oldu. 2024 yılında, AB üyesi ve resmi olarak tanınmış Kıbrıs Cumhuriyeti’nde görev yapan bir milletvekilinin maaşının 4,991 Euro olduğunu da hatırlatmakta yarar var.

Yani geçen gün Ünal Üstel, asgari ücrette güneyle eşitlendiği konusunda tarih yazıldığını söylemişti. Milletvekili maaşlarında ise güneydeki meslektaşlarına fark attığını da söyleseydi keşke. Eminim Kıbrıs çözümsüzlüğünde siyasetçilerin neden gönülsüz olduğuna dair konuşulmayan sebepleri de bir yerlere not eden de olurdu.

“Ekonomik çıktı boyutunda bir anlam yaratmıyor”

Ancak konu sadece milletvekili maaşları ile ilgili değildir. Benzeri kamu maaş skalasında diğer üst düzey pozisyondaki kadrolar için de artışların etkilerinin geçerli olduğunu düşündüğümüzde; esaslı artışın asgari ücrete geçinen emekçilerden çok, kamudaki üst düzey kadrolarda olduğunu söylemek mümkündür.

Üstelik asgari ücret emekçisi yaptığı işin yarattığı artı değer hala daha işveren için kazanç yaratırken; söz konusu kadroların bu geçen süreçte daha verimli olduğu, etkinliğinin arttığını gösterecek somut bir delile de sahip değiliz.

Başka bir deyişle, yapılan artışlar hayat pahalılığının ötesinde bir refah artışı yaratırken, dilimler arasındaki uçurumu da arttırmakta ancak ekonomik çıktı boyutunda bir anlam yaratmamaktadır.

“Vergiler arttırılacak”

Gelinen noktada, günübirlik kurultay popülizmi bitecek. Bir noktada, üst akıl kamu disiplini diyecek; bütçe kesintileri ile kamu maaşlarının yeniden düzenlenmesi gündeme gelecek. Vergiler arttırılacak.

Anlamlı sosyal politikalardan yoksun bir şekilde, yine sendikal gürültü ile konunun özüne dokunmayacağımız anlamsız bir kutuplaşma yaratılacak; yaşadığımız UBP popülizminin maliyetini yine sıradan halkın sırtına bindirilecek.

Asgari ücretin yarattığı enflasyon sarmalından çıkabilmemiz için;

1) Yapısal politikaların zaruri olduğu,

2) Türk Lirası ile enflasyon bir risk olarak hep olacağı,

3) Hanehalkı harcamalarına odaklanacak tedbirler alınmasının gerekli olduğu,

4) Emek piyasasında yaratılacak ikiliğin yerel işgücünün gelişmesinde engel olduğu,

5) De facto ekonomik düzenimizin sürdürülebilir olmadığı anlaşılmak zorundadır.

Ancak her ne olursa olsun gelinen bu aşamadan sonra acı reçetelerden başka çıkış yolu yoktur ve bunu uygulamak zorunda kalacak olanların böylesi popülist bir yönetim anlayışına alıştıktan sonra çok uzun bir siyasi istikbali olmayacağı açıktır…”









Başa dön tuşu