InstagramKıbrısManşet

İmza listesi “Solda Birlik” metnine dönüştü

İfade özgürlüğünü savunmak amacıyla aydınlara dönük olarak başlatılan imza kampanyasında gazetecilerin hemen ardından sanatçıların ve siyasetçilerin geldiği görülüyor

Kıbrıslıtürk aydınların onur listesinde gazeteciler ön sırada

Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen) Başkanı ve gazeteci Ali Kişmir’in, yazı yazdığı için 10 yıla kadar hapis istemiyle Baş Savcılık tarafından ağır cezada yargılanmak istenmesine tepkiler büyüyor.

Kıbrıslıtürk aydın, sanatçı, siyasetçi, gazeteci, akademisyen, hukukçu ve bilim insanları tarafından imzalanmakta olan “Susmuyoruz! İmzalıyoruz” metni, ifade özgürlüğü savunusunda tarihi bir belgeye dönüşmek yolunda ilerliyor.

Metni bugüne kadar imzalayan 293 imzacı arasında en yüksek sayı, 53 kişiyle basın camiasından oluşuyor. Soldan sağa, siyasi yelpazenin her renginden gazeteci, basın emekçisi, muhabir ve program yapımcısını içeren imza listesinde; ülkemizin en nitelikli gazetecileri buluşmuş durumda.

Sanatçılar ifade özgürlüğünden yana taraf

İfade özgürlüğünü savunmak konusunda tereddüt göstermeyen gazetecileri 45 kişiyle sanatçılar takip ediyor.

Faize Özdemirciler, Feriha Altıok gibi her zaman özgürlüklerden yana durmuş şairlerimiz yanında; Erol Refikoğlu ve Yaşar Ersoy gibi duayen tiyatro sanatçılarımızın da imzaladığı metinde on bir tiyatro sanatçısı, dokuz şair, yedi müzisyen göze çarpıyor.

Sanatın fotoğraf, sinema, heykel ve resim gibi her dalından onlarca nitelikli isim arasında Emin Çizenel, Nilgün Güney, Ümit İnatçı, Sevcan Çerkez ve Utku Karsu da var.

Fikir ve ifade özgürlüğü mücadelesinde her zaman en ön saflarda olan ve bu özgürlüklerin ne kadar önemli olduğunun bilincindeki sanatçıların ilerleyen haftalarda daha da artması bekleniyor.

İmza listesi “Solda Birlik” metnine dönüştü

Sanatçıların hemen ardından altı farklı partiden 43 siyasetçinin imzaladığı metin, bir tür solda birlik listesine dönüşmüş durumda. Metinde BKP, KSP, YKP, CTP, TDP ve Bağımsızlık Yolu’ndan parti yöneticilerinin imzaları mevcut!

CTP dışında tüm partilerin en üst düzey yöneticilerinin imzaladığı metne imza koyan altı CTP’li milletvekili ise şöyle: Doğuş Derya, Devrim Barçın, Erkut Şahali, Ongun Talat, Sami Özuslu ve Ürün Solyalı.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ve Genel Sekreteri Asım Akansoy’un imzacı olmadıkları göze çarparken; metne şimdiye kadar imza koyan tek belediye başkanı da Lefkoşa Türk Belediyesi’nin TDP’li Başkanı Mehmet Harmancı oldu.

Susmuyoruz İmzalıyoruz! imza kampanyasına muhtarlar, belediye meclis üyeleri, eski bakan ve milletvekilleri de imza koyuyor.

Bunlar arasında en çok dikkat çeken isim ise 4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı oldu. Ayrıca Avrupa Parlamentosu Milletvekili Niyazi Kızılyürek de imzasını atanlar arasında.

Otuz yedi sendikacı susmadı! İmzaladı!

Şu ana kadar otuz yedi sendikacının imza attığı metinde bulunan on farklı sendika şu şekilde: Kamu-Sen, HakSen, Güç-Sen, El-Sen, Dev-İş, KTÖS, KTOEÖS, BES, DAÜ BİR-SEN ve Çağ-Sen.

Yakın dönemde KTÖS’ün toplumsal muhalefette liderlik yapmasında rolü olan Emel Tel ve Şener Elcil gibi önemli isimler listede yerini almış durumda. Emekli sendikacılardan Tıp-İş eski Başkanı Erol Şeherlioğlu ve Dev-İş eski Başkanı Hasan Sarıca da her zamanki gibi toplumsal sorumluluklarının gereğini yerine getirmiş durumda.

Dikkat çeken pek çok isim ve örgüt var

35 akademisyen ve yazar, 27 demokratik kitle örgütü yöneticisi, onlarca hukukçu, bilim ve iş insanı arasından göze çarpanlar ise şu şekilde…

Halkın Partisi Merkez Yürütme Organı (MYO) üyesi yazar Aral Moral ve yakın zamanda DAÜ’deki görevinden istifa eden, sevilen akademisyen Senih Çavuşoğlu imzacılar arasında.

Baraka Kültür Merkezi, Sol Hareket, Veteriner Hekimler Birliği, ÖYAK, İnsan Hakları Platformu, Anonim Gençlik, Yeşil Barış Hareketi, Girne Düşünce Derneği, KAYAD, Kuir Kıbrıs, Barış Derneği gibi önde gelen demokratik kitle örgütlerinin üst düzey yöneticileri ifade özgürlüğü savunusunda yerlerini almış durumdalar.

Baroda da görev yapan birçok nitelikli avukat ve hukukçunun bulunduğu imzacılar arasında Yüksek Mahkeme Genel Sekreteri, kamu görevlisi Neşe Başkan ismi dikkat çekiyor.

İmzacılar arasında dikkat çeken diğer isimler ise Kıbrıs Türk Sanayi Odası Asbaşkanı Mustafa Ersözlü, emekli albay Halil Sadrazam ve ara seçimlerde ön plana çıkan Meriç Erülkü oldu.

Aydınlar resmi geçidi

Susmuyoruz! İmzalıyoruz! imza kampanyası başlayalı henüz üç hafta olmasına rağmen, Kıbrıslıtürk aydınlarının onur listesine dönüşmüş durumda. Kıbrıslıtürklerin fikir, düşünce ve ifade özgürlüğünü savunan, bu uğurda mücadele eden, bedel ödemekten korkmayan aydınlarımızın tam listesine dönüşmek için henüz iki haftası daha var. Ancak gelecek kuşakların gururla anacağı bir yüz akı olduğu ise daha şimdiden ortada.

Kampanya sürüyor

“Susmuyoruz İmzalıyoruz” İmza Toplama Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, imzacı listesinin her hafta güncelleneceği belirtildi. Ayrıca dava ile ilgili yazı, belge, imza metni, güncel imzacı listesi vb. bilgilerin https://susmuyoruzimzaliyoruz.blogspot.com/ adlı blog sitesinde arşivlendiği ve dava sürecinin bu adresten takip edilebileceği belirtildi.

İmza listesinin [email protected] adresine gönderilen e-mailler ve ıslak imzalar dikkate alınarak oluşturulduğunu belirten komisyon, dayanışma gösteren herkese teşekkür ettiğini belirtti.

Kampanyaya ve Ali Kişmir’e pek çok destek mesajı ve e-mail almış olduklarını açıklayan komisyon, imzacı listesinin kampanyanın çıkış noktasında belirlenen kriterlere göre güncellendiğini ve listede olmayan imzaların kampanyanın ilerleyen döneminde açıklanmak üzere kayıt altında tutulduğunu belirtti.











Başa dön tuşu