KıbrısManşetSağlık

Derya: Regl cinsel değil, biyolojik bir meseledir






Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Kadın Örgütü Başkanı Doğuş Derya, Kıbrıs Kadın Sağlığı Araştırma Derneği‘nin (KISAD) regl dönemine giren genç kadınlara yönelik hazırladığı ‘İlk Adet Bilgi Paketim‘ isimli, regl sürecini anlatan bir dizi içeriğin; Eğitim Bakanlığı tarafından ‘cinsel içerikli’ bulunmasını ve dağıtımının engellenmesini eleştirdi

Derya: KISAD, devletin eksik bıraktığı bir görevi yerine getirmeye çalışıyor

İlgili paketin Eğitim Bakanlığı tarafından ‘cinsel içerikli’ bulunması ve dağıtımının yasaklanmasının ardından, konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Derya, “KISAD, bir sivil toplum örgütü olarak devletin eksik bıraktığı bir görevi yerine getirerek regl dönemine giren genç kadınlara doğru bilgi vermek ve ebeveynlerine rehberlik etmek amacıyla “İlk Adet Bilgi Paketim”i hazırlamış, ancak bu paket Eğitim Bakanlığı tarafından “cinsel içerikli” olduğu iddiasıyla reddedilmiştir” diyerek süreci anımsattı.

“Birçok kadın sağlığı sorununun kökeninde de regl süreci hakkında doğru bilgi sahibi olamamak vardır”

Derya sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Kadınların ergenlik dönemlerinden 50’li yaşlara kadar periyodik olarak yaşadıkları regl dönemleri, cinsel değil, biyolojik bir süreçtir. Bu süreçle ilgili küçük yaşlardan itibaren yaşanan sancı, ateş, hormonal değişikliğe bağlı geçici depresyon gibi rutin sıkıntıların yanında, kadın bedenini doğrudan belirleyen ve ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan birçok kadın sağlığı sorununun kökeninde de regl süreci hakkında doğru bilgi sahibi olamamak vardır.

“Bireylerin doğru bilgi sahibi olması, koruyucu-önleyici sağlık politikalarının ve kadın haklarının temelidir”

Bu süreçler ve sorunlar ile ilgili küçük yaşlardan itibaren bireylerin doğru bilgi sahibi olması, koruyucu-önleyici sağlık politikalarının temeli olmak yanında, kadın haklarının çok önemli bir parçası olan doğurganlık haklarının da gereğidir.

Bu konuda doğru bilgilerin öğrencilere ulaştırılması, başta Eğitim Bakanlığı olmak üzere devletin görevidir. Bu nedenledir ki, 2014 yılında geçen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi (TOCED) Yasası’nda, Eğitim Bakanlığı’nda Cinsiyet Odak Noktası kurulması öngörülmüş ve çocukların hem temel insan hakları hem de sağlıklı bedensel gelişim ile ilgili program ve bilgilere ulaşması bu birimin görev kapsamı dâhiline alınmıştır.

“Çavuşoğlu ve ekibinin Cinsiyet Odak Noktası’nı kuramamış olmasından daha vahim olan, biyolojik regl sürecini sakıncalı ilan etmesi”

Gayrimeşru hükümetin Eğitim Bakanlığı koltuğunda oturan Nazım Çavuşoğlu’nun ve ekibinin, TOCED Yasası’nın gereği olan Cinsiyet Odak Noktasını kurmamış olmamalarından daha vahim olan bir şey varsa, o da en temel bilimsel bilgilerden bile haberdar olmadan regl sürecini “cinsel” bir konu olarak görüp sakıncalı ilan etmeleridir.

“Kadınların biyolojik olarak yaşadıkları regl süreci, eril yobazlığın hüküm sürdüğü ülkelerde’cinsel’ ve ‘müstehcen’ bulunur”

Kadınların biyolojik olarak yaşadıkları bir süreci “cinsel” ya da UBP zihniyeti ile “müstehcen” gören bir zihniyet, Afganistan, Suudi Arabistan, İran gibi eril yobazlığın hüküm sürdüğü ülkelerde gördüğümüz bir durumdur. Bu zihniyet, kadın bedenini, biyolojik süreçler yaşayan bir insan bedeni olarak değil, “cinsel bir nesne” olarak gören çağ dışı bir zihniyettir. Kıbrıs’ın kuzeyinin bu zihniyetin tutsağı haline getirilmesine izin vermeyeceğimizi belirtirken, Eğitim Bakanlığı’nı bu saçma, gerici, ataerkil ve yobaz zihniyetten vazgeçmeye davet ederim.”

Ne olmuştu?

KISAD Yönetim Kurulu Üyeleri Tigün Ertanın ve Ilgın Çağnan, Özgür Web TV‘de yayınlanan ‘Özgür Yorum‘ programına katılarak Damla Dabis ile bahse konu projenin detaylarını, amaçlarını ve hedeflerini konuşmuşlardı.

Projenin bir ayağı olan ‘İlk Adet Bilgi Paketim’ ve içerdiği ‘Regl Kitabım’ okullarda dağıtılmak üzere Eğitim Bakanlığına sunulduğunu dile getiren üyeler, kadın sağlığı konusunda bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarına katkı koyacak bu projenin ‘cinsel içerikli’ bulunduğunu ve dağıtımının Eğitim Bakanlığı tarafından ngellendiğini belirtmişlerdi.









Başa dön tuşu