KıbrısManşetSağlık

KTEB: Yurt dışına bağımlıyız, ilaç eksikliği sağlık politikalarıyla düzeltilebilir






Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği (KTEB), tüm dünya ile birlikte Kıbrıs’ın kuzeyinde de uzun zamandır aşılamayan ilaç tedariği sorunu ve TL’nin erimesi kaynaklı durdurulamayan ilaç zamları hakkında açıklama yaptı, “İlacın tasarrufu olmaz” diyerek sağlıkta yaşanan mağduriyetler adına yetkilileri göreve çağırdı

KTEB: Yurt dışına bağımlı olduğumuz için yaşanan ilaç eksikliği sağlık politikalarıyla düzeltilebilir

KTEB Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada; ilaç tedariğinde yurt dışına bağımlı olmanın getirisi olan ilaç tedariği ve TL’nin erimesi kaynaklı durdurulamayan ilaç zamlarının, sağlık politikalarında yapılacak değişikliklerle önlenebileceği aktarılırken, yaşanan süreçte mağdur olan birçok hasta ve eczacının da yaşadıkları mağduriyetler aktarıldı.

Türkiye’nin ham madde erişimi ve Türk Lirası’nın değer kaybı kaynaklı olarak ilaç ihracatını durdurmasıyla Kıbrıs’ın kuzeyinde dünya genelinden çok daha hızlı görünür hal alan mağduriyetler karşısında, yetkili makamlar göreve çağrıldı.

“Bir yıldır devam eden sıkıntılar tolere edilemez bir hal aldı”

KTEB tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

“Halkımızın da bildiği üzere; son aylarda ülkemizde ilaç tedariğinde ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Yaklaşık olarak bir yıldır devam eden sıkıntılar, son birkaç haftadır artık tolere edilemez bir hal almıştır.

Hastalar, ilaca ulaşabilmek için eczane eczane dolaşmak zorunda kalmakta, eczacılarımız ise ilaç temin edebilmek için sürekli olarak gerek depolardan gerek diğer eczanelerden eksik ilaçları soruşturmakta ve hastalarını mağdur etmemek için ellerinden geldiğince ilaç temin etmeye çalışmaktadır.

“TC’nin, aralarında KKTC’nin de bulunduğu birçok ülkeye ilaç ihracat yasağı getirdiği öğrenildi”

8 Aralık 2022 tarihinde KKTC’de faaliyet gösteren ecza depolarına gönderilen bilgilendirmeyle birlikte, piyasada bulunan ilaçların büyük kısmının temin edildiği Türkiye Cumhuriyeti’nin, aralarında KKTC’nin de bulunduğu birçok ülkeye ilaç ihracat yasağı getirdiği öğrenilmiştir.

Toplum sağlığını tehlikeye atan bu durum karşısında Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği olarak konu bilgimize gelir gelmez, İlaç ve Eczacılık Dairesi Müdürlüğü ve KKTC Sağlık Bakanlığı ile gereken görüşmeler yapılmış, konunun Türkiye Cumhuriyeti merciileri ile görüşülerek ihracat yasağının ivedilikle kaldırılması konusunda talepte bulunulmuştur.

“İlaç firmaları çıkmaza girdi, bedeli ise sağlıkla ödeniyor”

İlaç eksikliğinin en önemli nedenlerinden olan Türk Lirası’ndaki değer kaybı her geçen gün artmakta olup, ilaca yapılan zamlar ilaç üretimini rahatlatmak konusunda yetersiz kalmaktadır.

Döviz kurları karşısında, ambalaj maliyetlerini dahi karşılamakta zorlanan firmalar, hayat pahalılığının da üretim maliyetlerine yansıtılması nedeniyle çıkmaza girmiştir ve ne yazık ki bu çıkmazın bedelini de halkımız sağlığıyla ödemektedir.

“En son zam; TC eczaneleriyle eş zamanlı olarak burada da yapılacak”

İlk kez 2022 yılında, üretici firmalara Euro karşılığı Türk Lirası bazında yapılan ödemelerde döviz kurları üç kez düzenlenmiş olmasına rağmen hala şu anda 1 Euro karşılığı 7.84 ₺ ödeme yapılması nedeniyle güncel döviz kurunun çok altında kalmaktadır.

Bu düzenlemeler neticesinde ilaçlar bir yılda üç kez zam almasına rağmen üretim maliyetlerinin karşılanamamasından dolayı piyasadaki ilaç eksikliği giderilememiştir. Bu zamlardan 2022 yılı için sonuncusu, 20 Aralık 2022 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’ndeki eczanelerle eş zamanlı olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti eczanelerinde de uygulanmaya başlanacaktır.

“Sağlık politikalarında derhal düzenleme yapılmalı”

Daha önce de defalarca dile getirdiğimiz ilaç konusunda yurt dışına bağımlı olmamızın bir getirisi olan zamlar ve ilaç eksiklikleri, sağlık poltikalarında yapılacak düzenlenemelerle azaltılabilir ve hatta önlenebilirdir.

Sürecin yakın takipçisi olduğumuzu siz değerli halkımıza bildirir, tüm gelişmelerin şeffaflıkla paylaşılacağını belirtiriz”











Başa dön tuşu