KıbrısManşet

Derya: Buralara gerçekten TC İçişleri Bakanı Soylu’ya bağlı kişiler mi atanacak?

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Doğuş Derya, “Lefkoşa Mücahitler Sitesi‘ndeki yasa dışı polis yapılanmasıyla” ilgili haberimizi yeniden gündeme getirerek, hükümet edenlerden acil cevap istedi

Derya: Yasada öngörülen şubelere paralel şubeler oluşturulduğu söylenmişti, hala cevap alamadım

Meclis Genel Kurulu‘nda konuşan Derya, gazetemizin 2022 yılının Ekim ayında gündeme getirdiği ve hükümet kanadından cevaplanmayan “Polisin Mücahitler Sitesi’ndeki yasa dışı yapılanmasıyla ilgili haberini” yeniden gündeme getirerek, hükümet kanadından cevap istedi.

Polis Teşkilatı’nın 51/1984 Sayılı Kuruluş Yasası’nın 5. maddesinin; “Polis örgütünün; merkez, ilçe ve taşra örgütlerinin nelerden oluşacağını” belirttiğini hatırlatarak, bunun dışında bir yapılanmanın yasaya aykırı olduğunu herkesin bildiğini kaydetti.

PGM İÇİNDE PARALEL YAPI MI? - Özgür Gazete Kıbrıs

Derya, “Geçtiğimiz seçim döneminde gazetelere yansıdığı üzere; 1974 öncesi inşa edilen ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı‘nın (GKK) kullanımında verilen ve 10 sene kadar önce de Polis Genel Müdürlüğü‘ne (PGM) verilen Lefkoşa’daki Mücahitler Sitesi’nin, -ki biz çocukken halka açıktı, bale dersleri vardı- Polis Teşkilatı’nın bazı şubeleri kapsamında düzenlendiği haberleri çıktı. Yani yasadaki 5. maddede öngörülen şubelere paralel şubeler oluşturulduğu söylendi. O zaman da sormuştum; cevap alamadım” dedi.

Şubeler ve paralel şubeleri

Gazetemizin haberinde yer alan hali hazırdaki şubeleri ve onların kurulduğu iddia edilen paralel şubelerinin isimlerini aşağıdaki şekilde hatırlatan Derya, “Bunlarla ilgili bilgi istiyorum” dedi.

ozgur_gazete_kibris_ahmet_soyalan_gizli_yapilanma_mucahitler_sitesi_polis_suleyman_soylu
Haberin tüm detayları ve fotoğraflar için TIKLAYIN

KKTC Polisi içinde var olan Adli Şube > Mücahitler Sitesi’ndeki yeni kurulan adıyla Asayiş Şube

KKTC Polisi içinde var olan Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Şubesi > Mücahitler Sitesi’ndeki yeni kurulan adıyla Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi

KKTC Polisi içinde var olan Özel Soruşturma Birimi (Adli Polis+Siyasi Polis) > Mücahitler Sitesi’ndeki yeni kurulan adıyla Terörle Mücadele Şubesi

KKTC Polisi içinde var olan Siyasi Polis > Mücahitler Sitesi’ndeki yeni kurulan adıyla İstihbarat Şubesi

“Buralara gerçekten TC İçişleri Bakanı Soylu’ya bağlı kişiler mi atanacak?”

Oluşturulan bu şubelerin başına da TC’den bazı kişilerin atanacağı iddialarının olduğunu da hatırlatan Derya, bunun önemli olduğunu çünkü bir devlet kendi Polis Teşkilatı’nı yönetecek kişileri atayamıyorsa, devlet iddiasında bulunamayacağını ve egemenlik üzerinden hamaset yapılamayacağını vurguladı.

Derya, “Bu şubeler kuruldu mu? Buralara gerçekten TC İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya bağlı kişiler mi atanacak? Bu kişilerin maaşlarını kim ödeyecek? Atanan kişilerle KKTC Polisi arasında emir komuta zinciri nasıl olacak? Bunların cevabını bir an önce rica ediyorum çünkü gargaraya getiriliyor” dedi.

“Polis Başbakanlığa bağlıysa gerçekten ona bağlı olarak çalışmalıdır”

Derya sözlerini şöyle tamamladı;

“Hem yazılı hem sözlü olarak defalarca sorduk, kamuoyunda da defalarca tartışıldı ama maalesef hükümet edenlerden hiçbir açıklama gelmedi.

PGM KKTC’nin polis teşkilatıdır. Bir başka devletin ataması olan kişiler tarafından yönlendirilmemelidir. Polisin sivilleşmesi için de bir an önce üzerimize düşen sorumluluğu yapmamız gerekiyor. Başbakanlığa bağlıysa gerçekten ona bağlı olarak çalışmalıdır”











Başa dön tuşu