KıbrısManşetSiyasetYaşam

MHD ırkçı söylemlerin ceza yasasına alınması için imza kampanyası başlattı






Mülteci Hakları Derneği (MHD) azınlık veya diğer gruplara karşı ırkçı, ayrımcı ve nefret içeren söylemlerin ”Nefret Söylemi” suçu olarak ‘ceza yasası’ kapsamında bulunmadığını belirtti ve ırkçı söylemlerin ve hareketlerin ‘Fasıl 154 Ceza Yasası’ altında “Nefret Söylemi” suçu kapsamına alınması için bir imza kampanyası başlattıklarını duyurdu

MHD ırkçılık ve ayrımcılığa karşı mücadeleler yürütüyor

MHD bugün yaptığı yazılı açıklama ile azınlık veya diğer gruplara karşı ırkçı, ayrımcı ve nefret içeren söylemlerin ”Nefret Söylemi” suçu olarak ‘ceza yasası’ kapsamına alınması için imza kampanyası başlatacaklarını duyurdu.

Dernek, 2016 yılından beri ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı, toplumu bilinçlendirmek amaçlı etkinlikler ve kampanyalar düzenlemektedir.

Özellikle, Nisan 2020’de kurulan, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve MHD tarafından yürütülen ‘Birlikte Daha İyi Projesi‘ kapsamında aktifleştirilen; sivil toplum örgütü, akademisyen ve aktivistlerden oluşan ‘Irkçılık Karşıtı Ağ’ın kurucu ortağı ve üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Irkçılık Karşıtı Ağ’ın temel amacı Kıbrıs’ın kuzeyinde ırkçılık, ayrımcılık ve hoşgörüsüz politika ve yaptırımlara karşı dayanışmayı artırma, hak savunuculuğu noktasında birlik olma ve güvenli alanlar oluşturmaktır.

Çeşitli sebeplerle Kıbrıs’ın kuzeyine gelen bireylerin maruz kaldığı sorunlar dile getirildi

MHD tarafından yapılan açıklamada, bugün topluluklar ve insanlar arasında hoşgörü ve anlayışa her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmakta olduğu dile getirildi.

Günümüzde gerek savaş, çatışma veya doğal afetler nedeniyle ülkelerini ve evlerin terk ederek sığınma talebinde bulunmak zorunda kalan; gerekse eğitim almak veya çalışmak amacıyla gelen farklı etnik köken ve ulusal kökenlere sahip bireylerin Kıbrıs’ın kuzeyine yerleşmiş bulunduklarını belirten MHD, bu insanların maruz kaldığı sorunlara değindi.

Irkçı söylemler insanî değerlere ters düşüyor, insan hakları ihlallerine sebep oluyor

Bu bireylerin ötekileştirme, ayrımcılık, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı gibi tutum ve saldırılara en çok maruz kalan ve mağdur edilen gruplar olduğunu belirten MHD, özellikle Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayan mülteci ve öğrencilerin maruz kaldığı ırkçı ve ayrımcı söylemlerin, insani değerlere ters düşmekle birlikte; insan hakları ihlallerinin de yaşanmasına da neden olduğunun altını çizdi.

MHD: Nefret suçlarının önlenmesi ve ortadan kalkması için çalışmaya devam edeceğiz

Açıklamada, “Mülteci Hakları Derneği olarak Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşanan nefret suçları, ayırımcılık, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve benzeri hoşgörüsüzlüklerin önlenmesi için çalışmakta olduğumuzu ve çalışmalarımızı artırarak devam edeceğimizi bildirmek isteriz.

Bu suçların tümüyle ortadan kalkması, Kıbrıs’ın kuzeyinde tüm insanların temel insan haklarına erişimi ve eşit bir yaşam hakkı amacı ile çalışmakta ve ilerlemekteyiz.” denildi.

Açıklamada ayrıca Kıbrıs’ın kuzeyinde özellikle nefret söyleminin takip ve bildirimiyle ilgili cezalar konusunda yetkili herhangi bir yasal kurumun bulunmadığı da ifade edildi.

Nefret söylemi suçunun, sadece cinsel yönelim veya cinsiyet kimliğine karşı işlenmesi, ‘Fasıl 154 Ceza Yasası’ kapsamında değerlendirilmekte ve suçun işlenmesi halinde iki yıla kadar hapis cezası verilebilmektedir.

Fakat azınlık veya diğer gruplara karşı ırkçı, ayrımcı ve nefret içeren söylemler ”nefret söylemi” ‘Ceza Yasası’ kapsamında bulunmamaktadır.

MHD bu durum karşısında, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve MHD tarafından yürütülen ‘Birlikte Daha İyi Projesi’ kapsamında, bu döngüyü kırmak ve önyargıların önüne geçmek için, ırkçı söylemlerin ve hareketlerin ‘Fasıl 154 Ceza Yasası’ altında “Nefret Söylemi” kapsamına alınması için bir imza kampanyası başlattıklarını duyurdu.

ozgu

“Sen de imzala, birlikte başaralım” 

Kamuoyuna çağrıda bulunan MHD’nin açıklamasında, “Bu kampanyayla, Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayan herkesin eşit ve adil bir şekilde yaşayabileceği bir toplum yaratmak istiyoruz. Bu nedenle, sizi hep birlikte ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele etmeye çağırıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Kampanyayı imzalamak veya ayrıntılarına ulaşmak için aşağıdaki bağlantıya tıklayınız.

https://www.change.org/nefretsucu 











Başa dön tuşu