Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars İçişleri Bakanlığı’nın, devletin yetki verdiği tasdik memurlarının düzenlediği vekaletnamelere Kaymakamlıktan “onaylanma zorunluluğu” getirildiğine dair genelgeye tepki göstererek devletin, kendi yetki verdiği tasdik memurunun imzasına ve mührüne güvenmiyorsa; vatandaşa ek külfet ve bürokraside hantallık getirmeyi değil denetim yapmayı tercih etmesi gerektiğini söyledi
Baybars: Bürokrasiyi azaltmak çağdaş bir sisteme geçmekle olur
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Baybars, ülkede iş yapan insanların önünü açmak için bürokrasinin azaltılması, kırtasiyeciliğin önüne geçilmesi ve zamanın doğru kullanılması adına kamunun daha üretken hale getirilmesinin gerektiğini söyledi.
Baybars, “Son yıllarda ekonomiye önemli katkılar sağlayan gayrimenkul sektöründe bürokrasiyi azaltmanın yollarından biri de tapu amirlikleri nezdinde yapılan işlemleri hızlandırmak ve çağdaş bir sisteme geçmekle olur” dedi.
“İçişleri Bakanlığı hantallık sağlayan bir genelge yayınladı”
İçişleri Bakanlığı yaptığı dönemde konuyla ilgili bir adım attıklarını söyleyen Baybars, ülkenin tüm tapu amirliklerinde, tüm ilçelere ait gayrimenkullerle ilgili işlem yapılabilmesinin önünü açtıklarını, bunun dahi işleri hızlandırmak adına büyük bir kolaylık sağladığını hatırlattı.
Baybars, “Bizim dönemimizde de devam edip tamamlanan ‘tapu otomasyon’ sistemi ile artık birçok işlemin online yapılması, tek günde koçan çıkarılması vb işlemler için gerekli sistemin kurulmasını beklerken İçişleri Bakanlığı Tapu ve Kadastro Dairesi yetkisini yasadan almayan, tamamen bürokrasiyi artıran, hantallık sağlayan, iş yapabilirliği kilitleme noktasına getiren bir genelge yayınlıyor” dedi.
“Devlet kendi yetki verdiği tasdik memurunun imza ve mührüne güvenmiyor mu?”
Yaptığı açıklamanın ekinde ilgili genelgeyi de paylaşan Baybars, devletin yetki verdiği tasdik memurlarının düzenlediği vekaletnamelere Kaymakamlıklarca “onaylanma zorunluluğu” getirildiğine dikkat çekti, “Devlet kendi yetki verdiği tasdik memurunun imzasına ve mührüne güvenmiyorsa, denetim yapılır, kötüye kullanan varsa elinden yetki alınır. Bu iş vatandaşa ek külfet yükleyerek çözülemez” dedi.
“Bu uygulama hem hukuksuz hem gereksiz hem de vekaletname ile yapılacak tüm tapu işlemlerini sekteye uğratan gecikme yaratan bir durum” diyen Baybars, randevu sistemini vatandaşın işlerini hızlandırmak yerine sistemi yavaşlatmak için kullanan Tapu Dairesi‘nin şimdi de bu genelge ile bürokrasiyi iyice artırdığını, kamu kurumlarında iş yapmak isteyenleri canından bezdirdiğini dile getirdi.
Baybars, “Umarım bir an önce aklı selim galip gelir ve sistemin çarklarını çalıştıran, iş yapabilirliğin önünü açan çağdaş uygulamalar yapılarak hem hukuki güvenlik sağlanır hem de bu hantallıktan kurtulmak ve insanımıza çağdaş hizmet vermek için adım atılır. Yasal dayanağı olmayan bu genelge de ortadan kaldırılır” ifadelerini kullandı.