InstagramKıbrısManşet

Murat: PGM bölgeye ve kişiye göre farklı uygulama mı yapıyor?

Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi Başkanı, Avukat/Aktivist Aslı Murat, Özgür Gazete ile BugünKıbrıs‘ın güneme getirdiği Pınar Taş‘ın uüğradığı erkek şiddeti konusuna değindi ve Polis Genel Müdürlüğü‘ne (PGM) Taş’ın eski eşi E.S‘nin bu zamana kadar neden tutuklanmadığını sordu

Murat: PGM bölgeye ve kişiye göre farklı uygulama mı yapıyor?

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Murat, “KKTC Polis Genel Müdürlüğü bölgeye ve kişiye göre farklı uygulama mı yapıyor?” diye sordu.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede, polis teşkilatının ciddi bir önemi olduğuna işaret eden Murat teşkilatın, gerek suçun önlemesi sürecinde gerekse ortaya çıkarılması aşamasından sonra hayat kurtarıcı yetki sahibi olduğunu kaydetti.

Murat, “Özellikle 2018 yılında TOCED yasası çerçevesinde kurulan kadına karşı şiddete müdahale şubesi, yıllardır var olan bir boşluğu doldurdu ve kadınların kendini daha güvende hissetmesine yardımcı oldu. Ama özellikle son 1-1 buçuk yıldır yaşadığımız bazı üzücü olaylar bu alandaki güveni zedeledi” dedi.

“E.S neden Mahkemeye dahi çıkarılmadan salıverilmiştir?”

Murat şöyle devam etti;

“Geçtiğimiz hafta İskele’de Pınar Taş‘ın, eski kocası E.S tarafından darp ve tehdit edilmesi ardından yapılan şikayette, özel şube rutin uygulamalarını yerine getirmedi. Bugün Kıbrıs ve Özgür Gazete‘nin de ayrıntılı şekilde gündeme getirdiği olayda, aslında boşanma öncesinden beri var olan şiddetin bir türlü sona ermediği gerçeği gözler önüne serildi.

Hatta bahsi geçen şiddet uygulayıcısının, daha önceden de benzer sebeplerle Mahkeme önüne çıkarılan bir kişi olduğu ayrıntısı, polisin icraatları bakımından ciddiyetle ele alınması gerekir.

Hal bu iken, şiddeti sistematik hale getiren bir kişinin, şubenin rutin uygulamasının en fazla 24 saat gözaltına tutup Mahkeme’ye teminat maksatlı çıkarmak olmasına rağmen, E.S neden Mahkemeye dahi çıkarılmadan salıverilmiştir?

Bu husustaki ihmal neticesinde gerçekleşecek daha ağır bir olayın vebali kimin boynunda olacaktır? Bir kadının daha öldürülmesi mi hedeflenmektedir?











Başa dön tuşu