Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odası Birliği‘ne (KTMMOB) bağlı Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Mehmet Necdet, Türkiye’den Su Temin projesi kapsamında 2050 yılına kadar 38 milyon metreküpe ulaşması planlanan içme ve kullanma suyu tüketim miktarına, 2023 yılı sonunda ulaşıldığını açıkladı
Necdet: Su yönetimi Yasası ve su kaynakları yönetim planı gerekiyor
Yerbilim Mühendisleri Başkanı Dr. Necdet yaptığı yazılı açıklamada, döngüsel çevrimi nedeniyle suyun genel anlamda yenilebilir bir kaynak olarak nitelendirilmesine rağmen, tükenebilir ve sınırlı bir kaynak olduğunu hatırlatarak, ülkedeki nüfusun plansız ve sürekli artışının su tüketimini olumsuz yönde etkilendiğini belirtti.
Planlama için elzem bir öneme sahip nüfus sayısının ve artışın resmi makamlar tarafından açıklanmadığına dikkat çeken Necdet, bu plansızlığın kanıtının ise Türkiye ile gerçekleştirilen Su Temin Projesi olduğunu söyledi.
Türkiye’den Su Temin Projesi çerçevesinde 2050 yılına kadar 38 milyon metreküpe ulaşması planlanan içme ve kullanma suyu tüketim miktarına 2023 yılı sonu itibari ile ulaşılmış olduğunu kaydeden Necdet, “Bu sonuç bizlere acilen ülkemizde nüfus ve tarım politikalarının oluşturulmasının şart olduğunu göstermektedir. Bu amaçla Su yönetimi yasası ve su kaynaklarının yönetim planı gereklidir” ifadelerini kullandı.
Atık suların değerlendirilmesi acilen yaygınlaştırılmalı
Açıklamasında, insan nüfusunun artması suya olan talebi artırmasının yanı sıra su kaynaklarının kirliliğine de neden olduğunun altını çizen Necdet, kullanımdan sonra atık suya dönüşen evsel atık suların, hastane ve endüstriyel atık suların uygun yöntemler ile arıtıldıktan ve kullanılabilir su standartları elde edildikten sonra önemli bir alternatif su kaynağı olarak kullanılabildiğini işaret etti.
“Ülkemiz genelinde bu anlayışın acilen yaygınlaştırılmasına ihtiyaç vardır” sözlerini kullanan Necdet, sözlerine şu şekilde devam etti:
“İskele sahilinde kanalizasyon altyapısı olmayan alanlardaki yoğun yapılaşma deniz için büyük risktir. Yine Girne kıyı şeridindeki yoğun yapılaşmaya bağlı olarak deniz kirlenmektedir…Burada da kanalizasyon ve arıtma tesislerinin olmayışı, olanların da yetersizliği büyük bir sorun olarak önümüzde durmaktadır. Atık suların toplanması ve iletimi için eksik altyapı çalışmalarının tamamlanması ve uygun teknikler ile geri kazandırılması, arıtılmış atık suların seçili tarım ve rekreasyon amaçlarında kullanılması zorunlu ve ülkemiz adına büyük önem arz etmektedir. Taşıma su ile değirmen dönmeyeceği de gün gibi aşikardır”
Su sorununa adanın tümünün sorunu olarak bakıp ortak çözüm arayışları üretmemiz kaçınılmazdır
Kıbrıs adasının tarihsel olarak en büyük ortak sorunlarından olan su sıkıntısının bütünsel bir perspektifle adanın tümünün sorunu olarak ele alınıp, çözüm arayışları üretmenin kaçınılmaz olduğunu belirten Dr. Mehmet Necdet, iklim kriziyle daha da azalan yağış miktarlarına dikkat çekti.
“Barış için Su”
İklim krizi ve azalan yağış miktarları kapsamında yöneticilerin su yönetim politikaları, su kaynaklarının kullanımı ve korunması konusunda adımlar atması gerektiği ve bu konuda taraflar arasında görüşmeler ve potansiyel iş birliklerinin göz ardı edilmemesi çağrısında bulundu.
Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Necdet açıklamasının sonunda 22 Mart 1992’de Birleşmiş Milletler tarafından duyurulan ve 1997 yılının 22 Mart’ında ilk kez KKTC’de kutlanan Dünya Su Günü’nün bu yılki temasının “Barış için Su” sloganı olduğunu duyurdu. Necdet açıklamasını “Yüzey ve yeraltında hareket halinde olan sular sınır tanımadan ilerlemektedir” ifadeleriyle noktaladı.