InstagramKıbrısSürmanşetYaşam

Yargıç: Değişen dünyamızda aile kavramı da geniş yorumlanabilir

Kuir Kıbrıs Derneği, LGBTİ+’lara yönelik “nefret söylemi” davasının dün görüldüğünü duyurarak, Mahkemede yaşananları açıkladı

Himmet Turgut’un nefret söylemleri Mahkemede değerlendirildi

Yapılan açıklamada, Kuir Kıbrıs ve İnsan Hakları Platformu’nun takip ettiği “lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve artılara (LGBTİ+)” yönelik nefret söylemi davasının dün Yargıç Jale Dizdarlı Ergüden huzurunda Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde görüldüğü belirtildi.

Kıbrıs Türk Eğitimciler Sendikası (KIBTES) Başkanı Himmet Turgut’un 2021 yılında yayınladığı LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi içeren açıklamalarının Mahkemede değerlendirildi belirtilen açıklamada, Turgut’u savunan avukatın müvekkilinin bu açıklamalarını ifade özgürlüğü kapsamında yaptığını ve ailenin her şeyin üstünde çok önemli bir hak olduğunu iddia ettiği kaydedildi.

Yargıç: Değişen dünyamızda aile kavramı da geniş yorumlanabilir

Açıklamada şunlar aktarıldı;

“Ayrıca iddia edildiği gibi müvekkilinin ‘sapkın’ ifadesini kullanmadığını savundu. Tüm bu savunmalara yönelik Yargıç Jale Dizdarlı Ergüden de nefret söyleminin Ceza Yasası’nda tanımlı bir suç olduğunu ve Himmet Turgut’un açıklamalarındaki LGBTİ+’lara yönelik söylenmiş olan ‘genç dimağları zehirleme’, ‘nesillerimizi çürütme’, ‘türlü hastalıkları beraberinde getirme’ gibi tabirlerin “nefret söylemi” olarak değerlendirilebileceğini hatırlattı.

Ayrıca aile kurumunun sadece bir kadın ve bir erkekten oluşmadığını, değişen dünyamızda aile kavramının da geniş yorumlanabileceğini vurgulayan Yargıç Jale Dizdarlı Ergüden davanın görüşülmesi için 20 Haziran tarihini belirledi.

Kuir Kıbrıs ve İnsan Hakları Platformu olarak bir kez daha hatırlatmak isteriz ki LGBT+’lara yönelik yapılan nefret söylemi suçtur ve bu suçların hem azalması hem de suçluların bulunup gereken cezayı alması için bu sürecin takipçisi olacağız.

Ayrıca Himmet Turgut’un 24 Mayıs 2021 tarihinde Yeni Akit Gazetesi’ne verdiği demeçte de LGBTİ+’lara yönelik ‘bu sapkınlar acilen durdurulmalıdır’ ifadesinin bulunduğunu hatırlatır ifade özgürlüğü hakkının LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi suçunu örtbas etmek için kullanılamayacağını belirtiriz.











Başa dön tuşu