InstagramKıbrısManşetSiyaset

Eğitim Bakanlığı AKP’nin çiftliğine dönüştü!




Eğitim Bakanlığı’nın AKP’nin çiftliğine dönmesiyle, her yıl Türkiye’den Kıbrıs’ın kuzeyine gelen öğretmen sayısı artıyor, bu yılki listede ilk kez “sınıf öğretmenliği” de var. Okullar ise kalabalık nüfus nedeniyle “konteyner kentlere” dönüşmeye devam ediyor

Eğitim Bakanlığı AKP’nin çiftliğine döndü

Kıbrıs’ın kuzeyindeki eğitim sistemi, tamamen Türkiye iktidarı AKP’nin güdümünde şekillendirilmeye devam ediliyor.

Mantar gibi açılan ilahiyat kolejleri, öğretmen sendikalarına saldırılar, muhalif öğretmenlere yapılan hak gaspları derken, Türkiye’den adeta AKP’nin birer neferi gibi adamıza gelen ve eğitim sistemi içine sokulan öğretmenler de artıyor.

Sayı yine arttı, 47 öğretmen geliyor, bir de yeni branş!

Atatürk Öğretmen Akademisi’ne (AÖA) yeterli öğrenci alınmadığı, nüfus planlanmadığı ve Ankara’nın talimatlarının dışına çıkılmadığı için, her yıl Türkiye’den ülkeye gelen öğretmen sayısı bir önceki yıla göre artıyor.

Özgür Gazete’nin edindiği belge ve bilgilere göre bu yıl Türkiye’den gelecek öğretmen sayısı ise toplam 47!

Ancak bu yılı diğerlerinden ayıran tek fark öğretmen sayısındaki yükseliş değil aynı zamanda bir de yeni branş var.

Hali hazırda açılan münhallerde; “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” (8 kişi), Elektrik-Elektronik Teknolojisi” (1 kişi), İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri” (3 kişi), “Mobilya ve İç Mekân Tasarımı” (3 kişi), “Motorlu Araçlar Teknolojisi” (2 kişi), “Özel Eğitim” (4 kişi) ve “Rehberlik” (15 kişi), “Teknoloji ve Tasarım” (7 kişi) branşlarının yanında “Sınıf Öğretmenliği” için de 4 kişilik münhal açıldı.

Münhaller için yapılacak sınavlar adına duyurular “yurt dışı öğretmenlik” sayfalarında yayımlandı.

Geçici öğretmen ayıbı da devam ediyor!

Ülkede öğretmenlik mesleği açısından adeta bir utanç yaşanırken, sürekli TC’den öğretmen getirilirken, bir geçici öğretmen ayıbı yaşanıyor.

Öğretmen açığını kapatmak için, hükümet kendi partililerinden oluşan, öğretmenlik mesleğiyle alakası olmayan ve sadece üniversite diploması bulunan kişileri geçici öğretmen olarak atamaya devam ediyor.

Geçen sene 400’e varan bu sayının da bu sene 400’ü geçmesi bekleniyor.

Ayrıca 90’lı yılların ortasında geçirilen bir yasa sayesinde, öğretmen olmadığı halde geçici öğretmen atanan kişiler, 36 ay öğretmenlik icra ettikten sonra kadrolanma hakkı da kazanıyor.

Bir okul daha konteyner kente dönüştü!

Ülkede öğretmenlik mesleğiyle ilgili bu bilinçli durum devam ederken, nüfus planlaması yapılmadığı için okullar alarm vermeye ve bir bir konteyner kentlere dönüşmeye de devam ediyor.

Bunun son örneği ise Lefkoşa Yenikent’te henüz 2021 yılında eğitim görülmeye başlanan Dr. Suat Günsel İlkokulu.
185 öğrenci ve 16 derslik ile eğitim vermeye başlayan okul henüz ikinci yılında 400 öğrenciye çıkmış ve sistem alarm vermeye başlamıştı.

Geçen yıl okul bahçesine koyulan 3 konteyner ise bu sene için yine yetersiz kaldı ve mevcut patlaması yaşanan okulda öğrenci sayısı 550’ye çıkınca, 6 konteyner daha okul bahçesine yerleştirildi.

Sınıf sayısı 19’a çıkarıldı! Ayrıca bazı konteynerler de müzik odası ve atölye olarak kullanılacak.











Başa dön tuşu