EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

“Yeterli Türkiyeli işçi vardı, Cemal Redif bilinçli algı yarattı”


Narenciye Kesim Ekipleri Birliği, Cypfruvex Müdürü Cemal Redif‘in, yüzlerce Türkiyeli işçi varken, 3. dünya ülkelerinden işçi getirmek için “Getirmezsek ton başı hasat fiyatı 4-5 bin TL’ye çıkacak” diyerek nasıl algı yarattığını ve kendilerini devre dışı bırakarak paravan bir birlik kurup bu işçileri nasıl getirdiğini açıkça anlattı

“Sezon başlamadan, Çalışma Bakanlığı’na ‘Sıkıntı olursa 3. dünya ülkesinden emekçi getirebiliriz’ demiştik”

Özgür Gazete’nin gündeme bomba gibi düşen “KÖLE KAMPI” haberlerinin yankısı devam ediyor.

Narenciye Kesim Ekipleri Birliği’nin de konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, ülke gündemini ve bölge halkını rahatsız eden narenciye hasadı için ülkeye çalışma maksatlı getirilen 3. dünya emekçileri hakkında; özelde Güzelyurt bölgesi genelde bütün ülkeyi derinden yaralayan manzaraların, kendilerini de vicdanen rahatsız ettiği belirtildi.

YILIN İNSANLIK SKANDALI | 21. yüzyılda köle kampı

Açıklamada, “Konu ile ilgili açıklama yapma zorunluluğumuz doğmuştur. Narenciye hasat sezonu başlamadan önce Çalışma Bakanlığı ile iş gücü sıkıntısı olması halinde 3. dünya ülkelerinden 2 ekip ve toplamda 60 kişinin deneme maksatlı olarak getirilmesi konusunda bir ortak noktaya varılmıştık” denildi.

“Türkiye’den gelen ekipler fazla olduğu için bu talebimizi geri çektik”

Açıklama şöyle devam etti;

“Ancak tüm ürünün Cypfruvex’e kalmış olmasından dolayı Türkiye’den adamıza gelen emekçilerin günlük ürün hasadı, Cypfruvex işleme kapasitesinden çok daha fazla olduğu için daha önceden Çalışma Bakanlığı’na yapmış olduğumuz 2 ekip ve 60 kkişilik müracaatımızın iptali için yazılı başvuruda bulunmuştuk.

“KÖLE KAMPI”NDA MEYDAN DAYAĞI | İşçiler polise ifade verdi, şikayetçi oldu!

“Buna rağmen paravan birlik kuruldu ve ihtiyaç olmayan 580’den fazla işçi getirildi”

Buna rağmen Cypfruvex yönetimi alelacele ve yasal zemini olmadan paravan bir birlik kurarak bizleri devre dışı bıraktı.

Ancak Cypfruvex Müdürü Cemal Redif, ihtiyaç omamasına rağmen; sektörle hiçbir bağlantısı olmayan ve daha önce narenciye kesimi yapmamış kişiler ve iki şirketle, kapalı kapılar ardında rant (euro) elde etmek maksadıyla yapılan anlaşmalar doğrultusunda; 580 kişi ve üzeri olduğu tahmin edilen 3. ülke vatandaşını adamıza getirdiler.

Polisteyken bile tehdit mesajları devam etti!

“Redif, ton başı hasat fiyatı bin 800 TL olmasına rağmen üçüncü dünya ülkelerinden emekçiler gelmezse 4-5 bin TL olacak dedikodusunu yaydı”

28.08.2024 tarihinde Cemal Redif’in yaptığı açıklamaları hayrelet içinde izlediğimizi belirtmek isteriz.

Sezon içinde her iki paydaş; hasat kesim ücretinin ton başı fiyatının bin 800 TL olması konusunda mutabık kalmıştı ve ne kadar acıdır ki; Cypfruvex Müdürü Cemal Redif, açıklamasında 3. ülke vatandaşlarının adaya gelmemesi durumunda hasat kesim ücretinin 4-5 bin TL civarı olacağı söylentilerini yaydı. Bu; bir baskı ve kaos oluşturmak ve kendini temize çıkartma çabalarından öteye gidememiştir.

“Türkiyeli işçilerin sayıları 750 idi ve yeterliydi”

Hasat sezonu içinde TC’den gelen kesim işçilerinin 750 kişiyi bulan bir sayısal çoğunluğu vardı.

Özgür Gazete aylar önce “Sezon bitti, neden işçi getirmek istiyorsun?” diye sormuştu!

Redif, mevcut hali hazırda olan ekiplere iş ve para vermeyerek ve yıldırma politikası sürdürerek, 3. ülke emekçilerinin getirilmesi konusunda baskı uyguladı ve getirilmesi gerektiği havasını yarattı.

Bugün dahil üyelerimizin bir kısmının alacaklıdır, diğer kısmı ise uzun vadeli çeklerle ödeme altında gönderilmiştir.

“Üzücü olan bu durumun bizimle hiçbir alakası yoktur”

Adamıza çalışma maksatlı gelebilmek için şirketlere ve aracılara ortlama 9-10 bin euro para ödeyen emekçilerin içinde bulundukları durumun bizleri üzdüğünü ve aynı zamanda bizimle hiçbir bağlantısı olmadığını belirtmek isteriz.

Her fırsatta kendini temize çıkarmaya çalışan Cypfruvex Yönetimi ve Cemal Redif’in bizleri hedef alan açıklamaları; içinde bulunduğu durumun ciddiyetini kavrayamadıklarını gösterir.

Sezon bittiği halde 176 işçi Ticaret Odası üzerinden getirildi! İşte o protokol!

Oluşan mağduriyetlerin direkt adresi Cypfruvex yönetimi ve doğrudan Cemal Redif’tir. Bunu; sektörün bir paydaşı olarak söylemekten çekinmiyoruz.

İlerleyen günlerde konu ile ilgili gerek duyulması halinde daha kapsamlı ve halkımızı aydınlatacak açıklamalarda bulunacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz”











Başa dön tuşu