InstagramKıbrısManşetSiyasetYaşam

Harmancı: LTB Kadın Sığınma Evi, bu ülkede şiddetle mücadeledeki en büyük kazanımıdır






Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde yayınladığı mesajda, İstanbul Sözleşmesi olarak da bilinen Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin iç hukukumuzun parçası olmasına rağmen uygulanmadığına dikkat çekti

Harmancı: Kıbrıs’ın kuzeyinde her 10 kadından 4’ü fiziksel şiddete maruz kalıyor

Harmancı, Lefkoşa Türk Belediyesi’nin 2020 yılında ada genelinde yaptırdığı anket sonuçlarına göre ülkemizde her 10 kadından 4’ünün fiziksel şiddete, her 10 kadından en az 6’sının toplumsal cinsiyete dayalı psikolojik şiddete, her 4 kadından 1’inin ise ekonomik şiddet ve cinsel şiddete maruz kaldığını kaldığını belirtti.

Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin temelinin toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve adaletsizliğine dayandığını ve tüm dünyanın mücadele etmeye devam ettiği bir toplumsal sorun olduğunu ifade eden Harmancı, ülkemizde her geçen gün artan sosyo-ekonomik adaletsizlik, güvencesizlik, ayrımcılık ve hukuksuzluğun bu sorunu daha da derinleştirdiğini ve mücadeleyi zorlaştırdığını vurguladı.

Harmancı, kadına yönelik şiddet ve aile şiddetle mücadelenin önleme, koruma, kovuşturma ve eş güdümlü politikalarla koordinasyonu kapsayan dört ayaklı bir devlet politikası olması gerektiğini belirtti. “İstanbul Sözleşmesi bu bağlamda eşsiz bir rehberdir, 2011 yılında iç hukukumuzun da parçası olmuştur ancak gelmiş geçmiş hükümetler sözleşmenin gereklerinin hayata geçmesi konusunda irade göstermemiştir.”

“LTB Kadın Sığınma Evi 2016 yılından bugüne kadar 294 kadına hizmet verdi, önceliğimiz her zaman direnişçiler olacak”

LTB Kadın Sığınma Evi’nin 2016 yılından bugüne kadar 294 kadına ve çocuklarına hizmet verdiğini söyleyen Başkan Harmancı, önleme, etkin kovuşturma ve sığınma evi süreci sonrası sosyal ve ekonomik destek hizmetlerini içeren bütünlükçü bir devlet politikasının olmamasının mücadeleyi hem direnişçiler hem de Sığınma Evi açısından zorlaştırdığını belirtti.

Harmancı, Sığınma Evi’nin kadının beyanının esas olması, gizlilik ve direnişçinin talep ve ihtiyaçlarının birincil öncelik olması gibi evrensel koruma ve destek ilkelerine bağlı çalıştığını vurguladı.

Harmancı, “Zaman zaman bazı vakalarla ilgili ciddi baskı ve tehditlere maruz kalıyoruz. Aile içi şiddet direnişçileri maalesef bu tür baskılara her zaman maruz kalıyorlar ve bunun hem kadınlar hem de çocuklar için vahim sonuçlar doğurabileceğini görüyoruz. Lefkoşa Türk Belediyesi ve Kadın Sığınma Evi olarak ilkeleriz doğrultusunda kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz”











Başa dön tuşu