EkonomiInstagramKıbrısManşetSiyaset

Amcaoğlu: Elektronik etiket Şubat’ta başlıyor. Güneyde bu sayede enflasyon yüzde 1.5’lara düştü






Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, içinde olduğumuz yeni yılda ekonominin “daha da kötüye gitme” olasılığının bulunduğunu, 2025’in 2024’e göre daha zor olacağını ama hükümet olarak kötüye gitme olasılığını azaltma hatta tersine çevirme noktasında iddialı olduklarını savundu

Amcaoğlu: “Bütün ekonomi güneye kaydı” ifadesi doğru değil

Bakan Amcaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, “Bütün ekonomi güneye kaydı” şeklindeki iddiaların doğru olmadığını söyleyerek, “Güneyden kuzeye, kuzeyden güneye geçiş rakamları hemen hemen aynıdır” dedi.

2018 yılında Kıbrıs’ın kuzeyindeki işletme sayısının 20 bin 548 olduğunu, 2020 Mart ayında bu sayının 20 bin 88’e düştüğünü kaydeden Amcaoğlu, bugün ise sayının 22 bin 15’e yükseldiğini belirtti.

Amcaoğlu, “2018’e göre yüzde 7 artış söz konusudur. Çalışan sayısı 2018’de 102 bin 944’tü. Pandemi sürecinde 88 bine düştü. Şu an çalışan sayısı 156 bindir. Çalışan sayısında ciddi bir artış söz konusudur” dedi.

Asgari ücretteki artışın da yapılabilecek en üst seviyede bir artış olduğunu savunan Amcaoğlu, “Evet bugün için ekonomik durum hiç de kötü değildir. Daha kötüye gitme olasılığı elbette vardır hatta bu olasılık, bazı göstergelere göre yüksektir. 2025, 2024’e göre daha zor olacaktır” dedi.

Ancak hükümetlerinin bu kötüye gitme olasılığını azaltma hatta tersine çevirme konusunda iddiası olduğunu söyleyen Amcaoğlu, “Bunu başarabiliriz. Elektronik etiket ve akaryakıtta otomasyon gibi, ürün güvenliği laboratuvarının da haziran sonu hizmete girmesiyle birlikte 2025’in daha kötü bir yıl değil, daha iyi bir yıl olması adına önemli adımlar atmış olacağız” dedi.

“Geç bile kaldık”

Amcaoğlu, geç bile kalındığını söylediği elektronik etiket uygulamasına da şubat ayında geçileceğini söyleyerek şunları kaydetti;

“Çok uzağa gitmeye gerek yok. Güney Kıbrıs’ın ne yaptığına bir bakmak lazım. Güneyde 62 üründe elektronik etiket uygulaması yaşama geçirildi. KDV’ler sıfırlandı. Kâr marjları kontrol altına alındı. Benzer uygulama Almanya’da, Hollanda’da, İspanya’da da yapıldı. Enflasyon oranı da kontrol altında tutuldu ve vatandaşın canını yakmadı”

“Güneyde enflasyon yüzde 1.5’lara indirildi”

Amcaoğlu, güneyde yaklaşık 2.5 yıldır 62 çeşit mal grubunda elektronik etiket uygulaması yapıldığını ve yüzde 8’in üzerinde olan enflasyonun yüzde 1.5’lara indirildiğini de hatırlattı.

Akaryakıtta otomasyon sistemine geçilmesi örneğini de hatırlatmak istediğini belirten Bakan Amcaoğlu şunları dile getirdi:

“Şu anda 142 akaryakıt istasyonu ve iki tedarikçi firmanın depolarında anlık ne kadar akaryakıt olduğunu görebilme şansına sahibiz.

Ülkemizin toplam ithalatı 2024 yılında 2.8 Milyar dolardı. Bu yılki projeksiyona göre 3.4 Milyar dolara ulaşılacak.
İthal ürünlerin ilk sırasında 450-500 milyon dolarlık hacimle akaryakıt gelir.

Akaryakıttaki kayıt dışılığı, otomasyon sistemini hayata geçirerek yüzde 3’ün altına düşürmeyi başardık. AKSA ve Teknecik depolarının da sisteme entegre olduğu gün, kayıt dışılık yüzde sıfıra düşecek”

“Elektronik etiket uygulamasını kesinlikle hayata geçirmek zorundayız”

Amcaoğlu, alım gücünü koruyabilmek için bir yandan gelir yükseltirken; öte yandan haksız kazancın önüne geçebilmek için denetimin çok önemli olduğuna vurgu yaptığı açıklamasında, “Bu yüzden elektronik etiket uygulamasını kesinlikle hayata geçirmek zorundayız” dedi.

“79 ürün elektronik etiket kapsamında”

Amcaoğlu, Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, ayrıca DPÖ ve İstatistik Kurumu ile birlikte gıda, yaş sebze, meyve, temizlik ve hijyen ürünleri gibi 79 ürünün elektronik etiket kapsamında olması için liste hazırladıkları bilgisini verdiği açıklamasında, “Eksik bir şey kalmasın diye detaylı bir şekilde çalışıldı ve planlandı. Artık anlık, günlük, haftalık, aylık ve yıllık planları yapmak ve sürekli denetimde olmak istiyoruz” diye konuştu.

Ette elektronik etiket

Geçtiğimiz günlerde et fiyatlarında da geleneksel şekilde el yordamı ile yapılan denetimlerde eksik kalındığını dile getiren Bakan şunları ekledi:

“Bugün 200 civarında kasap veya şarküteriye elektronik etiket uygulamasını koyun, bunun bedelini de devlet olarak karşılayın ve sadece kâr marjı söyleyerek, satış fiyatına karışmayın, maliyetleri üzerinden herkesin karlarını satışını belli ederek yapılmasını sağlayın, bu sorun da ortadan kalkar”

Hal Yasası ile ilgili iki yer belirlendi, ihaleye çıkılıyor

Bu arada Bakan Amcaoğlu, Hal Yasası ile ilgili yer belirlemelerinin tamamlandığını ve en kısa sürede ülkenin hem doğu hem de batı tarafında ihaleye çıkılacağını söyledi.









Başa dön tuşu