Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Netkent Üniversitesi‘nin yasal olmadığını, YÖDAK Başkanı Turgay Avcı ile ünviersitenin genel sekreteri Cavit Tuna‘nın ortak şirketi olduğunu söyleyerek, yetkilileri bu duruma müdahale etmeye çağırdı
Elcil: Netkent Üniversitesi sahte diploma veriyor
Özgür Haber‘de Pınar Barut‘un konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Elcil, Netkent Üniversitesi’nin ülkemizde uzaktan eğitim yapma konseptiyle kurulan ve gerisinde siyasi iradeye sahip kişilerin bulunduğu bir üniversite olduğunu vurguladı.
Elcil, “Bu üniversite sahte diploma veriyor. Netkent Üniversitesi için önce YÖDAK‘a başvuru yapıldı ve belli bölümlerle ilgili izin alınamadı. Sadece ön açma izni var ama öğretim verme izni yok” dedi.
“Netkent’in kurucuları arasında dikkat çekici isimler var”
Ön açma izinlerinin dönemin Bakanları Kemal Dürüst ve Özdemir Berova tarafından verilmiş izinler olduğunu söyleyen Elcil, bu izinlerin bir anlam ifade etmediğini belirtti.
Önemli olan YÖDAK ve YÖK’ten alınan izinler olduğunu vurgulayan Elcil, Netkent’in kurucuları arasında çok önemli isimler olduğun dikkat çekti.
Elcil, “Bunların arasında AKP’ye mensup isimler yanında, ülkemiz siyasetçilerinden Tahsin Ertuğruloğlu, Çavlan Süerdem ve Birikim Özgür de var. Ayrıca emekli hakimler de üniversitenin mütevelli heyetinde” dedi.
“Tatar’ın danışmanı Süerdem de mütevelli heyetinde”
Birikim Özgür’ün daha sonra heyetten ayrıldığını, Tahsin Ertuğruloğlu’nun ise Bakan oluncaya kadar bu görevi devam ettirdiğini hatırlatan Elcil, Ertuğruloğlu’na çok yakın bir başka kişinin de burada öğretim görevlisi olarak çalıştığını söyledi.
Çavlan Süerdem’in aynı zamanda Cumhurbakanı Ersin Tatar‘ın Siyasi İşler Danışmanı olduğunu anımsatan Elcil, Süerdem’in kendisini büyükelçi olarak tanıtttığını ama kimsenin nerede büyükelçilik yaptığını bilmediğini belirtti.
“Verilen diplomaları YÖK ve YÖDAK tanınmıyor”
Bu üniversitenin sadece açma ön izni almış olduğu halde öğrenci kabul etmeye başladığını ve hatta mezun bile verdiğini ifade eden Elcil, verilen mezuniyet diplomalarının YÖK ve YÖDAK tarafından tanınmadığının da altını çizdi.
Elcil, “Bu konu iki ülke arasında büyük bir sorun teşkil ediyor. Başbakanın yaptığı son Ankara ziyaretinde de bu konu gündeme geldi. Bu üniversite ile ilgili tedbir alınması yönünde, bizim yetkililere telkinde bulunuldu ama herhangi bir tedbir alınmadı” dedi.
“YÖDAK tarafından mahkemeye verildi”
Elcil, bir üniversitenin öğretime başlayabilmesi için bir binasının olması, bir öğretim kadrosunun olması ve YÖK ve YÖDAK tarafından tanınmış ve onaylanmış olması gerektiğini vurguladı.
Netkent Üniversitesi’nin bunları yapmadığı için YÖDAK tarafından mahkemeye verildiğini anlatan Elcil, mahkemenin de ara emri başvurusunu kabul ettiğini ama esası hala görüşmediğini söyledi.
Elcil, “YÖDAK başkan yardımcısı polise konuyla ilgili şikâyette bulunuyor ve yasalara aykırı bir şekilde eğitim faaliyeti yürütülerek mezun verildiğini söylüyor. YÖDAK dönemin Eğitim Bakanlığı’na da müracaat ediyor ama sonuç alamıyor. Dönemin Eğitim Bakanı da Cemal Özyiğit, o da müdahale etmiyor bu duruma. Yani gelen giden hiçbir Eğitim Bakanı bu konuyu gündeme getirip müdahil olmuyor ve mahkemenin karar vermesini bekliyorlar” dedi.
Tuna ve Avcı’nın iş ilişkisi
Elcil, belgelerle ıspatladığı bir diğer ilginç bilgi de ise YÖDAK Başkanı Turgay Avcı ve Netkent Üniversitesi mütevelli Heyeti Genel Sekreteri Cavit Tuna’nın ortak bir şirketi bulunduğu.
Elcil, bu üniversitenin sorunlarını çözmek için, geçmişte ayartılarak kurdurulduğunu söylediği Özgürlük ve Reform Partisi Başkanı Turgay Avcı’nın, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından YÖDAK’ın başına getirildiğini ileri sürdü.
Elcil, “Cavit Tuna halen Netkent Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Genel Sekreteri olarak görev alıyor. Tuna ve Avcı’nın bizim edindiğimiz bilgiye göre Netkent ile ilgili hizmet alım-satış işi yapılan bir ortak şirketleri var. Kaçak ve yasalara aykırı faaliyet gösteren bir üniversitenin genel sekreteri ile YÖDAK başkanının ortak bir şirketleri var. Üstelik Sn. Avcı Doğu Akdeniz Üniversitesi‘nde (DAÜ) çalışıyor. DAÜ’de de ikinci iş yasağı var ve kendisi şirket kurup kendi adına bir başka iş yapabiliyor. DAÜ rektörlüğü de buna göz yumuyor” dedi.
“Avcı’nın YÖDAK’ın başına oturtulması mümkün değildir”
Turgay Avcı ve Cavit Tuna’nın ortak şirketleri olduğu ve bu şirketin adresinin de Netkent Üniversitesi’nin adresi olduğuna dair belge de sunan Elcil, bunların iddia değil gerçek olduğunun altını çizdi.
Elcil, “Avcı’nın YÖDAK gibi önemli bir kurumun başına oturtulması mümkün değildir. Bu ülkede 22 tane üniversite var. Bu üniversitelerin faaliyetlerinin denetim altına alınıp, standardın yakalanması için uğraşılması, yakın coğrafyadaki Malta gibi eğitim adası olması için çalışılması gerekirken, sahte diploma satılan bir ülke olarak görünmesini kesinlikle kabul edemeyiz” dedi.
Avcı’nın görevde olmasında, Cumhurbaşkanı Tatar’ın, DAÜ’nün, hükümetin ve dönemin Eğitim Bakanlığı’nın suçu olduğunu söyleyen Elcil, gerekenin bir an önce yapılması gerektiğini vurguladı.
Elcil son olarak şunları kaydetti:
“İkinci iş yapan bir öğretim görevlisi olamaz.
Bir okulun mütevelli heyeti başkanı ile YÖDAK başkanının ortak bir şirket kurması ve yönetmesi maddi çıkar ilişkisidir. Bunun bir an önce sorgulanması ve net bir tavır ortaya konması gerekir.
YÖK sizi uyaracak, YÖDAK sizi mahkemeye verecek ama siz bunu görmeyeceksiniz, tek kelime etmeyeceksiniz.
Bu üniversitenin usulsüz şekilde diploma vermesi ve usulsüz şekilde ders vermesi konuları gündemdeyken, Tahsin Ertuğruloğlu o dönemde yönetim kurulundaydı.
Medya ise bunların hiç birini gündeme getirmiyor
Medyanın bunları sorgulaması ve deşifre etmesi gerekiyor. Bu ülkede bu kirlilik temizlenmeden bu ülkeye demokrasi gelmeyecek. Bir tarafta zenginler bir tarafta da fakirler olacak.
Hükümet ‘Para yoktur, maaşları ödeyemeyiz, Hayat Pahalılığı ödeneğini durduracağız’ derken bir taraftan da haksız yere birileri zenginleştiriliyor. Bu kabul edilemez. Biz öğretmenler olarak bunu asla kabul etmeyiz, etmeyeceğiz”
Özgür Gazete/Özel Haber