KıbrısManşet

Herkes İçin Eşit Haklar Projesi hakkında detaylı bilgi sunuldu

İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği‘nin (İKYD), Equal Rights for All: Improving Employee Rights (Herkes İçin Eşit Haklar: Çalışan Haklarının Güçlendirilmesi) projesi kapsamında, Proje Koordinatörü Ahmet Türkdoğan ile Proje İletişim Koordinatörü Gözde Öz Özgür Gazete‘yi ziyaret etti

Proje hakkında detaylı bilgi sunuldu

Görüşmede, Kıbrıs’ın kuzeyinde bulunan tüm özel sektör çalışanlarının eşit haklara sahip olduğu çalışma ortamlarının yaratılması için yürütülen proje çalışmaları hakkında konuşuldu ,Özgür Gazete Genel Yayın Yönetmeni Pınar Barut‘a proje hakkında detaylı bilgi sunuldu.

Avrupa Birliği tarafından Kıbrıslı Sivil Toplum İş Başında VII Hibe Programı kapsamında finanse edilen proje, tüm özel sektör çalışanlarının eşit haklara sahip olduğu çalışma koşullarının yaratılmasına destek olabilmek adına, 1 Aralık 2021 tarihinde, İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği ile Kıbrıs Türk Barolar Birliği iş birliğinde başladı.

Proje hakkında;

1. Adli Yardım ve Psikolojik Destek Mekanizması,
2. Özel Sektöre Yönelik Kapasite Geliştirici Eğitimler,
3. Mevcut Yerel Yasal Çerçevenin İyileştirilmesi ve Mobbing üzerine Yerel Yasal Mevzuat Çalışması Yapılması yönünde çok çeşitli ve kapsamlı çalışmalar.

1. Adli Yardım ve Psikolojik Destek Mekanizması: Mağdur çalışanlara ücretsiz adli yardımın sağlanacağı avukat havuzu ve psikolojik desteğin sağlanacağı psikolog havuzu oluşturulacaktır.
2. Özel Sektöre yönelik Kapasite Geliştirici Eğitimler: Özel sektöre çalışanlarına ve şirket yöneticilerine insan hakları temelinde çeşitli kapasite geliştirici eğitimler verilecektir. Eğitimler sonunda, iyi uygulamaları da içeren çalışan el kitabı hazırlanarak şirketlere sunulacaktır.
3. Mevcut Yerel Yasal Çerçevenin İyileştirilmesi ve Mobbing üzerine Yerel Yasal Mevzuat Çalışması Yapılması: Çalışan hak ihlallerinin izlenmesi ve giderilmesi için bir dizi lobi ziyareti gerçekleştirilecek, proje başlangıcı ve sonunda anketler yapılacaktır. Bunun yanı sıra mevcut yasalarda gerekli tadilatlar yapılarak yasa koyuculara önerilecek ve öneri mobbing yasası yaratılacaktır.

Tüm çalışanların ayrım gözetmeksizin eşit haklara sahip olduğu bir ortamın yaratılmasına katkıda bulunmak projenin genel amacı olmakla birlikte projenin özel amaçları da bulunmaktadır. Bunlar; çalışanların haklarına daha fazla erişiminin sağlanması ve çalışan haklarına ilişkin yasal çerçevenin geliştirilmesidir. Bu kapsamda; insan kaynakları uzmanları, şirket sahipleri, çalışanlar, yasa koyucular ve yetkili makamların rolü ve desteği oldukça büyüktür.

Hak ihlaline uğradığını düşünen tüm çalışanlar, 0546 999 2022 numaralı ihbar hattına ulaşarak kendi hakları konusunda bilgi alabilir ve ücretsiz adli yardım talebinde bulunabilir.
Ayrıca, İnsan Kaynakları alanında ihtiyaç duyulan herhangi bir konuda Sivil Toplum Örgütlerine ücretsiz destek verilecektir.











Başa dön tuşu