KıbrısManşetSağlık

Hundal: Doktor yok! 5 ay raporumun okunmasını bekledim

Mağusa Devlet Hastanesi’nde hastaların doktora erişim hakkı ihlali sürüyor. Gerekli tetkikleri yapılmasına rağmen teşhis dahi konulamayan hasta, uyku apnesi testi sonucunun okunmasını 5 ay bekledi ancak sonuç alamadı

Hundal: Uyku apnesi hastasıyım, tedavimi doktor olmadığı için Mağusa’da alamıyorum

Gazetemize konuyla ilgili bilgi veren, bu sürede hastalığının ciddi şekilde arttığını ifade eden Ülkü Hundal isimli hasta, Mağusa Hastanesi’nde hasta görmesine izin verilmeyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Akansoy’a ulaştı.

Dr. Akansoy’un yönlendirmesiyle Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne giden Hundal’a burada da uyku apnesi odasında test yapıldı ve uyku apnesi teşhisi konuldu.

Bir yılı aşkın süredir tedavi alan Hundal, tedavisini uyku apnesi odası da bulunan Mağusa Devlet Hastanesi’nden alamadığını ve bunun için Lefkoşa’ya gelmek zorunda bırakılarak hem maddi hem de manevi zarara uğratıldığını anlattı.

Mağusa’da 2021 yılının Mart ayında uyku apnesi için kendisine test yapıldığını anlatan Hundal, test sonucu çıkmadığı için 27 Nisan 2021’de Sağlık Bakanlığı’na yazı yazarak şikayetini iletti. Bakanlıktan da dönüş alamadığını aktaran Hundal, “Yasal şikâyetlerde bulunuyoruz, kaile alınmıyoruz” sözleri ile isyan etti.

“Anahtar hastaya veriliyor, hasta odayı açıyor”

Hundal, Mağusa Hastanesi’nde yaşadıklarını ve Sağlık Bakanlığı’ndan yardım arayışını şu ifadelerle anlattı;

“Mağusa Hastahanesi’nde Mustafa Akansoy doktorum olduğu için randevu almak istedim fakat randevularının kapalı olduğu söylendi. Bunun üzerine, Dr. Ali Fırıncıoğulları’ndan randevu aldım. Şikayetlerim üzerine uyku apnesi için teste girmem gerektiğini söyledi. Mart 2021’de Mağusa Hastahanesi’nde uyku apnesi için işlemim yapıldı. Ancak uyku odasının anahtarı ilgili hemşireye verilmedi, bana verildi. Anahtar hastaya veriliyor, hasta odayı açıyor.

“Rapor, otomatik okuma ile çıktı alınıp bana verilmiş”

Rapor okununca aranacaksınız dediler, aramadılar. Birkaç defa gidip sordum, kimse bir şey bilmiyor. 27 Nisan’da Sağlık Bakanlığı’na yazılı şikayette bulundum, 1 ay içinde dönüş yapılması gerekiyor yasaya göre fakat tarafıma dönüş yapılmadı. Bir süre sonra Mağusa Hastanesi Başhekim sekreteri beni aradı ve raporumun okunduğunu, oradan alabileceğimi söyledi. Raporu gidip aldım, raporda ne onaylayan birinin ismi ne de başka bir ibare yoktu, dikkatimi çekti.

Mustafa Akansoy’un kliniğinden randevu aldım, raporu gösterdim. Doktorum, ‘Bu raporu yorumlayamam çünkü bu raporu doktor okumamış’ dedi. Rapor, otomatik okuma ile çıktı alınıp bana verilmiş”

Bir yazılı şikayet de Yataklı Tedavi Dairesi’ne yaptığını anlatan Hundal, buradan da bir sonuç alamadığını belirtti.

“5 ay raporumun okunmasını bekledim”

Temmuz ayında kadar, tam 5 ay boyunca raporunun bir doktor tarafından okunmasını beklediğini kaydeden Hundal, “Hasta olarak daha ne kadar bekleyelim” diyerek, doktoru Mustafa Akansoy’un yönlendirmesi ile Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne geldiğini ve Mağusa Hastanesi’nde uyku odasında yaptırdığı işlemi yinelediğini söyledi.

Tedavi için Mağusa’dan Lefkoşa’ya gelmek zorunda bırakılmaktan yakınan Hundal, “Hem maddi hem manevi olarak zorluklar yaşıyoruz. Neden? Hadi biriniz çıkıp bana açıklayın. Yaptığınız tek açıklama Mustafa Akansoy’un Mağusa’da görevli olmaması. Ama daha önce gönüllü olarak Mağusa’da da hasta bakıyordu. Peki şimdi hala gönüllü olmasına rağmen neden bakamıyor ve biz mağdur oluyoruz?” diye sordu.

“Mağusa’da alabileceğim hizmet için neden Lefkoşa’ya geliyorum?”

“Sağlık Bakanı’nın Mağusa Hastahanesi’ndeki uyku odası için uzman doktor olan Mustafa Akansoy’a ulaşmamızın önündeki engellerin kalkması için bir adım atmasını bekliyoruz” diyen Hundal, Mağusa Hastanesi’nde alınabilecek sağlık hizmetleri için Lefkoşa’ya gelmek zorunda kalmanın hastalar için “eziyet” olduğunu vurguladı.

Eski sendikacı Mehmet Seyis de mağdur

Öte yandan geçtiğimiz hafta, DEV-İŞ eski başkanlarından Mehmet Seyis de Mağusa’da evinde rahatsızlanarak Lefkoşa Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Seyis de tedavi için sürekli Mağusa’dan Lefkoşa’ya gelmek durumunda kalmaktan yakınarak, sağlık sorunlarının artmasının temel sebebi olarak Mağusa Hastanesi’nde doktoru Mustafa Akansoy’u görememeyi işaret etmişti.

Mehmet Seyis, Mağusa’da ikamet eden Akansoy’un daha önce haftanın belirli günleri Mağusa’daki hastalarını muayene ettiğini ve bu durumun Akansoy’un itirazı olmadığını ancak hastane yönetimi tarafından bu duruma engel konulduğunu anlatmıştı.

Özgür Gazete/Özel Haber











Başa dön tuşu