KıbrısManşet

Refikoğlu: Kaçak inşaatlarda, kaçak taşeronun, kaçak işçisi ölünce de ah vah çekiyoruz






Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), İskele bölgesindeki izinsiz, gayrı yasal ve kaçak yapılan inşaatları savunduğuna dair yaptığı açıklamayla; Atanmış Başbakan Ünal Üstel’den ilgili tarafları bir masa etrafında toplayarak uzlaşı yollarını araması istedi

KTTO’dan izinsiz, gayrı yasal ve kaçak yapılar için uzlaşı çağrısı

Yazılı açıklama yapan KTTO, Mağusa ile İskele bölgesi arasındaki gelişme ve imar faaliyetlerinin kamu yönetiminin yetersizlikleri nedeniyle yeni bir karmaşaya dönüştüğünü savunarak, bu alanda çalışan iş insanlarını ve bölge halkının iş yapamaz, mülklerini değerlendiremez duruma düştüğünü söyledi.

“Yatırımcılar ve konut alan yabancılar adeta bir tehdit altında tutulmaktadır”

KTTO’nun açıklaması ve Üstel’e çağrısı şu şekilde;

“Pek çok platformda, farklı pek çok kişi ve kurum tarafından sıkça ifade edildiği üzere, Kuzey Kıbrıs’ın başlıca gelişme alanlarından biri gayrimenkul sektörüdür.

Dünyanın farklı yerlerinden adamıza gelip yaşamak isteyen insanlar için konut yaparak pazarlamak ve Covid-19 salgını sonrasında gelişen pazarlama araçlarından yararlanarak bu konutları turizm amaçlı olarak değerlendirmek Kuzey Kıbrıs’ın ekonomik gelişmesinde yeni açılımlar yapmamıza olanak vermektedir.

Ne yazık ki bu açılımlar, kamu yönetiminden kaynaklanan kargaşa nedeniyle yapılamamakta yatırımcılar ve konut alan yabancılar adeta bir tehdit altında tutulmaktadır.

“KKTC her kararın mahkemeye taşındığı garip bir ülke haline dönüştürüldü”

Gazimağusa-Yeni Boğaziçi-İskele gelişme bölgesi olarak tanımlanan bölgede dört yıldan beri sürdürülmekte olan ve Odamızın da çeşitli vesilelerle katkı koymaya çalıştığı imar planı bir türlü sonuçlandırılamamış; bölgenin planlı olarak gelişmesi, imar faaliyetlerini yasaklamak anlamı taşıyan emirnamelerle baskı altına alınmış ve nihayetinde sorun, mahkeme kararları ile içinden çıkılamaz bir hale getirilmiştir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, her çalışma veya kararın mahkemeye taşındığı; hiçbir kamusal uygulama veya planlamanın yapılamadığı garip bir ülke haline dönüştürülmüştür.

Bu ortamdan kurtulmadan ilerleyemeyeceğimiz aşikârdır. Bundan kurtulmanın yolunu ‘uzlaşma’ olarak öngörüyor olsak bile, uzlaşmanın da ancak ve ancak ‘hukuka ve farklı görüşlere saygı’ ile sağlanabileceğini vurgulamak istiyoruz.

“Bu süreci en az zarar ile atlatmamızın tek yolu: Uzlaşı”

Biliyoruz ki bahse konu bölgemizde binlerce konut, izin süreçleri bu karmaşa nedeniyle tam anlamı ile sonuçlandırılamadan tamamlanmış ve hatta satılmıştır.

Bu karmaşanın devam etmesi, sorunları büyütmekten başka bir sonuç doğurmayacak; ülkemiz bir potansiyelini daha bu şekilde yitirmiş olacaktır. Belirtildiği şekilde, hukuka ve ülkenin gelişme perspektifine saygı temelinde sağlanacak bir uzlaşı, bu süreci en az zarar ile atlatmamızın tek yolu olarak görülmektedir.

Bu aşamada önerimiz, Başbakan Sayın Üstel’in ilgili bütün tarafları bir masa etrafında toplayarak uzlaşı yollarını araması olacaktır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur”

Refikoğlu: Kaçak inşaatlarda, kaçak taşeronun, kaçak işçisi ölünce de ah vah çekiyoruz

Şehir Plancıları Odası eski Başkanı Merter Refikoğlu ise, KTTO’nun bu açıklamasına tepki göstererek şunları kaydetti;

KKTC’nin ticaret odası açıklama yapıyor ve izinsiz, gayrı yasal, kaçak yapılan inşaatlarını savunuyor. Bu kaçak inşaatlarda, kaçak taşeronun, kaçak işçisi ölünce de ah vah çekiyoruz. Bu işte bir yanlışlık var ama nerde!

KKTC’yi iş ola kurdunuz deyince kızıyorsunuz. O koltuğunuzun altına koyduğunuz inşaat dosyalarının bir amacı var be arkadaşlar. O işlemlerinizi bitirirsiniz ve inşaatınıza başlarsınız. Hiçbir izni yok, inşaat bitmiş, hatta satmış! Dur bakalım ne olacak şimdi”









Başa dön tuşu