Köşe Yazarlarımız

Yeni başlayanlar için “KKTC Yolsuzluk ve Vurgun Yapma” rehberi…

İnternet geldi, hayat kolaylaştı.

Uçak bileti mi arıyorsun; reklam olsun, Skyscanner.
Otel mi bakıyorsun; Trivago.
Satış siteleri, emlak sayfaları, daha niceleri, hepsi bir yerde.

Ben de öteden beridir cennet adamın kuzey yarısında süregelen vurgun ve talan düzenine nasıl katkı koyarım, bu sektöre gimek isteyenlere nasıl yardımcı olabilirim diye düşünmekteydim.

Tüm sahtekarlık, dolandırıcılık, kara para ve rüşvet işi yapma niyetinde olanlara hitap edecek, onlar için hayatı kolaylaştıracak bir portal olmalı bu.

Bu yazı bir başlangıç olsun, bu fikrimi hayata geçirmeye kararlıyım.

Öncesinde işin devlet kanadında voliyi vurmanın kolay olduğu alanlar hakkında adayları bilgilendirmek isterim.

• SİYASETE GİR:

-Uzun soluklu ama sonucu garantili bir vurgun yöntemidir.

-İşinde duayen, sağ siyasette ve siyasetçilerde pek sıklıkla ve meslek olarak görülmekle birlikte sol partilerden de bu yolla köşeyi dönenler hatta roundabout olanlar bile vardır.

-Reçete basittir; bir doktor ve eczacı bul. Aman pardon, vurgun konularını karıştırdım.

-Takım elbiseyi çek, gece gündüz demeden o dernek senin bu klüp benim dolaş. “Eyi insandır” imajını ver. Ota boka demeç ver, reklamın kötüsü olmaz.

-Bir yolunu bul ve vekil seçil. Ondan sonrası daha kolay. Bu aşamada da para kazanabilirsin ama en kritik nokta Bakanlık mertebesine ulaşabilmek.

-Bundan sonrası tamamen senin tahsilat yapabilme, işi nakite çevirebilme becerinle ilgilidir. Başta özel kalem müdürü ve koordinatörler olmak üzere sadık çözüm ortakları pardon bürokratlarla çalışman şarttır.

-Bankacılık alanında iz bırakmamaya gayret göster, “yakışıklı Başbakan” gibi adının çıkma ihtimali var.

• YÖNETİM KURULUNA ATAN:

-Bazen Vekillik ve Bakanlık kadar hatta bazen daha fazla çok kazandıran bir alandır.

-Bu alanda kendine, devletin malının deniz, yemeyenin ise keriz olduğu stratejik, devlete bağlı kurumlar seçmelisin.

-Elektrik gibi mammanın bol olduğu, dereler denize “Aksa” dedirtecek alanlar bul. Kredilerin gaymakyağlı gatmer gibi dağıtıldığı devlete bağlı bankalar da bu alanda biçilmiş kaftandır ama sen kazancı daha az olanlardan da başlayabilirsin. Üniversite olur, birceğez kooperatif olur, ne bileyim vakıf bile olur. Küçümseme gir.

-Kapağı kuruma attın, bir dönem sıkı çalış, ondan sonrası kendiliğinden gelir. Mutlaka ihale veya kredi verme kurullarında kendine bir yer edin.

-Bundan sonra stratejini belirle; İster verdirttiğin kredilerden yüzdelik al, ister ihaleleri verdiğin şirketlerden rüşvet veya kâr payı al, istersen paravan şirketler kurarak kendi kendine kredi ve ihaleleler verdirt.

-Dikkat! Ne yaparsan yap, seni bu makama atayan siyasetçinin payını vermeyi unutma. Kaz gelecek yerden tavuğu esirgeme.

• SAĞLIK SEKTÖRÜNÜ YUT:

-Okyanus gibi alan, ister etinden, sütünden yararlan, ister kurut ye, istersen de dondurarak sakla, mamma ve avanta bol.

-İlaç vurgunu şu an gündemde, bahsetmeme gerek dahi yok ama bir süre bu alandan uzak dur. İlaç en önemli alan ama 350 bin nüfusa 3 milyonluk ilaç harcarık.

-Tanı cihazlarına odaklan mesela, okyanus gibi alan. Bağlantılarını kur, her biri bilmem kaç milyon dolarlık cihazlar. İster cihaz getir, istersen bakımını yap. Önemli olan tırnağı batan adamı önce MR çektirmeye, ardından da full check-up’a göndermek, sinüzitleri azan kadına kemik sayımı yaptırıp, mamografi çektirecek düzeni yaratmak.

-Devletteki cihazların ara ara bozulmasına ve bozuk kalmasına da özellikle dikkat et ha! Böylece özel hastanelere sevk verilecek, geliri pek bol bir alan. Sevk demişken, bol paralı bir alan, işin siyasi makamında veya bürokrasisinde yer alırsan yetkin sınırsız. İster “Yakın”a sevket hastayı ister “Doğu”ya, özel hastane bol.

– Evvelden bu memlekette yaşandı, basuru olan adamı Ankara’ya gönderme yetkin bile var, daha ne diyeyim?

• MÜTEAHHİT OL, MEMLEKETİ SAT:

-Sat, ne olursan sat, kime olursa sat, şiarımız bu. Bu alanda da kucağında oturtacağın pardon yakın temasta bulunacağın kesim gene siyasetçilerdir, üçe beşe bakmadan ver arpayı.

-Bir filozofun evvelden dediği gibi, “ne imar planı, ne emirname, yürüyün da biz sizing arkangızdayık” Onlar da sana destek olacaklardır, win win.

-Tapudur, çevredir bunları sakın düşünme, gün bugündür, vur gitsin.

-Reklam önemli ama 35. kattaki göt içi kadar evi öyle bir reklam et ki, gören duyan hayran kalsın, ondan sonra kakdır gitsin. Yanında da iyi emlakçılar olması lazım ama ha!

***
Vurgun yapacak alan bol ama yerimiz sınırlı.

İleride detayları vermek kaydıyla dev aletimizde diğer kayda değer mani götüringen alanlarını sadece başlıklar olarak yazıyorum:

-ETKİLİ VE YETKİLİ İNTERNET GAZETECİLİĞİ
-TURİZM VE TEŞVİKLER
-TARIM
-HAVACILIK VE HAVAALANI TAŞERONLUĞU
-İHALELER











Başa dön tuşu