InstagramKöşe Yazarlarımız

Bu Çirkef Kurumaz






Yabancıların Kıbrıs’ın kuzeyinde 24 üniversitenin yanı sıra 38 “eğitim kurumu”nun verdiği öğrenci belgeleriyle de oturum izni alabildiğini biliyor muydunuz?

Ben de bilmiyordum…

Birileri gündemi sahte diploma ve rüşvet tartışmalarından başka yerlere çekmek için bu kurumlardan birini hedefe koyunca burada da bir rant yatıyor olmalı dedim ve araştırdım biraz.

Tam listeyi görmek isterseniz Muhaceret Dairesi’nin Öğrenci İkamet İzin Portalı’na girip “şimdi kayıt ol” linkine gidin.

Öğrencilerin sisteme kayıt olmak için kullandığı bu sayfada “Eğitim Kurumu” menüsünün altında 24 “üniversite” ve 38 diğer “eğitim kurumu” göreceksiniz.

Çok sayıda güzellik, kozmetik ve kuaförlük okulunun yanı sıra gastronomi, çeşitli dil okulları, danışmanlık ve kariyer merkezleri var. Üniversitelerin denetlenmediğini düşünüyorsanız (ki denetlenmiyorlar), bir de bu “eğitim merkezlerini” kimin nasıl denetlediğini düşünün…

İsminden özellikle huylandığım 3-4 taneyi internette aradım. Bir tanesinin websayfası var gibi görünüyor ama tatlı bir yaratık “404 Sorry” diyerek karşılıyor sizi.

Bu “eğitim kurumu”nun ismi aynı zamanda güvenilir diyebileceğimiz üniversitelerimizin birinin sayfasında “education agents” listesinde yer alıyor. Bu acenteler hatırı sayılır bir komisyon karşılığında buradaki üniversitelere öğrenci kaydediyorlar.

Genelde acentelere verilir kayıt paraları (ve aslında çok daha fazlası), onlar da bir dönemlik kayıt parasını okula yatırırlar ve işleri biter. Bu sayfası çalışmayan kurumla ilgili hiçbir bilgim veya iddiam yok, ancak üniversitelerin beslediği insan kaçakçılığı ve insan ticareti işlerinin çoğu zaman kötü niyetli “agent”lar üzerinden döndüğünü hatırlatmakta fayda var.

Baktığım diğer 2 kurumun websayfaları var ve çalışıyor. Ama giriş sayfasının biraz aşağısına doğru indiğinizde veya menüdeki yan sayfalara ulaşmaya çalıştığınızda bu sefer de “lorem ipsum”larla karşılaşıyorsunuz. Yani laf ola kurulmuş sayfalar.

Bu 38 kurumun tümünün de Eğitim Bakanlığı’ndan izni vardır diye tahmin ediyorum. Fakat tabii ki Eğitim Bakanlığı’ndan izinli eğitim veren tüm eğitim kurumlarını yansıtmıyor bu liste.

Nasıl ve neye göre giriliyor bu listeye?

Daha da önemli soru; Biz üniversiteleri bile denetleyemezken, üniversitelere kayıt olup oturum izni alan ve okulun kapısından bir daha içeriye girmeyen “yabancı öğrencilerin” takibini yapamazken; bu çok çeşitli kurumların yurt dışından “öğrenci” getirmesinin bu topluma ne faydası var? Nitelikli iş gücü eksikliğimiz var ve o boşluğu mu dolduruyorlar? Hayır.

Dünyanın başka bir yerinde bulunması zor nitelikte eğitim veriyorlar ve bu şekilde insanlığa katkıda mı bulunuyoruz? Tabii ki bu da hayır.

Yasal düzenlemeye bakacak olursak; Yabancılar ve Muhaceret Yasası altında yapılan İkamet İzinleri ve Vizeler Tüzüğü’nün 19’uncu maddesi öğrenci ikamet izinlerini düzenliyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde bir yükseköğretim kurumunda ön lisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora öğrenimi görecek olanlar, öğrenci ikamet izni almakla yükümlüdür” deniyor ve yükseköğretim kurumlarıyla sınırlandırılıyor öğrenci ikamet izni.

Ancak 9’uncu maddeye göre “staj, kurs, değişim programı, hizmet içi eğitim” için de vize verilebiliyor, “hizmet içi eğitim veya staj programının” vize süresini aştığı durumlarda ise 14’üncü madde uyarınca “kısa dönem ikamet izni” verilebiliyor.

Muhaceret Dairesi’nin Öğrenci İkamet İzin Portalı’nda bulunan “eğitim kurumları” hangi kapsama giriyor, portalın ismine bakılmaksızın “kısa dönem ikamet izni” midir verilen bilmiyorum.

Fark eder mi?
Bence hayır.











Başa dön tuşu