Köşe YazarlarımızSürmanşet

Evcil hayvanımdan bana Koronavirüs geçer mi?






Merhaba! Ben Uzman Fizyoterapist  Neyran Altınkaya. Üç yılı aşkın bir süredir  Kıbrıs’ta bir üniversitenin Hayvan Hastanesi’nde “Hayvanlarda  Fizyoterapi” alanında klinik ve akademik çalışmalarımı sürdürüyorum. Sizlerle bu köşede hayvanlarınızın ağrıları, davranış değişiklikleri, fiziksel yetersizlikleri ve bu konularda neler yapılabileceği konusunda bilgiler paylaşacağım.

Evcil hayvanlar hepimizin hayatının bir parçası ve onlara da çocuklarımıza olduğu kadar düşkünüz!! Bu konuda bana katılacağınızı düşünüyorum… Hayvanların şikayetlerini dile getirememeleri ve bizimle kısıtlı iletişim kurabilmeleri sebebiyle hayvan sahiplerine bu konuda büyük sorumluluk düşüyor. Onların daha iyi ve uzun bir yaşam sürmelerini sağlamak, yaşam kalitelerini arttırmak, gözlemlediğiniz ancak emin olamadığımız sorunlarla ilgili bilgi edinmek için köşemi takip edebilirsiniz ve bana ulaşabilirsiniz. Yolculuğumuz başlıyor!

***

İçinden geçtiğimiz pandemi sürecinde köşemizde ele alınması gereken ilk konu Koronavirüs ve evcil hayvanlar olmalıdır diye düşünüyorum.

Evimizin içindeki, koltuğumuzda-yatağımızda, bize çok yakın mesafede bulunan bu canlılar ile ilgili ne gibi önlemler almalıyız? Hem kendimizi hem onları bu süreçte nasıl koruyabiliriz?

İnsan eli gibi evcil hayvan kürkü de Koronavirüs’ü taşıyabilir, bu nedenle evcil hayvanlarımızla etkileşimde bulunurken, özellikle de diğer insanlarla temas halindeyseler hijyen oldukça önemlidir.

Araştırmalar sonucunda birçok sağlık kuruluşunun ortak olarak belirttiği üzere pandemi sürecinde yapılması gerekenler;

  • Evcil hayvanlarla etkileşime girdikten sonra ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın
  • Evcil hayvanınızı öpmekten veya onlarla yiyecek paylaşmaktan kaçının
  • Tanımadığınız hayvanları sevmekten kaçının

Bilimsel araştırmalara göre çok az sayıdaki hayvanın Covid-19 için pozitif olduğu veya semptom gösterdiği bildirilmiştir. Bu hayvanlardan bazıları yapay bir ortamda araştırma amacıyla kasıtlı olarak hastalığa maruz bırakılmıştır. Yine yapılan araştırmalar sonucu bildiğimiz üzere bugüne kadar virüsün evcil hayvanlardan insanlara geçtiğine dair bilinen hiçbir kanıt yoktur.

Eğer evcil hayvan sahibi olarak Covid-19 şüphesi taşıyorsanız veya pozitifseniz;

  • Tedbir olarak evcil hayvanlarla temasınızı kısıtlayın.
  • Evcil hayvanınızın bakıma ihtiyacı varsa, onlarla herhangi bir etkileşime geçmeden önce ve sonra ellerinizi yıkayın ve mümkünse bir yüz maskesi takın.
  • Kedilerinizi mümkünse evinizin içinde tutun ve mecbur olmadıkça dışarı çıkarmayın.
  • Köpeğinizin günlük yürüyüşleri için başka birinin köpeğinizi gezdirmesini isteyebilirsiniz. Bu, evcil hayvanınızın hastalığı kürklerine çevresel bulaşı yoluyla yayma olasılığını azaltmak içindir (evcil hayvanların Covid-19’u insanlara geçirebileceğine dair hiçbir kanıt yoktur).
  • Evcil hayvanınız klinik belirtiler gösteriyorsa, lütfen onu veterinere götürmeyin, önce tavsiye için muayenehaneyi arayın ve veteriner hekimi evin durumu hakkında bilgilendirin.
  • Evcil hayvanınız herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyuyorsa, daha fazla tavsiye için veteriner hekiminizi arayın. Veteriner hekiminiz size talimat vermedikçe evcil hayvanınızı kliniğe götürmeyin.
  • Ayrıca, masa ve kapı kolu gibi diğer yüzeylerde olduğu gibi hayvanlar virüsü kürklerinde kısa bir süre taşıyabilirler. Bu nedenle, evcil hayvanlarınıza dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkayarak (20 saniye boyunca sabun ve suyla) iyi bir el hijyeni sağlamalısınız.

Gelecek yazımızda pandemi sürecinde ev içerisinde tutmak zorunda olduğumuz hayvanlarımızı mutlu edebilmek için neler yapabileceğimizi konuşacağız. Herkese iyi haftalar!









Başa dön tuşu