
Kıbrıs’ın kuzeyindeki kara para ve kirli ilişkilere dair yaptıkları araştırmalar sonucunda yayımladıkları haberler nedeniyle bazı siyasi figürler tarafından gazetecilerin tehdit edilmesine tepki gösteren Volt Kıbrıs Genel Sekreteri Hulusi Kilim, basın özgürlüğünün demokrasinin temel taşı olduğunu vurguladı
Kilim: Gazeteciler demokratik sistemin sigortasıdır
Hulusi Kilim yaptığı yazılı açıklamada, “Gazetecilik kamu adına yapılan bir görevdir. Gerçekleri ortaya çıkaran, halkı bilgilendiren her gazeteci, aslında demokratik sistemin sigortasıdır. Bu nedenle gazetecilerin güvenli bir ortamda çalışabilmeleri, herhangi bir baskı ya da tehdit altında kalmadan görevlerini yerine getirebilmeleri, demokratik bir yönetimin asgari sorumlulukları arasındadır” ifadelerini kullandı.
“İfade özgürlüğü tehdit altında”
Kilim, son dönemde gazetecilere yönelik artan baskılara dikkat çekerek özellikle gazeteciler Ayşemden Akın ve Emine Yüksel’in hazırladığı yazı dizileri sonrası hedef gösterildiklerini belirtti.
Bu durumun ifade özgürlüğüne ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Kilim, “Gazetecilere karşı baskılar ile birlikte sürekli açılan davalar yaşadığımız ada yarısında basın özgürlüğünün ve bireylerin düşünce ve ifade özgürlüğünün taarruz altında olduğunun kanıtıdır” dedi.
“Önlemler alınmalı”
Akın ve Yüksel’in sosyal medya hesaplarının siber saldırılarla ele geçirilmesini ve açık bir şekilde hakaret edilerek hedef gösterilmelerini kınayan Kilim, gazetecilerin güvenli bir ortamda çalışabilmesi için gerekli yasal ve teknik önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
“Baskılara karşı hep birlikte duracağız”
Kilim, gazetecilere yönelik saldırıların yalnızca bireysel değil, toplumsal bir mesele olduğunu dile getirerek, “Ayşemden ve Emine arkadaşlarımız yalnız değildir. Bu sürecin takipçisi olacağız” dedi.
Açıklamasında yetkili makamların sorumluluklarını yerine getirmediğine de dikkat çeken Kilim, basına ve ifade özgürlüğüne yönelik her türlü baskının karşısında duracaklarını ifade etti.
“Demokrasi, Gazetecilerin özgürce konuşabildiği bir ortamda nefes alabilir”
Kilim açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Makamların var ile yok arasında olduğu bir yerde gerek basın, gerekse tüm insan hak ve özgürlüklerini korumak hepimizin yükümlülüğüdür. Çünkü demokrasi, gazetecilerin özgürce konuşabildiği, yazabildiği, soru sorabildiği bir ortamda nefes alabilir”