KıbrısKöşe YazarlarımızKültür&SanatManşet

“Villa Latomya” kime, ne için veriliyor?






Girne‘nin en önemli tarihi yapılarından olan ve Fine Arts Museum/ Güzel Sanatlar Müzesi‘nin bulunduğu “Villa Latomya” adıyla da bilinen binanın, Girne‘deki özel bir inşaat şirketine “bar yapılması” için verileceği iddia edildi

Carolle’nin “Villa Latomya”sı, Kıbrıslıtürklerin Güzel Sanatlar Müzesi

Gün geçmiyor ki; ülkenin tarihi yapıları, önemli mekanları ya da arazi ve binaları birilerine peşkeş çekilmesin.

Bunun son örneği ise Girne’nin 80’li yıllarına damga vuran, aynı zamanda Doğan Türk Birliği binasının ve Dome otelin de mimarı olan İskandinav kökenli İngiliz Mimar William Carolle‘un yaptığı ve bir dönem de içinde oturduğu “Villa Latomya” adıyla bilinen Fine Arts Museum/Güzel Sanatlar Müzesi.

1974 öncesi Kıbrıslırumlara satıldığı bilinen ve 1974 savaşı sonrası kuzeyde kalan bina, Kıbrıslı arkeologlar; Tuncer Hüseyin Bağışkan, Günser Tekman ve Nusret Mahirel‘in müzeye dönüştürülmüş ancak 80’li yıllarda popüler olan bina Turizm Bakanlığı’nın ilgisizliği nedeniyle sıkça ziyaret edilen bir yer olmaktan uzaklaşmıştı.

Bakanlık tanıtımlarında binayı kullanmamış, turizm şirketleri de turisleri küçük bir ekstra ödeme vermemek için müzeye getirmemeye başlamıştı.

Arkeolog Tuncer Bağışkan döneminde binanın kırık kiremitlerinin onarılması ve bakımının yapılması için firmalardan teklif alınmış ancak makul fiyattaki bu restorasyon çalışması da yine Bakanlıkça bütçe çıkarılmadığı için yapılamamıştı.

Bu sebeple yıllarca atıl durumda kalan bina geçtiğimiz senelerde “güzellik merkezi” yapılması için hükümete yakın birilerine verileceği haberiyle gündeme gelmiş ve bu peşkeş içlerinde “İyilik Gönüllüleri”nden tanıdığımız Oya Kutsal‘ın da bulunduğu grup tarafından engellenmişti.

Dönemin hükümetinin büyük ortağı olan Ulusal Birlik Partisi‘nin (UBP) Girne İlçe Başkanı olan Milletvekili Özdemir Berova da binanın yeniden müze olması için çalışma yapacaklarını sözünü verip, endişelenilmemesini söylemişti.

Ancak aradan geçen üç yılın sonunda, hiçbir çalışmanın yapılmadığı ve atıl duran binanın, bu kez de Girne’deki bir inşaat şirketine “bar yapılması” amacıyla verileceği iddiası duyulmaya başlandı.

Müzenin eski halini bilen, binanın kıymetinden haberdar olan Girneliler ise bu durum karşısında tekrar harekete geçmeyi planlıyor.

Bu peşkeşin önüne geçilmesi için konuyu kamuoyunun gündemine taşıyor ve binanın restorasyon ve onarım çalışmalarının yapılarak tekrar müze olarak hizmet vermesi için herkesi baskı unsuru olmaya davet ediyoruz.

Pınar Barut
Özgür Gazete











Başa dön tuşu