InstagramKıbrısManşetSiyaset

Dışişleri Bakanlığı: BMGK’nin açıklaması talihsiz, KKTC egemen bir devlettir




Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi‘nin (BMGK) Pile olaylarıyla ilgili aldığı kınama kararını ve açıklamasını talihsiz bulduğunu belirtti ancak yol çalışmasının neden durduğu ve BMGK kararına rağmen yeniden başlayıp başlamayacağı sorularını yanıtsız bıraktı

“BMGK’nin açıklaması talihsiz”

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Bakanlık, ‘KKTC’nin eşit ve egemen bir devlet olduğunu savunduğu açıklamasında, yol çalışmasının neden durduğunu ve BMGK kararına rağmen yeniden başlayıp başlamayacağı sorularını yanıtsız bıraktı.

Açıklama şöyle;

“Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Pile köyünde yaşayan vatandaşlarımızın KKTC topraklarına ve Pile’deki arazilerine ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla, tamamen insani amaçlar gözetilerek yapımına başlanan Pile – Yiğitler yolu hakkında talihsiz bir açıklama yayınlamıştır.

Pile – Yiğitler yolu projesinin 25 yılı aşkın bir geçmişi bulunmaktadır. Bu süre zarfında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yetkilileri her zaman yapıcı bir tutum sergileyerek, ilgili kesimlere işbirliği çağrılarında bulunmuştur.

“BM’nin bu yol çalışmasını eleştirmeleri oldukça manidardır”

Pile’de yaşayan vatandaşlarımızın günlük hayatlarını kolaylaştırıcı adımlar atılması yönündeki çağrılarımıza ve taleplerimize kayıtsız kalan başta Birleşmiş Milletler olmak üzere ilgili kesimlerin şimdi bu yol çalışmasını eleştirmeleri oldukça manidardır.

Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG) ve bazı ülkelerin konuya dair açıklamalarında olduğu gibi, BM Güvenlik Konseyi açıklamasında da yaşanan durum çarpıtılmaktadır. BM Barış Gücü’nün adadaki başlıca görevi sükûneti sağlamaktır.

“BMBG Pile’de tahrik edici bir tutum sergilemiştir”

Oysa ki, 18 Ağustos 2023 tarihinde meydana gelen gerginlikte BMBG, asker ve araçları marifetiyle tamamen insani gerekçelerle geliştirilen, askeri bir amaç gütmeyen bir projeyi engellemeye çalışmış ve tahrik edici bir tutum sergilemiştir.

BM Barışı Koruma ilkeleri incelendiği zaman tarafların rızasını almak ve tarafsızlık gibi unsurların ön plana çıktığı açıkça görülebilmektedir.

BMBG, Kıbrıs Türk tarafının rızasına başvurmadığı halde, iyi niyetli yaklaşımımız sayesinde ülkemizdeki mevcudiyetini ve faaliyetlerini sürdürebilmektedir.

“KKTC egemen bir devlettir”

Bütçesinin nerdeyse yarısı GKRY ve Yunanistan tarafından karşılanan BMBG’nin adadaki taraflara tarafsızlık ilkesi çerçevesinde bir tutum sergilemekten ne kadar uzak olduğu ve adada yalnızca bir tarafın sözcülüğü görevini üstlendiği, yaşanan bu olay neticesinde bir kez daha göz önüne serilmiştir.

Her egemen devlet gibi KKTC’nin de kendi topraklarında vatandaşlarının yararına olacak projeler gerçekleştirme yetkisi bulunmaktadır.

Ara bölgede defalarca ihlaller gerçekleştiren ve başta Pile köyü olmak üzere tüm ara bölgede daimi ihlalleri bulunan Rum tarafına bugüne kadar hiçbir uyarı ve müdahalede bulunmayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Pile-Yiğitler yolu çalışmalarının taraflarca müzakere edilerek yapılması çağrısı tutarlı ve adil bir yaklaşım değildir.

BMGK açıklamasında ayrıca, her zaman olduğu gibi tüketilmiş formülü empoze etmeye çalışmaktadır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üye ülkelerine, Kıbrıs’ta iki ayrı halk ve Devlet olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlatır, bu gerçeğin kabul edilmesi ve saygı gösterilmesinin atılacak en doğru adım olduğunu vurgulamak isteriz.

Kıbrıs meselesinde bir anlaşmaya varılması, Kıbrıs Türk halkının özden gelen haklarına saygı çerçevesinde, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü temelinde iş birliğine açık yeni bir sürecin başlamasından geçmektedir”

BMGK: Türk tarafının, tüm araç ve personeliyle geri çekilmesinden memnunuz









Başa dön tuşu